Vad är bäst - aminosyror eller protein?
Många som tränar hårt vet att ett högt proteinintag är att föredra för att bygga upp en stark fysik. Däremot kan det vara svårare att motivera sitt intag av fria aminosyror när man redan äter proteinpulver. Faktum är att aminosyror i sin obundna form har flera fördelar i jämförelse med protein och här tar vi upp det mest intressanta för dig som tvekar.
- Skillnaden mellan protein och aminosyror
- Fördelar med aminosyror kontra protein
- För vem passar aminosyratillskott?
Skillnaden mellan protein och aminosyror
Alla som tränar hårt och fokuserat funderar med största sannolikhet emellanåt på sitt proteinintag. Hur mycket protein man bör få i sig är troligtvis ett av de största och eviga diskussionsämnena i träningsanläggningar. Rekommenderat intag för den som tränar hårt är minst två gram protein per kilo kroppsvikt och dag, men många äter betydligt större mängder än så. För att tillgodose detta relativt stora behov kan det underlätta med ett gott proteinpulver under dagen och efter träning. När man då väl har hittat ett bra favoritprotein kan man då fråga sig varför man dessutom ska jaga aminosyror.
Aminosyror fungerar som proteinets minsta beståndsdel och det finns 20 aminosyror varav 8 anses essentiella. Varje aminosyra har sin unika egenskap och beroende på hur aminosyrorna sitter sammanlänkade bildas långa proteinkedjor som får olika egenskaper. När vi äter protein behöver dessa kedjor klippas av till fria aminosyror för att vi ska kunna ta upp dem i kroppen. Aminosyratillskott består således av redan fria aminosyror i sin minsta beståndsdel, något som brukar betecknas med ett L framför aminosyran.
Tips! Var inte rädd att testa ett aminosyratillskott om du vill utvecklas i din träning!
Fördelar med aminosyror kontra protein
Det finns flera fördelar med att äta aminosyratillskott vid sidan av sitt övriga proteinintag. För det första tas fria aminosyror upp i princip omgående i kroppen, eftersom det redan är i sin minsta beståndsdel och inte behöver brytas ned ytterligare. Du får därför ett betydligt snabbare upptag av nya byggstenar till musklerna när du äter fria aminosyror i jämförelse med protein.
För det andra får du givetvis en högre koncentration av den specifika aminosyra vars egenskap du är ute efter, om du äter enbart denna aminosyra istället för ett protein där så många andra aminosyror ingår. I proteinet behöver aminosyrorna tävla med varandra om upptaget i kroppen och dessutom ingår de med en betydligt lägre dos än i ett rent aminosyratillskott. Kom ihåg att alltid ta aminosyror på tom mage, och blanda alltid aminosyrapulver i vatten eftersom all annan mat förhalar upptaget och du mister effekten av aminosyrornas snabba upptag.
För det tredje är ett aminosyratillskott till skillnad från proteintillskott helt fritt från kolhydrater och fett och innehåller därför inga kalorier från dessa näringsämnen. Det gör att aminosyror passar utmärkt i såväl uppbyggnadsfas som vid diet.
De vanligaste aminosyratillskotten bland personer som tränar och vill bygga muskler är EAA och BCAA, där EAA innehåller alla essentiella aminosyror medan BCAA är koncentrerad till de tre aminosyrorna leucin, valin och isoleucin som alla bidrar till muskeluppbyggande processer i kroppen. Om vi då jämför att dricka en proteindryck av vassleproteinkoncentrat av standardmodell eller en portion BCAA blandat i vatten, så ser vi en stor skillnad: vassleproteinkoncentratet tas upp inom tre till fyra timmar, och ger dessutom ca 120 kcal, 2 gram fett och 3 gram kolhydrater i en standardportion. En portion med BCAA som dricks under träningspasset tas upp redan under träningspasset och ger inga kalorier alls från fett och kolhydrater.
Aminosyratillskott för träning
För vem passar aminosyratillskott?
Som tidigare nämnts så besitter alla aminosyror olika egenskaper och vilken aminosyra som passar just dig beror på vilken effekt du strävar efter. Har du svårt att välja rätt, läs gärna mer i artikeln Välj rätt aminosyratillskott.
BCAA och EAA som är de vanligaste aminosyratillskotten i träningssammanhang passar alla som tränar regelbundet. Du behöver inte vara en extrem träningsmänniska för att dricka detta, faktum är att många som använder BCAA under träningspasset upplever att man orkar mer under passet och att musklerna inte känns lika slutkörda. Tränar du ofta kan det dessutom vara svårt att återhämta sig ordentligt mellan varje pass och du kan lätt känna dig sliten. Aminosyrorna i ett BCAA-tillskott bidrar till muskelåterhämtningen just för att musklerna får tillgång till nya byggstenar.