Vad gör aminosyran L-karnitin?
Karnitin är en aminosyra som ingår i fettförbränningen. Aminosyran har under en längre tid varit populärt som tillskott bland personer som vill gå ner i vikt och öka sin uthållighet, främst i formerna L-Karnitin och ALC (acetyl-l-karnitin). Vi går igenom varför och när du ska ta karnitin och hur den verkar i fettförbränningsprocessen.
Aminosyran L-karnitin har en central roll i samband med fettförbränning.
Vad är L-karnitin?
Karnitin är en aminosyra som vi får i oss genom att äta proteinrika livsmedel, men som även kan bildas i kroppen genom aminosyrorna lysin och metionin. Karnitin har en central roll i cellernas mitokondrier där fettförbränningen sker. Mitokondrier kan beskrivas som cellernas kraftverk. När vi äter mat är det mitokondrierna som ser till att det bildas energirika föreningar från näringsämnena till den form av energi som kroppens celler kan utnyttja. För att kroppen ska kunna använda energi från maten, måste den ombilda näringsämnena till ATP, adenosintrifosfat, och den bildningen sker främst i mitokondrierna. Karnitin har en viktig roll som transportör av fett till mitokondrierna så att det kan utnyttjas som energi. Har man brist på karnitin leder det till att fett byggs upp runt cellerna i stället, där det har svårt att brytas ner. Läs mer om varför aminosyror är bra och hur de påverkar din träning.
Karnitin och fettförbränning
Både under vila och under aktivitet är det främst fett som används som energikälla i kroppen, och då behövs karnitin. Hård fysisk aktivitet kan däremot minska nivåerna av karnitin och därmed teoretiskt kunna minska fettförbränningen. Karnitin har därför uppmärksammats en hel del som intressant kosttillskott för atleter av flera anledningar. Dels för karnitinets delaktighet i kroppens fettförbränningsprocess, men även dess förmåga att kanske kunna öka uthålligheten. En ökad fettförbränning gör att energin räcker längre samtidigt som muskeltrötthet förebyggs. En ökad fettförbränning och karnitin är med andra ord inte bara bra för viktminskning, utan även för den som vill öka sin uthållighet på träning och tävling.
Tillskott med l-karnitin
Karnitin som tillskott finns i flera olika former, där de vanligaste är tillskottet L-karnitin och ALC. L-formen innebär att aminosyran är i fri form och därför lättillgänglig för kroppen att tillgodogöra sig. DL-formen betyder att det är en blandning av syntetiskt och naturligt karnitin. Undvik D-formen som under senare tid har dömts ut som den sämsta formen och som i värsta fall skulle kunna ge motsatt verkan. ALC står för acetyl-l-karnitin som är en acetylerad variant av karnitin. ALC tror man kan främja upptaget av acetyl-coenzym A i mitokondrien och därmed medverkar till förbränningen. Om du vill testa ett tillskott med karnitin bör du välja L-karnitin eller ALC.
Lite kuriosa är att karnitin som tillskott hade sin peak på 90-talet när det italienska landslaget vann världscupen 1993, och sa att dess vinst delvis berodde supplementering av L-karnitin, något som givetvis tål att diskuteras. Hur som helst är karnitin populärt främst bland kroppsbyggare som vill minska sin fettprocent inför tävlingar och hör till de tillskott som vanligen används under deffperioder. Många upplever att det gör skillnad, men det finns ungefär lika många motstridiga röster som anser det vara verkningslöst och menar att kroppen inte alls kan öka karnitinförråden i musklerna genom tillskott. Ny forskning som gjorts under de senare åren har gett karnitin som tillskott en nytändning. Bäst gör du i att prova själv.
Tips! Läs vår guide om hur du väljer rätt aminosyror för dina behov.