Aktuella artiklar | Kost & kosttillskott | Träning & målsättning | Recept | Ambassadörer

Vägen mot guldet - Tiokamparen Fredrik Samuelsson

Möt tiokamparen Fredrik Samuelsson, som redan vid 7 års ålder inledde sin resa inom friidrott, inspirerad av sin far. Trots motgångar som skador och en reumatisk sjukdom, har Fredrik kämpat sig tillbaka med hjälp av sin positiva inställning. Hur övervinner man motgångar och fortsätter blicka framåt när allt verkar gå emot en?

Vi möter Fredrik Samuelsson, en tiokampare med flera SM-guld i bagaget.

Vi träffar Fredrik Samuelsson som är mitt uppe i säsong inför sommarens och höstens tävlingar. Fredrik började sin resa inom friidrott redan vid 7 års ålder, inspirerad av sin far som själv ägnade sig åt tiokamp. Fredrik fick möjligheten att utforska alla delar av sporten, och insåg att även han ville ägna sig åt flera olika grenar.

- Jag har alltid tyckt det är kul med allsidigheten och då blir man automatiskt mångkampare, istället för att bara köra på en gren. När det gäller valet av gren att satsa på tror jag att mycket handlar om kultur och uppväxt.

Fredrik hade också en parallell satsning på fotboll, men insåg vid 16 års ålder att det var friidrotten som var hans kall i livet.

- Jag var duktig på friidrott redan från start men det är egentligen inte förrän man blir lite äldre som man kanske vet och känner att det är något man kan bli bra på på sikt också, reflekterar han.

Idrott har alltid varit Fredriks stora intresse och han har alltid älskat att tävla. Vi ber Fredrik beskriva tiokamp, som att det är för någon som aldrig hört talas om det förut.

- Tiokamp går ut på att vi utövar tio grenar uppdelat på två dagars tävlande, ena dagen fem grenar och resterande fem nästa dag. Man får sedan resultat på alla grenar och allt man tjänat ihop under helgen ger då poäng. Så man plussar ihop poängen och det är så man läser av resultatlistan i slutet av helgen. Tjejer tävlar i sjukamp och killar i tiokamp.

Grenar dag 1: 100 meter, längdhopp, kulstötning, höjdhopp, 400 meter.

Grenar dag 2: 110 meter häck, diskuskastning, stavhopp, spjutkastning och 1500 meter.

- Det är både fysiskt och psykiskt påfrestande att hålla på med tiokamp. Det är friidrottens mest komplexa gren. Längd, höjdhopp och spjutkastning är mina bästa grenar och därmed har de automatiskt blivit mina tre roligaste!

Hur förbereder du dig inför tävlingar?

Inför stora tävlingar och mästerskap lägger Fredrik stort fokus på att fylla kroppen med rätt bränsle. Han får i sig mycket kolhydrater och vätska under de sista dagarna innan tävling, vilket ger honom den nödvändiga energin för två fullspäckade tävlingsdagar.

- Jag får i mig mycket kolhydrater inför tävlingar och under tävlingsdagarna, mycket sportdryck och snabb energi.

Fredriks kost inkluderar också näringsrika alternativ som nötter, bananer, russin och bars för att hålla energinivåerna stabila, förklarar han. För att stödja kroppen ytterligare använder han även kosttillskott som protein, magnesium och zink. Han planerar även att prova kreatin och elektrolyter för återhämtning och prestation men även rödbetspulver för dess prestationshöjande effekt och fördelarna det har för lederna. En noggrant planerad koststrategi är en viktig del av förberedelserna inför tävling.

Fredrik om sina största styrkor

- Mina styrkor är mina favoritgrenar såklart! Främsta styrkorna är annars att jag har mitt starka team bakom mig och att jag är bra på att resa mig i motgångar. Jag har nämligen varit med om lite tråkiga grejer senaste åren. Jag åkte på en reumatisk sjukdom för några år sedan och bröt foten förra sommaren, vilket har varit två ganska stora grejer. Men jag känner att jag är bra på att hantera motgångarna och ta mig tillbaka. Jag är mentalt stark och bra på att resa mig från mörkret!

Hur blir man framgångsrik inom tiokamp?

När vi frågar Fredrik hur man blir framgångsrik inom friidrott och tiokamp reflekterar han över sina utmaningar och förutsättningar och lyfter fram den ekonomiska obalansen som finns inom sporten, särskilt på elitnivå. Både atleter och coacher kan behöva pussla en del för att få ihop det, säger Fredrik. Han betonar också vikten av att skapa en helhet där stöd från klubben, landslaget och sponsorer kan bli avgörande för att kunna finansiera sin satsning.

- Många jobbar och pluggar vid sidan av sin satsning, så man får plocka lite ur kakan här och var för att kunna skapa en miljö som gör att man kan lägga ner den tiden som krävs för sin idrott.

