Tillskott för hjärta och kärl
Vår livsstil och vad vi väljer att äta har stor påverkan på hur vårt hjärta mår. Vi kan göra mycket för att förebygga sjukdomar och förbättra vår hälsostatus kring hjärtats funktion, kolesterolnivåerna och blodtrycket.
- Livsstil som påverkar
- Motionera regelbundet
- Hälsokost som hjärtat gillar
- Myter och sanningar kring hjärt- kärlhälsa
Livsstil som påverkar hjärt-kärlhälsan
Hjärtat är den viktigaste muskeln vi har, utan den kan vi inte överleva. Trots det är det inte självklart hur vi på bästa sätt tar hand om det, men faktum är att det finns mycket att göra både i förebyggande syfte och för att dämpa redan påtagliga besvär. Till hjärt- och kärlhälsa räknas både hjärtats funktion, alla blodkärl, kolesterol och blodtryck. Alla dessa komponenter påverkar hur vi mår och till viss del är det ärftliga faktorer som avgör vår hälsa, men stor del kan vi även påverka själva genom vår livsstil.
Ta hand om ditt hjärta med regelbunden träning, hälsosam kost och ta hjälp av hälsokost utefter ditt behov. Hjärtat ska hålla livet ut!
Motionera regelbundet
Regelbunden motion hjälper hjärtat att bygga upp sig och bidrar till en bättre blodcirkulation. Hjärtat är som sagt en muskel och träning medför att hjärtat slår hårdare och snabbare, vilket på sikt bygger upp kraftfullare slag, så att hjärtat kan pumpa ut mer blodvolym per slag. Detta medför även att vilopulsen sänks. Blodcirkulationen ökar, vilket medför att syret bättre transporteras från lungor ut till kroppen och slaggprodukter bättre tas om hand.
En kost rik på omega-3 och antioxidanter tycker hjärtat om. Fet fisk, vegetabiliska oljor och nötter är rika på hälsosamt fett och frukt och grönsaker i många olika starka färger är rika på antioxidanter. Vitamin E, C och flavonoider fungerar som antioxidanter som skyddar fleromättat fett från att härskna och hjälper även till att skydda cellerna från att oxidera.
Uteslutandet av skadliga ämnen ur din livsstil är lika viktigt som att du får i dig ämnen som främjar hjärtats funktion. Rökning, socker och stora mängder mättat fett bör uteslutas eller begränsas till förmån för hälsosammare val. Transfett är den värsta sortens mättat fett, där omättat fett på kemisk väg har härdats till mättat fett. Detta för att få fram rätt konsistens och egenskaper hos fettet och förbättra hållbarheten på livsmedlet. Transfett medverkar till en höjning av det onda LDL-kolesterolet och minskar det goda HDL-kolesterolet. Stor mängd socker höjer blodsockret snabbt vilket sliter på blodkärlen, samtidigt som det påverkar insulinet i onödan.
Hälsokost som hjärtat gillar
Vid sidan av regelbunden motion och hälsosam kost finns det några ämnen som kan gynna dig som vill värna lite extra om hjärtat och vad som passar just dig beror på vilken typ av problem du vill åtgärda.
För hjärtats funktion bör du få i dig rikligt med omega-3 från kosten. Omega-3 är hälsosamma fettsyror som finns i fet fisk, vegetabiliska oljor och nötter. I kroppen bildas även fettsyrorna EPA och DHA när vi äter omega-3-rik föda, två fettsyror som bidrar till hjärtats normala funktion. Tre gånger i veckan rekommenderas att man äter fisk och äter du sällan eller aldrig fet fisk finns fiskoljetillskott som ett utmärkt komplement.
Omega-3
Blodtrycket ska helst befinna sig på en balanserad nivå, och det är främst personer som lider av högt blodtryck som riskerar medicinska problem med hjärtat. Blodtrycket påverkas av många yttre och inre faktorer, bland annat är stress och hög saltkonsumtion stora riskfaktorer. Mineralet kalium hjälper till att reglera blodtrycket så att det ligger på en normal nivå. Kaliumrika källor i kosten är banan, potatis och fisk, och det finns även som separata tillskott.
Kalium
För kolesterolet kan en viss typ av fiber hjälpa till att återfå balansen. Det finns olika typer av fiber och det är främst betaglukaner som påverkar kolesterolet. Funktionen sitter i leverns gallsalter, vars produktion sker av kolesterolet i kroppen. Vanligtvis återupptas gallsalterna i kroppen, men när vi äter betaglukaner kan dessa föra med sig gallsalterna ut ur kroppen, och mer kolesterol måste då gå åt för att tillverka nytt. Läs mer om hur betaglukaner fungerar.
Även coenzym Q10 kopplas ofta samman med kolesterol och hjärthälsa. Q10 är ett kroppseget ämne som förekommer i alla vitala organ, och även hjärtat innehåller en hög andel Q10. Dessutom har studier visat att Q10 och kolesterol har en gemensam biosyntesväg, vilket innebär att kolesterolsänkande medicin även sänker nivåerna av Q10. Q10 medverkar till cellernas energibildning och därför kan många som tar kolesterolsänkande medel känna en viss orkeslöshet. Vid dessa tillfällen är det extra viktigt att få i sig Q10 utifrån. Lär dig mer om hur Q10 påverkar vår kropp.