Kalcium
Kalcium är ett av de ämnen som hjälper till att bygga upp vår benstomme, och har ett antal viktiga funktioner i kroppen. Faktum är att kalcium är det mineral som kroppen till största del består av, och förutom skelettet finns kalcium i våra tänder och fritt i blodet. Här hittar du både enskilda och kombinerade tillskott av kalcium.
Därför behöver vi kalcium
Kalcium är det mineral som det finns mest av i kroppen och det som bygger upp mycket av vårt skelettet och våra tänder. Långdistansidrottare, de som går på diet eller avstår mejeriprodukter kan behöva extra kalcium och har många tillskott att välja bland.
- Vad är kalcium?
- Kalciumtillskott
- Rekommenderat dagligt intag av kalcium
- Finns det biverkningar av kalcium?
- Var finns kalcium i maten?
Vad är kalcium?
Kalcium finns i skelett, tänder och fritt i blodet. Kalcium har flera olika funktioner i kroppen och har en viktig roll i bland annat nervsignaleringen, för att blodet ska koagulera och vid förbränningen. Dessutom medverkar det vid celldelning och förstås vid uppbyggnaden av skelettet.
Man kan säga att skelettet fungerar som en kalciumbank där nivån av fritt kalcium i blodet sätts in vid ett överskott och tas ut vid ett underskott. Dessa in- och utsättningar styrs av bland annat Vitamin D. Att kalcium ger starka ben har vi fått lära oss ända sedan de första skolåren. Det stämmer, men för att säkert kunna ta upp allt, behöver vi alltså också D-vitamin i tillräcklig mängd. Hur stort vårt upptag är, beror även på hur mycket kalcium vi redan har i blodet. Har vi stor mängd kalcium, kommer vi inte att ta upp lika mycket som när vi har en liten mängd.
Bland annat långdistansidrottare kan behöva se till att få i sig extra kalcium.
kalciumTillskott
Det finns olika typer av kalciumtillskott. Först har vi kalciumtillskott och kalciumpyruvat där kalcium är enda ämnet. Kalciumcitrat och kalciumcitratmalat har ett bra upptag i kroppen och är relativt billigt. Pyruvat riktar sig till uthållighetsidrottare och de som går på diet.
En annan typ är av tillskott är Kalcium/Magnesiumtillskott där andelen kalcium brukar vara något högre än magnesium. Kalcium och magnesium fungerar som varandras motsatser i kroppen där kalcium hjälper till vid musklernas kontraktion och magnesium medverkar vid dess avslappning. Balansen mellan dem är därför viktig. Core Cal-Mag Complex+ är ett tillskott med kalcium och magnesium i ett.
Den tredje typen av tillskott som också är vanlig är Kalcium+Vitamin D. Vitamin D är tillsatt för att förbättra upptaget av kalcium.
Rekommenderat dagligt intag av kalcium
Det rekommenderade dagliga intaget av kalcium är runt 800 mg. Vår största källa till kalcium är utan konkurrens mejeriprodukter, så du som är mjölkpro teinallergiker, laktosintolerant, vegan eller av någon annan anledning äter lite mejeriprodukter kan därför behöva tänka på ett tillskott av kalcium. Det finns mycket som tyder på att kalcium även kan hjälpa till vid viktnedgång, genom att minska upptaget av fett i tarmen. Därför är det populärt med extra kalcium bland de som vill bränna fett.
Beroende på ålder och kön, varierar det rekommenderade intaget.
Spädbarn 6-11 månader | 540 milligram |
Barn 1-5 år | 700 milligram |
Barn, tonåringar 10-17 år | 900 milligram |
Vuxna | 800 milligram |
Gravida och ammande | 900 milligram |
Källa: Livsmedelsverket
Det är viktigt att du väljer ett kosttillskott som anger mängden elementärt kalcium, dvs den faktiska mängden kalcium. 400 mg kalcium-karbonat innebär inte att produkten innehåller 400 mg kalcium eftersom karbonatet även tar en del utrymme. Exempelvis innehåller kalcium-karbonat ca 40% kalcium, dvs 160 mg. Andra bra former av kalcium är kalcium-citrat, kalcium-malat mfl. Undvik kosttillskott med kalcium-oxid som är helt värdelöst eftersom kroppen i princip inte kan ta upp det alls.
Var finns kalcium i maten?
Ungefär 60% av vårt kalciumintag kommer från mejeriprodukter. För att täcka dagsbehovet krävs att vi får i oss ungefär en halvliter mejeriprodukter per dag, något som kan bli problematiskt för den som avstår. Vid sidan av mejeriprodukter återfinns kalcium även i mörkgröna bladgrönsaker och bönor.
finns det biverkningar av kalcium?
Det finns inga biverkningar av kalcium vid normal användning. Kom däremot ihåg att kalcium är magnesiumets motpol, varför de konkurrerar om utrymmet i kroppen. Det kan därför vara en god idé att även inta ett kosttillskott med magnesium samtidigt som ditt kalciumtillskott.