Vad gör aminosyran L-tyrosin?
Tyrosin är en aminosyra som ingår i protein som bygger upp våra muskler. Det ingår ofta i uppiggande tillskott och finns även i ren form med syftet att öka prestationsförmågan och fettförbränningen. Många kroppsbyggare har länge använt denna aminosyra med påstådd bra effekt, men det finns även de som menar att det är helt verkningslöst. Denna artikel ska försöka reda ut begreppen så att du kan bilda din egen uppfattning.
- Vad är tyrosin?
- Tillskott - fungerar det?
- Var finns tyrosin?
Vad är tyrosin?
Tyrosin är en av de 20 aminosyror som tillsammans bygger upp näringsämnet protein. Tyrosin är icke-essentiell vilket betyder att kroppen kan producera den till viss del själv. Kroppen använder tyrosin främst vid bildningen av hormoner som ingår i hjärnans belöningssystem.
Tips
Dopamin är en av de viktigaste signalsubstanserna i centrala nervsystemet och är verksamt både ensamt och som förstadium till hormonerna noradrenalin och adrenalin. Dopamin är ett riktigt må-bra-hormon som inverkar på bland annat muskelrörelser, känsloupplevelser, kreativitet och humör. Det utsöndras vid träning och kortvarig stress, vilket gör att vi kan hålla oss mer alerta och fokuserade när det verkligen behövs. Dopamin är också en av anledningarna till att du kan känna dig euforisk efter ett träningspass. För låga nivåer av dopamin har konstaterats kunna orsaka trötthet, koncentrationsproblem och depression.
Adrenalin utsöndras kontinuerligt i kroppen, men ökar vid hård träning och stress. För länge sedan hjälpte adrenalinet oss i livshotande situationer, eftersom det gör oss beredda på att fly eller fäkta. Denna reaktion lever fortfarande kvar hos oss och ökar vår prestationsförmåga på kort sikt för att vi bättre ska klara av en uppgift. Vi blir mer vakna och fokuserade, något som garanterat känns igen hos den som tränar hårt eller någon gång varit stressad.
Tyreoideahormoner (sköldkörtelhormoner exempelvid T3 och T4) bildas genom tyrosin och reglerar ämnesomsättningen. För låga nivåer av dessa påverkar förbränningen och gör den långsammare, medan höga nivåer istället påskyndar förbränningen.
Tillskott
Tyrosin finns som tillskott i olika varianter och används främst av de som tränar hårt i uppiggande syfte. Eftersom det ingår i protein förekommer det i proteinpulver. Det ingår även i vissa pre-workout-produkter som tillsammans med andra ämnen ska verka uppiggande. Tyrosin finns också som enskilt tillskott, och då i formen L-Tyrosin. L står för att aminosyran är i fri form och då tas upp snabbare och bättre i blodet. Många som tränar på hög nivå upplever att ett tillskott på två till tre gram dagligen ger en uppiggande och prestationshöjande effekt i perioder när träningen stagnerat.
En undersökning (1) som gjorts hurvida tyrosintillskott kan påverka den mentala prestationsförmågan, visar ett intressant resultat. Nattarbetare som varit vakna hela dagen fick arbeta från 19.30 till 08.20 följande dag, och var då vakna i över ett dygn sammanlagt. 6 timmar efter att de påbörjat testet, fick hälften av testpersonerna 150 mg tyrosin per kg kroppsvikt uppdelat på två doser, medan den andra hälften av gruppen fick placebo. Personerna som fått tyrosin påvisade en väsentlig förbättring av mental prestationsförmåga som höll i sig i ungefär 3 timmar. Om ett tillskott av tyrosin verkligen fungerar är trots studier som denna inte helt fastställt och fler undersökningar krävs.
Om du vill prova L-tyrosin, rekommenderar vi att du tar 2 - 4 g vid doseringstillfället, gärna tillsammans med 200 - 400 mg koffein.
Tips
Bieffekter
Tyrosin är inte farligt i höga doser, men större mängder än rekommenderat kommer inte att ge några ytterligare effekter.
Var finns tyrosin?
Tyrosin finns i protein som kött, fisk, mjöl och nötter. Även växter innehåller en liten mängd eftersom de använder tyrosin i fotosyntesen, men de som utesluter animaliska produkter kan få i sig låga nivåer.
*Referenser: The effects of tyrosine on cognitive performance during extended wakefulness. Neri, Wiegmann, Stanny, Shappell, McCardie, McKay. 1995.
Behavioural effects of acute phenylalanine and tyrosine depletion in healthy male volunteers. Grevet, Tietzmann, Shansis, Hastenpflugl, Santana, Forster, Kapczinskil, Izqierdo. 2002.