D-vitamin
D-vitaminets främsta uppgift är att hjälpa till med upptaget av kalcium i kroppen, men det spelar även en stor roll för celltillväxten, nervsystemet och immunsystemet.
D-vitaminets främsta uppgift är att hjälpa till med upptaget av kalcium i kroppen, men det spelar även en stor roll för celltillväxten, nervsystemet och immunsystemet.
D-vitamin är ett fettlösligt vitamin och finns i två former: D3 kolekalciferol, som kommer från djurriket och från solens strålar, och D2 ergokalciferol som är den vegetabiliska varianten. Vi får i oss D-vitamin via maten och via solljus, men eftersom Sverige är solfattigt den större delen av året har vi svårt att få i oss ordentligt med D-vitamin. För vissa kan ett intag av D-vitamin genom tillskott vara ett bra sätt att få i sig tillräckligt. Är du osäker kan du kika på det rekommenderade dagliga intaget för att kunna avgöra om du får i dig tillräckligt med D-vitamin. För de personer som har brist på D-vitamin kan ett tillskott med vitaminet hjälpa till att bygga upp depåerna.
D-vitamin reglerar kalciumbalansen i blodet och förbättrar upptaget av kalcium från kosten. Kalcium, i sin tur, har en mycket betydande roll för skelettets hälsa. Att få i sig D-vitamin är även viktigt för kroppens immunförsvar, för nervsystemet och för cellernas tillväxt.
Att få D-vitaminbrist är vanligast bland personer som är äldre, samt personer som täcker sig helt med kläder under sommaren. Får vi i oss för lite D-vitamin kan det påverka kroppens kalciumbalans, vilket kan leda till kalciumbrist som i sin tur kan påverka skelettet negativt (1). D-vitaminbrist kan ge olika typer av symptom. Hos barn kan en långvarig brist visas genom så kallad rakit, som också kallas “engelska sjukan”. När man får rakit blir skelettet mjukt och missformat. D-vitaminbrist har kopplats till depression, men just nu behövs det mer forskning för att avgöra kopplingarna. En allvarlig brist kan leda till kramper, dock är detta ytterst ovanligt i Sverige. Det kan vara bra att säkra sitt intag av D-vitamin med tillskott, antingen i kapsel-, tablett- , eller pulverform.
Det rekommenderade dagliga intaget av D-vitamin är ungefär 7,5 mcg, men för många av oss är det svårt att komma upp i den nivån av vitaminet via kosten eller via solljus.
Hur mycket D-vitamin behöver man? | Mikrogram |
Barn under 2 år | 10 |
Barn och vuxna under 75 år | 10 |
Vuxna med liten/ingen solexponering | 20 |
Vuxna över 75 år | 20 |
D-vitamin ingår ofta i multivitamintillskott. Är du ute efter tillskott med endast D-vitamin finns det en variation av sorter med olika styrka och för olika behov. 2000 IE D-vitamin per dag kan passa om man är ute efter en lägre dos och till exempel 5000 IE D-vitamin per dag kan passa om man är ute efter en högre. Tillskotten finns i olika form: flytande, i brustabletter samt i kapslar och tabletter. Det finns även alternativ som passar dig som är vegan – i dessa tillskott har D-vitaminen ofta extraherats från svamp eller lav, vilket ger vitaminen i form av D2 eller D3.
Fet fisk som lax, makrill och sill innehåller rikligt med D-vitamin. Vissa svampar, som till exempel kantareller, innehåller vitamin D2 (ergokalciferol). D2 har dock en lägre biotillgänglighet än vitamin D3. Även om det går att få i sig D-vitamin genom kosten så kommer den större delen av D-vitamin från solens kontakt med huden. 90 % bildas i huden via solens kontakt, medan bara ungefär 10 % av allt D-vitamin kommer från kosten. Det går alltså att få i sig D-vitamin genom maten, men solen har den största betydande rollen för att få i sig av vitaminet.
Vid intag av vissa vattenlösliga vitaminer, som till exempel C-vitamin, rensas ett eventuellt överskott ut automatiskt via urinen. D-vitamin är ett fettlösligt vitamin och kan därför inte utsöndras genom urinen. Trots detta är det svårt att få i sig för mycket D-vitamin bara genom kost och solexponering. För höga halter av D-vitamin skulle däremot kunna uppstå om man använder flera olika kosttillskott som innehåller stora mängder av vitaminet. Ett för stort intag av vitaminet kan leda till förhöjda nivåer av kalcium i blodet, avlagring av mineralet kalcium i vävnader samt på lång sikt till risk för njursvikt och andra hälsoproblem.
Tips! Vill du läsa mer om D-vitamin? Läs Allt du behöver veta om D-vitamin.
HA Bischoff-Ferrari, WC Willett, JB Wong, AE Stuck, HB Staehlin, EJ Orav, A Thoma, DP Kiel, J Henschkowski. 2009. Prevention of nonvertebral fractures with oral vitamin D and dose dependency: a meta-analysis of randomized controlled trials. (Hämtad 2024-01-09)