Så länge man får bra resurser i ryggen och jobbar långsiktigt, tror Fredrik att man kan komma upp i en viss nivå.

- Men man behöver såklart också en viss fallenhet och talang. Hårt jobb lönar sig ofta men du behöver en viss mental styrka och talang för att kunna nå upp till toppen. Jag har haft talangen från start, men det är såklart ingen garanti att man blir bra när man blir senior bara för det.

För Fredrik har vägen till framgång varit en kombination av olika faktorer. Han säger att det största och viktigaste stödet har varit från sin familj och sitt team runt sig. Hans pappa, som även är hans coach, har varit en betydelsefull mentor genom åren.

Fredriks bästa idrottsminnen

Fredrik funderar lite över sina olika prestationer och kommer på två speciella ögonblick. Det första är hans fjärde plats på EM 2019 i Glasgow, där han nådde sin maxkapacitet men förlorade bronset. Det andra är hans personliga rekord på en gala i Österrike, bara två månader innan olyckan med foten. Det sistnämnda bevisade för honom själv att han har mer att ge inom idrotten trots de utmaningar han har stött på tidigare. Det blev som en påminnelse om att en idrottskarriär kan vara en resa av både toppar och dalar, berättar han.

FREDRIKS PLACERINGAR GENOM TIDERNA

SM: 14 stycken guld

EM: 4:a, 5:a, 9:a och 10:a

VM: 15:e plats

CE Challenge Tour Italien: 2:a och 3:e plats

U23 EM: 2:a plats

Fredriks väg mot guldet

För Fredrik handlar vägen till framgång om att arbeta långsiktigt mot sina mål, njuta av livet utanför tävlingsbanan och omringa sig av sitt stöttande team. Ett bra livspussel och trygghet i vardagen är viktigt, betonar Fredrik. Genom att kunna minimera oro och stress utanför tävlingen kan han istället fokusera helt på det han ska göra på banan. Att ha kontroll över alla delar av sitt liv är för honom nyckeln till att nå sin fulla potential.

Men trots strukturerade förberedelser har Fredrik mött motgångar på vägen. Bland annat en fotskada som inträffade under en tävling sommaren 2023.

- På SM 2023 gled jag i ett längdhopp när jag satte foten på plankan så att den vred sig. Jag kände redan i luften att något var fel och när jag landade i gropen kände jag att något hade hänt. Jag kollade ner på min fot och då låg den fel, det var sjukt att se.

Skadan kom olägligt och hade otroligt dålig timing. Men trots operation och en lång rehabiliteringsprocess, är Fredrik fast besluten att återvända starkare och fortsätta sin resa mot guldet.

- De två första veckorna hade jag svårt att acceptera skadan, jag var ledsen, frustrerad och arg. Men sedan beslöt jag mig för att jag ska tillbaka, oavsett om det blir 2024 eller 2025. Jag började filma hela vägen tillbaka, allt från dag 1. Ibland känner man att man står och stampar i en rehabprocess. Men har man dokumenterat och kan gå tillbaka så kan man se att man gjort stora framsteg. Det är mentalt viktigt att kunna se det i ett större perspektiv och det har nog skyndat på min process.

Fredrik berättar att han skulle vilja göra något större av materialet han har, från tiden han fick skadan fram till nu. Kanske att en minidokumentär skulle kunna sättas ihop, säger Fredrik!

Fredrik sitter på golvet i en friidrottsarena. Trots flera motgångar är Fredrik fast besluten att återvända starkare.

Fredriks kamp mot motgångar och skador

Fredrik delar öppenhjärtligt med sig om sina utmaningar och hinder som han har mött under sin idrottskarriär. För honom har ett av det största hindren varit bristen på kontinuitet som uppstått på grund av skadan och den reumatiska sjukdomen.

- De här tråkigheterna som har drabbat mig, fotskadan och den reumatiska sjukdomen, har gjort att jag har fått hack i skivan ganska många gånger de senaste 3-4 åren. Det har gjort det svårt för mig att bevisa min maxkapacitet.

Men trots dessa utmaningar, som hade fått många att ge upp, kämpar Fredrik för att hitta tillbaka till sin bästa form för att visa upp sitt sanna jag på tävlingsbanan i sommar och höst.

- Jag vill komma tillbaka och vara en inspiration för många. Medaljer och rekord är svinviktiga och kanske det roligaste men i slutet av dagen är det inte det som gör dig till en bättre människa. Jag tycker det är jätteviktigt att vara en god människa och bra förebild för barn och ungdomar, visa att man kan ta sig tillbaka från motgångar.

Jag vill sätta ett avtryck genom att vara en bra idrottare men minst lika bra människa utanför arenan, så att folk inspireras och kan göra en liknande resa.

