Vad är RDI- och UL-värden?
I den här artikeln hittar du våra nordiska RDI- och UL-värden för vitaminer och mineraler. De kan vara mycket bra att ha koll på och anger hur mycket vi ska få i oss av de olika vitaminerna och mineralerna för att må bra (RDI) och i vilka mängder som de kan ge upphov till biverkningar (UL).
- RDI och UL
- RDI- och UL-värden för vitaminer
- RDI- och UL-värden för mineraler
RDI och UL
RDI är en förkortning för Rekommenderat Dagligt Intag och uttrycks i mängd per dag, men avser genomsnittsintaget av de olika näringsämnena från vår mat under än längre tid, såsom en vecka. RDI är ett mycket bra stöd vid bland annat kostrådgivning och måltidsplanering, eftersom att det anger hur mycket vi behöver av de olika näringsämnena för att vi ska må bra.
UL är den övre gränsen för intag. Det finns för de vitaminer och mineraler som kan bidra till kliniska symptom eller förgiftning vid ett långvarigt högt intag. Dessa värden är dock osäkra och bör därför användas med varsamhet.
I Sverige använder man NNR (Nordic Nutrition Recommendations) som utgångspunkt för de rekommendationer vi har. NNR har sedan 1980 publicerats vart åttonde år, och innehåller bland annat riktlinjer för kostsammansättning och rekommenderade intag av de olika näringsämnena. Alla dess värden och rekommendationer är baserade på aktuell vetenskaplig kunskap, som noggrant väljs ut av det nordiska ministerrådet. Mer än 100 vetenskapsexperter är involverade i detta arbete.
Här nedan finner du två tabeller med RDI och UL-värden, från NNR 2012, för olika vitaminer och mineraler. De värden som finns i tabellerna är avsedda för friska vuxna personer. För dig som vill veta mer om RDI, UL och andra vanliga livsmedelsbegrepp så kan du även läsa artikeln Lär dig allt om RDI: Rekommenderat Dagligt Intag.
Vad är skillnaden på RDI och DRI?
Det är lätt att förväxla RDI (Rekommenderat Dagligt Intag) med DRI (Dagligt Referensintag). Detta är dock två olika värden, och det finns skillnader mellan dem som är bra att känna till när du köper dina kosttillskott. Medan RDI är våra svenska rekommendationer från Livsmedelsverket, så är DRI det referensvärde för vitaminer och mineraler som är fastställt av EU. Det är DRI som enligt lag ska märkas ut på kosttillskott med vitaminer och mineraler. DRI är baserat på en sammanvägning av referensvärden för vuxna enligt expertrapporter. Detta värde uppdateras dock inte kontinuerligt, och speglar därmed inte nödvändigtvis nyare forskning kring näringsämnen och vårt behov av dem.
Det är därför viktigt att inte blanda ihop de svenska näringsrekommendationerna med det dagliga referensintaget (DRI) som står på kosttillskottsförpackningar. Våra svenska rekommendationer är en referens för vad en person i genomsnitt behöver av de olika näringsämnena, samt vilket intag som är rekommenderat i olika åldersgrupper.
RDI- och UL-värden för vitaminer
Vitamin | RDI män | RDI kvinnor | UL män | UL kvinnor |
Vitamin A | 900 RE1 | 700 RE1 | 3000 RE1 | 3000 RE1,2,3 |
Vitamin D | 10 mikrogram4 | 10 mikrogram4 | 100 mikrogram5 | 100 mikrogram5 |
Vitamin E | 10 mg | 8 mg | 300 mg6 | 300 mg6 |
Tiamin | 1,4 mg | 1,1 mg | Ej fastställt | Ej fastställt |
Riboflavin | 1,7 mg | 1,3 mg | Ej fastställt | Ej fastställt |
Niacin | 18 NE7 | 15 NE7 | 35 NE7,8 | 35 NE7,8 |
Vitamin B6 | 1,5 mg | 1,2 mg | 25 mg | 25 mg |
Folat | 300 mikrogram | 300 (4009) mikrogram | -* | -* |
Vitamin B12 | 2 mikrogram | 2 mikrogram | Ej fastställt | Ej fastställt |
Vitamin C | 75 mg | 75 mg | -** | -** |
Notera att vitamin K, biotin och pantotensyra inte har några rekommendationer på grund av för lite data.
