Välj rätt måltidsersättning
Med olika trender, livsstilar och målsättningar kan det vara svårt att veta vad man ska stoppa i sig för att komma i form till beachen eller för att bli av med extrakilona från semestern. En gång för alla förklarar vi vad en måltidsersättning är och vilken nytta de gör.
- Vad är måltidsersättning?
- Olika typer av måltidsersättningar
- Välj rätt måltidsersättning
- Måltidsersättning och kosttillskott
- Vem kan äta måltidsersättning?
Vad är måltidsersättning?
Måltidsersättningar kan användas till att antingen ersätta vissa måltider, eller byta ut samtliga måltider under en begränsad tid men även för att variera kosten för olika dieter. Meningen är att man ska få ett rejält kaloriunderskott och därigenom gå ner i vikt. En diet av bara måltidsersättning ger ungefär 800 kcal per dag, vilket är en ordentlig reduktion från det vanliga 2000 kcal för kvinnor respektive 2500 kcal för män. De flesta måltidsersättningar består av pulver som man blandar själv till shakes eller soppor, men det finns även färdigblandade shakes och bars som är lätta att ha med sig.
En måltidsersättning kan ersätta en eller flera måltider under en diet.
Olika typer av måltidsersättningar
VLCD och LCD är beteckningar på den typen av måltidsersättningar som kan ersätta enstaka eller alla måltider per dag i syfte att gå ner i vikt. VLCD står för Very Low Calorie Diet och är en komplett måltidsersättning som kan ersätta alla måltider under en begränsad tid. LCD står för Low Calorie Diet och kan ersätta en eller ett par måltider per dag. För att en produkt ska få något av dessa beteckningar, krävs att den ger tillräckligt mycket energi och har ett fullgott innehåll av vitaminer och mineraler. En strikt diet som går ut på att du enbart äter VLCD-produkter rekommenderas bara att följas högst ett par veckor, sedan behöver du variera med riktiga måltider.
Måltider i form av shakes, soppor och bars som inte klassas till VLCD eller LCD, bör kompletteras med riktiga måltider för att säkerställa ett fullgott näringsintag. Denna typ av måltider innehåller ofta mer protein och mindre kalorier, och en bred variation av vitaminer och mineraler. De kan användas som ett kalorisnålt mellanmål för den som vill hålla vikten eller som enstaka måltider diet.
Dietprotein är ytterligare en produkttyp som kan användas som ett mättande mellanmål under diet. Ett dietprotein är i första hand baserat på just protein, men innehåller även mättande fibrer och en hel del vitaminer och mineraler. Tanken bakom dessa produkter är att kunna ge ett mättande och proteinrikt mellanmål med lågt kaloriinnehåll, vilket lämpar sig bra vid diet. Det är också ett bra alternativ för den som tränar mycket och vill få i sig en större mängd protein, och samtidigt hålla nere på kalorierna. Dietprotein är inga kompletta måltidsersättningar men kan vara nog så gott och mättande som mellanmål och på så sätt skulle man lättare kunna kontrollera sitt kaloriintag under resterande dag.
Välj rätt måltidsersättning
De senaste åren har dieter med måltidsersättningar blivit alltmer populära och utbudet har vuxit därefter. Det kan vara ett effektivit sätt att gå ner mycket i vikt på kort tid. Men det är inte bara de som vill gå ner i vikt som använder sig av måltidsersättning, utan det är lika vanligt att man vill ha det som kalorisnålt mellanmål, eller som komplement till kosten om man har ett högt kaloribehov.