Som en mångkampare utsätter sig Fredrik för en mängd olika fysiska påfrestningar i både träning och tävling, men trots detta har han länge lyckats undvika allvarliga skador, förutom den tråkiga olyckan med foten. Han förklarar att skaderisken är en del av friidrotten generellt, men att han genom en mångsidig träning sprider ut riskerna och minskar risken för allvarliga skador.

- Jag brukade vila 1 av 7 dagar i veckan, men nu med min reumatiska sjukdom som jag fick 2021, har jag lagt in en extra vilodag. Jag känner att min kropp behöver det. Så jag brukar träna 5 dagar i veckan och ibland dubbelpass. Men jag har lagt in två vilodagar, och det tror jag många fler hade behövt också. Det är lätt att man bara lägger på och lägger på, tills kroppen en dag säger stopp. Ibland behöver man lite mer vila än man tror.

“Inre styrka är nyckeln till framgång”

För Fredrik är inre styrka och mental uthållighet avgörande för att övervinna motgångar och fortsätta framåt mot sina mål. Han har de senaste åren samlat på sig mycket erfarenhet av att hantera tuffa perioder. Under 2021 drabbades han av en reumatisk sjukdom som hindrade honom från att ens kunna ta ett joggsteg på 6 månader, för att kroppen la av helt, något som påverkade hans mentala hälsa. Dessutom genomgick han en stor process med att hitta rätt medicinering under den tiden, vilket också påverkade honom psykiskt.

- Jag tror att många hade lagt av om de fått en sjukdom som sätter stopp. Man måste ha självförtroendet och tro på sig själv starkt. Sen ska man få vara ledsen och frustrerad i sådana stunder, det har jag också varit. Men i slutet av dagen får man bestämma sig för om man ska lägga sig ner och dö eller komma tillbaka en gång till, och för mig har det bara funnits ett val där!

Fredrik säger att han själv tidigare haft svårt att prata om ämnen som depression, ångest och andra mentala svårigheter. Men efter att ha stött på sina egna utmaningar har det blivit lättare. Genom att öppet prata om sin mentala hälsa och ta emot stöd från psykologer och idrottspsykologer har Fredrik inte bara kunnat övervinna svåra tider utan också utvecklat en djupare förståelse för sig själv och sitt välbefinnande.

- Man är så van att jobba och pressa kroppen fysiskt men nu har jag fått jobba uppe i skallen istället och det har varit väldigt nyttigt för mig.

Fredrik vägrar ge upp och har istället kämpat sig igenom tråkiga rehabiliteringsperioder med en otrolig beslutsamhet och optimism. Han har även tagit hjälp av en mental rådgivare.

- Carolina Klüft är min mentala rådgivare. Jag ville ha någon att kunna bolla känslor och tankar med och då är det bra med någon som har varit med om samma sak. Det är bara viktigt att ha någon att prata med, det måste inte alltid vara en utbildad psykolog.

Verktyg för att jobba med mindset och inre styrka

Fredrik använder ofta ett anteckningsblock som ett av sina främsta verktyg för att stärka sitt mindset och sin inre styrka. Där antecknar han sina mål och reflekterar över sina framsteg, en metod han varmt rekommenderar till alla som strävar efter personlig utveckling.

- Jag gillar att då och då sätta mig och skriva ner vilka mål jag vill uppnå. Förut skrev jag alltid medaljmål men nu skriver jag mer känslomässiga mål, lite mer mjuka värden. Exempelvis vad man vill uppnå och hur man ska ta sig dit. Det är lättare att gå tillbaka och kolla på det om man har det på papper. Vad som gick rätt, vad som gick fel och vad man kan göra bättre.

Idrotten är det viktigaste och roligaste jag vet men det finns annat i livet man inte får glömma bort.

Fredrik berättar att han tidigare varit väldigt inriktad på sin idrottsliga framgång, vilket ledde till att han förlorade kontakten med vissa vänner. Som idrottare måste man vara lite egoistisk, men det ska inte gå så långt att man glömmer bort vem man är utanför sitt idrottande, säger Fredrik.

- När jag stannade upp och började prata med folk kände jag att jag glömt av livet lite. Men nu har balansen mellan idrotten och vardagslivet blivit mycket bättre. Man måste kunna slappna av lite, man måste kunna gå ut och festa då och då trots att man siktar på VM. Att ha kul i livet och inte bara jobba så fyrkantigt tror jag är något som förlänger karriären.

Fredriks personliga utveckling genom sporten

Fredrik ser sin idrottskarriär som en källa till både personlig utveckling och glädje där det roligaste är att få åka på träningsläger och tävlingar runt om i världen.

