Healthwell Rosenrot Extrakt
- Standardiserade extrakt
- B5 bidrar till mental prestation
Andra alternativ
- Produktbeskrivning
- Näringsinnehåll
- (73) Recensioner
- Leverans & betalning
Rosenrot vid trötthet
Rosenrot Extrakt från Healthwell är ett högdoserat tillskott av den adaptogena växten rosenrot. Produkten innehåller extrakt som är standardiserade till 3% rosaviner respektive 1% salidrosider - två substanser som anses vara de verksamma ämnena i rosenrot. Dessutom är den förstärkt med vitamin B5 pantotensyra som bidrar till mental prestationsförmåga. För bästa effekt rekommenderas 1-2 kapslar på morgonen eller tidig eftermiddag dagligen under perioder av stress och trötthet.
- Högdoserad rosenrot
- Standardiserad till 3% rosaviner & 1% salidrosider
- Adaptogen växt som främjar kroppens anpassningsförmåga
- Med pantotensyra som bidrar till mental prestation
- Använd vid perioder av stress och trötthet
Rosenrot som adaptogen
Rosenrot räknas till de så kallade adaptogena växterna. Adaptogen kommer från engelskans adapt, alltså anpassa. Adaptogena växter innehåller ämnen som gynnar kroppens anpassningsförmåga till rådande situation och såväl inre som yttre påfrestningar så att vi klarar av dem på ett bättre sätt. Adaptogener innehåller inte centralstimulerande ämnen och medför varken beroende eller ökad tolerans mot ämnet.
Rosenrot har förekommit i många studier kring dess effekt vid trötthet, fokus och koncentrationsförmåga och fortsatta studier behövs för att förstå hur det fungerar. Studier pågår även gällande sambandet mellan rosenrot och fertilitet. Än så länge finns det inga godkända påståenden kring detta.
Dosering av rosenrot
Det är viktigt att skilja på effekterna man får av rosenrot då man tar den som engångsdos och vid upprepade doser. Om du behöver snabb energi inför ett träningspass eller någon annan energikrävande uppgift kan du ta rosenrot som engångsdos. Känner du däremot att kroppen är i obalans på grund av stress eller långvarig påfrestning så kan det långsiktigt vara bättre att äta tabletterna regelbundet.
Rosenrot har inga kända biverkningar vid normal dosering. En del kan dock uppleva svårigheter att somna vid intag sent på kvällen. Därför rekommenderas Rosenrot Extrakt på morgonen eller tidigt på dagen för att undvika eventuella sömnproblem.
Vegetarian Friendly
Symbolen Vegetarian Friendly indikerar att produktens innehåll är lämpligt för vegetarianer och veganer.
Därför är rosenrot så populärt
Rosenrot används vanligen i uppiggande syfte i kortare perioder av stress eller trötthet. Rosenrot hör till adaptogenerna, och säljs både som kosttillskott och läkemedel.
Vad är rosenrot?
Rosenrot är en blomma som växer vilt i norra delar av Europa, Asien och Nordamerika, trots hårda och karga klimat. Blomman har en lång historia som både mat och läkeväxt. Förr åt man den rå eller kokt som en grönsak. Man visste att roten var rik på vitamin C och ansåg att den kunde hålla dig frisk, lindra huvudvärk och ge energi. Redan 1755 beskrevs rosenroten i Carl Von Linnés läkemedelshandbok som en läkande naturmedicin.
Rosenrot tillhör den grupp växter som brukar kallas för adaptogener. Ordet adaptogen kommer från engelskans "to adapt" och betyder kort och gott att anpassa sig.
Adaptogena växter
Det finns undersökningar som tyder på att adaptogena växter kan hjälpa kroppen att anpassa sig efter rådande fysisk och mental belastning. Genom att arbeta för att träna kroppen att fungera normalt trots att den utsätts för påfrestningar så upplever man att energin ökar. En adaptogen har också den positiva egenskapen att den är snabbverkande och är dessutom inte beroendeframkallande.
Adaptogener kan upplevas effektiva, men ska inte blandas ihop med stimulantia substitut som exempelvis koffein. Till skillnad från adaptogener kräver sådana ämnen en ökad dosering över tid för att ge samma effekt. Kroppen vänjer sig inte vid rosenrot på samma sätt, utan kan användas under en längre period utan uppehåll.
Vad har rosenrot för effekt?
Rosenrotens effekter på bland annat mental prestation och trötthet har undersökts i en rad kliniska studier och forskning bedrivs fortfarande löpande (1). Förutom att bidra till mer energi har även de aktiva komponenterna rhodosin och salidrosin i rosenrot visat sig ha en positiv effekt på den hormonella balansen i kroppen.
En av rosenrotens främsta fördelar är att den är mycket snabbverkande, redan inom 45 minuter kan man känna effekterna av den och det varar under en relativt lång tid. De flesta som äter rosenrot upplever att trots att de känner sig mentalt skärpa, ändå kan sova gott om natten och vakna utvilade. På grund av liknande erfarenheter har man därför antagit att rosenrot även har en lugnande förmåga.
Rosenrot och träning
Flera studier har bedrivits för att undersöka hur rosenrot kan påverka den fysiska prestationen vid träning. Försök har visat* att idrottare som testat rosenrottillskott under en period fått både en ökad fysisk anpassningsförmåga till ansträngningsnivåer samt ett mindre slitage på musklerna vid hård träning, i jämförelse med idrottare som inte tagit rosenrottillskott (2). Resultaten från denna och liknande studier är trots det endast teorier än så länge och mer undersökningar krävs för att kunna dokumentera effekterna.
Bra att veta om rosenrot
Idag marknadsförs rosenrot som uppiggande vid tillfällig trötthet, både som kosttillskott och som traditionellt växtbaserat läkemedel. För att få klassas som ett läkemedel måste produkten vara granskad och godkänd av läkemedelsverket. Grunden för läkemedlen är dock endast baserad på erfarenhet av långvarig användning och mer efterforskning behövs för att kunna dokumentera effekterna av rosenrot.
Hos oss kan du köpa Rosenrot Extrakt i 80, 160 eller 240 kapslar, samt se alla våra tillskott som innehåller rosenrot i kategorin rosenrot.
Referenser
1. Mao J, Xie S, Zee J, Soeller I, Li Q, Rockwell K, Amsterdam J. 2015. Rhodiola rosea versus sertraline for major depressive disorder: A randomized placebo-controlled trial. (Hämtad 2015-02-23)
2. Parisi, A, Tranchita E mfl. 2010. Effects of chronic Rhodiola Rosea supplementation on sport performance and antioxidant capacity in trained male: preliminary results. (Hämtad 2015-02-23)