* Inga bevis för negativa hälsoeffekter vid höga intag av folat från naturliga källor. Mycket högt intag av folat från supplement är dock inte bra, följ därför alltid kosttillskottens doseringsanvisningar.
** Det finns inga bevis för att höga intag av vitamin C (över 1000 mg/dag) har cancerframkallande eller teratogena effekter. Mycket höga intag kan dock ge upphov till bland annat diarré och andra magbesvär.
1 RE = retinolekvivalenter
2 Avser olika former av förstadier till retinol
3 Kvinnor har ett lägre UL för Vitamin A på 1500 RE/dag efter klimakteriet.
4 Personer över 75 år bör ha ett fördubblat intag av vitamin D på 20 mikrogram per dag
5 IoM 2010; EFSA 2012
6 mg/dag från tillskott, värden tagna från EFSA 2003
7 NE = niacinekvivalenter
8 I form av nikotinsyra
9 Kvinnor i fertil ålder rekommenderas ett högre intag på 400 mikrogram per dag
Retinolekvivalent är något som definieras som: retinolmängd i mikrogram + betakarotensmängden i mikrogram/12 + mängden av andra karoteinoider i mikrogram/24. På innehållsförteckningar kan vitamin A ibland anges i mikrogram, och en retinolekvivalent motsvarar ca 1 mikrogram vitamin A.
Niacinekvivalenter omfattar både det niacin som ursprungligen finns i maten och det niacin som kroppen kan bilda från aminosyran tryptofan. 60 mg tryptofan motsvarar ungefär 1 NE eller 1 mg niacin.
RDI- och UL-värden för mineraler
Mineral | RDI män | RDI kvinnor | UL män | UL kvinnor |
Kalcium | 800 mg | 800 mg | 2500 mg1 | 2500 mg1 |
Fosfor | 600 mg | 600 mg | 3000 mg | 3000 mg |
Magnesium | 280 mg | 280 mg | -* | -* |
Kalium | 3,5 g | 3,1 g | Ej fastställt | Ej fastställt |
Järn | 9 mg | 15 (92) mg | 60 mg | 60 mg |
Zink | 9 mg | 7 mg | -** | -** |
Jod | 150 mikrogram | 150 mikrogram | 600 mikrogram | 600 mikrogram |
Selen | 60 mikrogram | 50 mikrogram | 300 mikrogram | 300 mikrogram |
Koppar | 0,9 mg | 0,9 mg | 5 mg3 | 5 mg3 |
Notera att krom, mangan, molybden och fluor inte har några rekommendationer på grund av för lite data.
* Höga intag på 0,5-5 gram/dag kan ge diarré, men annars finns inga andra symptom dokumenterade när njurarna fungerar som de ska.
** Risken för ett för högt intag av zink från mat är mycket liten. Intag i gramkvantiteter från tillskott har dock associerats med toxiska effekter, och intag på 50 mg/d har setts försämra aktiviteten av kopparinnehållande enzymer. Du kan läsa mer om detta i NNR 2012.
1 EFSA 2012
2 Kvinnor har ett lägre RDI av järn på 9 mg/dag efter klimakteriet
3 Opinion of the Scientific Comittee on Food on the Tolerable Upper Intake Level of Copper. Brussels: SCF/NUT/UPPLEV, Directorate General Health and Consumer Protection;2003 Report No.:57 Final.
Observera att dessa rekommendationer är ämnade för friska individer, är man sjuk kan näringsbehovet förändras vilket medför att man behöver en specialanpassad kost.