Välj rätt mat på påskbordet
Påsken är en härlig högtid då många av oss samlar sina nära och kära för att äta goda påskluncher och middagar, njuta av vårkänslorna och ta det lugnt. Här bjuder vi på några matnyttiga tips på hur du får till både god och hälsosam påskmat!
Proteinrik påskmat
Något som är mycket tacksamt med påskmaten är att det finns mycket gott och proteinrikt på påskborden. Med andra ord finns det många livsmedel som är perfekta för dig som tränar att äta under påsken, men dessvärre innehåller många av dem även en del fett. Exempelvis gömmer sig en hel del fett i de färdiggjorda köttbullarna som går att köpa direkt i butik. Undvik därför de färdiga produkterna och lägg lite tid på att göra dina egna köttbullar. Har du inte tid att stå och laga allt från grunden är det en god idé att jämföra näringsinnehållet i de olika färdiga varianterna så att du åtminstone kan ta den med störst andel kött.
Äggen står vanligen i centrum för påskens alla godheter och får gärna ta upp en del plats på din tallrik. Ett medelstort ägg (50 gram) innehåller ungefär 6 gram protein, 0,2 gram kolhydrater och 5 gram fett samt en hel del vitaminer och mineraler. Äggen toppas dock ofta med feta röror eller kaviar under påsken. Dessa äggtoppings bör undvikas för att minimera kaloriintaget. Vill man inte äta ägget bara som det är kan man istället lägga på en klick svart eller röd kaviar på sina ägghalvor. Toppa gärna med finhackad och söt rödlök för en extra god smakkombination.
Även fisken har kommit att bli en allt större del av påskbordet där både sill och lax kan hittas. Laxen är en fet fisk med ett rikt innehåll på nyttiga omega-3-fetter såsom EPA och DHA och är på så vis ett mycket bra matalternativ. Sill är i sig även det ett bra val men var försiktig med de inlagda och krämigare varianterna såsom senaps- och skärgårdssill som ofta innehåller en hel del socker och/eller fett. Njut av den färdiga inlagda sillen men i lämpliga mängder!
Nyttigare påskgodis
Välj rätt kolhydratkällor
Vid påsken är det potatis som gäller och den dukas ofta fram i alla dess olika former. Det är allt från gratänger, potatisklyftor, potatissallad och kokt potatis men även Janssons frestelse har börjat serveras hos allt fler familjer. Här gäller samma som när det kommer till köttbullarna och mycket annat; de bästa och minst kaloribombade versionerna är oftast hemmagjorda. Gör du din egen gratäng kan du själv välja den fettreducerade grädden och att inte ösa på med fullt så mycket salt. Samma sak gäller potatissalladen. Bäst gör du såklart i att välja vanlig kokt potatis framför de andra potatisrätterna för att helt skippa all onödig grädde med mera.
Är du sugen på en skiva bröd till maten kan det även vara en bra idé att välja det mörka fiberrika brödet eller en bit knäckebröd som för det mesta ger en mer behaglig mättnadskänsla som håller längre. Du kan även baka ditt eget bröd för att kunna göra det ännu nyttigare. Orkar du inte mixa och trixa fram din egen bröddeg finns det flera olika färdiga brödmixer att köpa som är lätta att blanda ihop. Ett annat tips är att hälla i lite chiafrön i din bakmix för extra fyllighet. Låt fröna stå i lite vatten först för en gelliknande massa.
Nyttigare påskgodis
Påskrecept med nyttigare innehåll
Snaps, öl och påskmust är drycker som hör påsken till men som inte passar sig för dig som vill bibehålla formen. Det är lätt att tänka att en snaps är liten och att det bara ska bli ett glas öl men ha då i baktanken att en snaps (5 cl) innehåller ca 100 kalorier och 40 cl starköl bidrar med ca 186 kalorier. Påskmusten i sin tur är fylld med socker. Ta dig istället ett glas med light påskmust eller sodavatten till maten för ett bättre samvete efter påsk!
För dig som önskar äta lite smått och gott under påsk har vi även fixat fram ett par härliga påskrecept på godis och annat med ett lite nyttigare innehåll. Dessa hittar du länkade här nedan!