- På tävlingar träffar jag mycket människor, men trots att vi alla har fokus på träning och tävling får man också tid för att snacka med alla. Jag får uppleva fina miljöer och platser som man annars inte hade fått uppleva om man inte hade tagit sig upp till den nivån jag är på. Det är en utvecklande del under hela resans gång.

Vilka råd skulle du ge till unga människor som drömmer om att bli framgångsrika inom sin sport?

- Oavsett vad du har för mål: skriv ner målen, jobba tålmodigt och långsiktigt mot dem och ha kul längs vägen. Njut när det går bra och tro på dig själv! Man ska också ge sig en klapp på axeln där man gjort något bra, någon belöning och tack till sig själv för att behålla motivation. Viktigt är också att inte glömma att stanna upp.

Tips! Fortsätt följa Fredriks väg mot guldet på Instagram @fredrikxsamuelsson.

Fredriks favoriter

 
Core Whey Protein
 
Core Protein Bar 2.0
 
Core Magnesium Pro
 
Core Zink
 
Protein Pancakes
 
Rödbetspulver EKO

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Lär dig mer

 
Vägen mot guldet - Kulstötaren Axelina Johansson

Vägen mot guldet - Kulstötaren Axelina Johansson

Läs om Axelinas väg mot guldet, hur ser den ut och hur övervinner hon motgångar?
 
Vägen mot guldet - Längdhopparen Thobias Montler

Vägen mot guldet - Längdhopparen Thobias Montler

Möt längdhoppsfavoriten Thobias Montler och ta del av hans väg mot guldet.
 
Magnus Samuelsson: Så blev jag världens starkaste man

Magnus Samuelsson: Så blev jag världens starkaste man

Kan vem som helst bli världens starkaste man? Magnus Samuelsson om vägen dit.
 
Vägen mot guldet - Trestegshopparen Gabriel Wallmark

Vägen mot guldet - Trestegshopparen Gabriel Wallmark

Möt aktuella friidrottaren Gabriel Wallmark och ta del av hans väg mot guldet.
 
Träna med Magnus Samuelsson - ett utmanande benpass

Träna med Magnus Samuelsson - ett utmanande benpass

Utmana dig i benstyrka och explosivitet med Magnus Samuelsson.
 
Fredrik Samuelsson - Tiokamp

Fredrik Samuelsson - Tiokamp

Fredrik Samuelsson är en friidrottare specialiserad på tiokamp, lär känna honom!
 
Magnus Samuelsson: Kosttillskott ska hjälpa dig nå dina mål

Magnus Samuelsson: Kosttillskott ska hjälpa dig nå dina mål

Rent innehåll och spårbara råvaror är tanken bakom Enough.
 
Enough av Magnus Samuelsson - nu hos Svenskt Kosttillskott

Enough av Magnus Samuelsson - nu hos Svenskt Kosttillskott

Magnus Samuelsson i samarbete med Svenskt Kosttillskott.
 
Allt om bålträning

Allt om bålträning

En start bål är både snyggt och hälsosamt. Få en starkare bål med dessa tips!
 
Raka marklyft (stiff-legged deadlift)

Raka marklyft (stiff-legged deadlift)

Raka marklyft tränar främst baksida lår.
 
Träna ben: basövningar

Träna ben: basövningar

Bröst, biceps och lite mage men glöm inte benen!
 
Så behåller du energin under Vasaloppet

Så behåller du energin under Vasaloppet

Ladda upp på rätt sätt och behåll energin under hela Vasaloppet med dessa tips!
 
Fitness för tjejer: Uppbyggnad

Fitness för tjejer: Uppbyggnad

Vägen till fitnessformen börjar med muskeluppbyggnad.
 
Hemmaträning bröst och axlar - Med gummiband

Hemmaträning bröst och axlar - Med gummiband

Träna bröst och axlar efektivt hemma med enbart gummiband som redsakp.
 
Hemmaträning ben - med gummiband

Hemmaträning ben - med gummiband

Träna ben hemma med enbart gummiband som redskap
 
Sidolyft (lateral raises)

Sidolyft (lateral raises)

Sidolyft med hantlar är ett måste om du vill bygga starka axlar med volym.
 
Träningsschema: Fokus baksida lår och rumpa

Träningsschema: Fokus baksida lår och rumpa

Svårt att bygga baksida lår och rumpa? Testa detta träningsprogram och nå målet!
 
Stor fitness-guide: Så deffar du

Stor fitness-guide: Så deffar du

Kom i fitnessform genom att deffa - vi tipsar om bäst kost och träning.
 
Bröstpress i maskin (chest press in machine)

Bröstpress i maskin (chest press in machine)

Ställer lägre krav på koordinationen och bra nybörjarövning i gymmet.
 
Nå Beachformen - Träningsschema del 1

Nå Beachformen - Träningsschema del 1

Träningsprogram för att bygga upp muskelmassan. Detta är del 1 i tema Beachform!