VLCD - Very Low Calorie Diet
- Ger ett totalt intag på 450-800 kcal per dag
- Livsmedelsverket har godkänt innehållet som en fullgod ersättning till mat
- Innehåller alla nödvändiga vitaminer och mineraler
- Extremt lågt kaloriinnehåll
- För dig som vill ha snabbt resultat
LCD - Low Calorie Diet
- Fler kalorier än VLCD, men fortfarande lågt innehåll
- Innehåller nästintill alla nödvändiga ämnen
- Bra för att ersätta enstaka måltider
- Ofta rik på vitaminer och mineraler
- Lämplig som komplement till vanlig mat
- Finns i många smaker och varianter
Dietprotein
- Basen består av proteinkällor
- Lågt eller inget innehåll av kolhydrater och socker
- Kan innehålla mättande fibrer
- Bra för att behålla muskelmassa
- Passar som mellanmål eller i samband med träning
- Populärt för den som tränar
Övriga shakes, soppor och bars
- Kan ersätta enstaka måltider per dag
- Bra som kalorisnålt mellanmål
- Innehåller ofta mycket protein
- Ger inte alla nödvändiga näringsämnen
- Bra som variation från VLCD-produkter
- Passar för en långsammare och stabilare viktnedgång
Tips! Så lyckas du med din måltidsersättning - en guide till allt du vill veta.
Måltidsersättning och kosttillskott
Om du trots ditt knappa kaloriintag inte tycker att viktnedgången går snabbt nog, kan du kombinera din måltidsersättning med kosttillskott avsedda för fettförbränning.
Koffein piggar upp och bidrar till ökad prestationsförmåga. Du orkar mer på träningspasset, och kommer därigenom också att bränna mer fett. Fördelen med tillskott istället för att exempelvis dricka kaffe, är att du får effekterna som koffeinet ger, men komprimerad i en kapsel. Kickstarta dagen med en portion BURN med koffein som fungerar både som ett uppiggande tillskott som ett fettförbränningstillskott - självklart kan du välja BURN utan koffein med samma grymma ingredienser.
Fibertillskott kan hjälpa dig att hålla dig mätt längre när du går på diet. Fibrerna sväller i magen och ökar därigenom mättnadskänslan och ger en långsammare magsäckstömning. Eftersom det tar längre tid för kroppen att bryta ner maten när det ligger fibrer i vägen, kommer också blodsockret att ligga på en jämnare nivå, vilket i sin tur kan minska sötsuget och därmed sannolikheten att göra misstag under dieten. Glukomannan är en typ av fiber som återfinns i de allra flesta fibertillskott på marknaden.
L-Karnitin är en aminosyra som verkar i mitokondrierna där fettförbränningen sker. När vi äter mat är det mitokondrierna som ser till att det bildas energi som kroppen kan utnyttja. Karnitinet fungerar som den komponent som transporterar fett till mitokondrierna så att det kan användas som energi. Utan tillgång till karnitin kommer fettförbränningen att bli lidande, och ett tillskott kan säkerställa ett fullgott intag.
Vem kan äta måltidsersättning?
Måltidsersättning som dietmetod lämpar sig bäst för dig som vill ha snabba resultat och klarar av att stå över måltider. Om du inte vet hur du ska kombinera livsmedel så att du får ett stort kaloriunderskott, men samtidigt blir mätt och får i dig alla nödvändiga näringsämnen, kan du ta hjälp av måltidsersättning.
Om du vill prova en pulverdiet, kan du göra det på två sätt. Antingen kan du börja med att trappa ner måltiderna och successivt byta ut maten mot måltidsersättning. Ett annat alternativ är att göra motsatsen, och istället kickstarta med en strikt diet med bara måltidsersättning, för att sedan efter hand byta ut mot riktig mat. Om du har svårt för att helt bryta dina vanor, kan det första alternativet passa bäst. Fördelen med det sista alternativet är att du lättare har möjlighet att anpassa din nya kosthållning efter dietperioden. Annars är det lätt att falla tillbaka i gamla vanor och gå upp de kilon som du jobbat hårt för.
Tänk på att måltidsersättning är till för att ätas som en kur, och alltså inte som en konstant kosthållning i en längre period. Var noga med att planera dina kostvanor du ska ha efter dieten, för att undvika det klassiska misstaget att lägga på dig vikt igen efteråt. Planera även för din framtida motion, för precis som vid all viktminskning får du bäst resultat om du både tränar och äter sunt och varierat.