Mina sidor
Mina sidor
Aktuella artiklar | Kost & kosttillskott | Träning & målsättning | Recept | Ambassadörer

Styrketräning för dig som konditionstränar

Om man kan kombinera styrketräning och konditionsträning är något som diskuterats vilt under många år och många är av åsikten att man bör välja det ena eller det andra. Faktum är dock att konditionstränande visats dra nytta av att komplettera sin konditionsträning med styrketräning, bland annat för att utveckla sin teknik, koordination och kroppskännedom, men också för att förebygga skador. I den här artikeln kan du som konditionstränar få tips och råd hur styrketräning kan hjälpa dig att bli bättre.

  • Kan man kombinera styrketräning och konditionsträning?
  • Positiva effekter av styrketräning
  • Förslag på övningar

Styrka och kondition – går det att kombinera?

Styrketränande och konditionsutövare tillhör ofta två helt olika lag och det är inte sällan de till och med skyr varandra som pesten. Frågan om huruvida styrketräning har negativ inverkan på en konditionsutövares prestation har varit en het fråga och som diskuterats flitigt genom åren. De flesta är överens om att det är svårt, för att inte säga omöjligt, att bli framgångsrik både inom bodybuilding och löpning, helt enkelt eftersom de två idrotterna involverar två helt olika typer av styrka.

Vid träning sker en rad muskulära anpassningar, vilka skiljer sig beroende på vilken typ av träning man utför. Vid en kombination av styrketräning och konditionsträning motarbetar de muskulära anpassningarna varandra, något som visats vara negativt om målet är att öka i styrka och muskelmassa (1). Att styrketränande och konditionstränande inte är de bästa av vänner verkar med andra ord ha en cellulär förklaring, och inte bara bero på olika intressen.

Träning har effekt ända ner på molekylär nivå. Vid styrketräning aktiveras en så kallad signalkaskad, där flera olika molekyler påverkar varandra för att sedan ge en viss typ av respons. Styrketräning leder till aktivering av flera ämnen, där mTOR är en molekyl som är speciellt intressant. Tack vare aktiveringen av mTOR kan proteinsyntes stimuleras, vilket leder till muskelhypertrofi – muskeltillväxt.

Vid konditionsträning aktiveras en annan typ av signalkaskad jämfört med styrketräningen. Konditionsträning leder till att en förening som kallas AMPK aktiveras. AMPK har två funktioner; 1) att aktivera ett ämne som kallas PGC-1 som stimulerar mitokondriebiogenes, ungefär på samma sätt som mTOR stimulerar proteinsyntes vid styrketräning, och 2) att med hjälp av ett hjälpämne inhibera mTOR. Det sistnämnda medför att mTOR inte kan aktivera proteinsyntesen och därmed kan ingen muskeltillväxt ske (2). Aktiveringen av PGC-1 och den ökade mängden mitokondrier har positiva effekter för konditionsutövaren, eftersom fler mitokondrier bidrar till en förbättrad syreanvändning och därmed bättre prestation uthållighetsmässigt.

För att maximera sin muskel- och styrkeutveckling har man sett att det är bäst att minimera mängden konditionsträning. Frågan är dock hur hälsosamt det är att aldrig utföra någon form av konditionsträning och frågan man får ställa sig själv är vilken målsättning man har. Kanske kan man ägna sig åt uteslutande styrketräning under en bestämd tidsperiod för att sedan inkludera konditionsträning under den nästkommande tidsperioden. För att bli starkare kan du läsa våra styrketips och våra artiklar hur du blir stark och hur du blir stark på rätt sätt.

För den konditionstränande ser situationen annorlunda ut. Många, inte minst löpare, är rädda för att lägga på sig muskler som gör dem tyngre och därmed utgör en nackdel för den idrott de primärt ägnar sig åt. Men faktum är att det krävs mycket tung träning för att bli stor och tung och i kombination med mycket konditionsträning är det extra svårt. Att som konditionsutövare även inkludera styrketräning i sitt träningsupplägg verkar tvärtom kunna ha flera fördelar.

Positiva effekter på konditionsträningen

Det verkar som att konditionsträning kan ha negativ inverkan om man vill bygga muskler och öka i styrka. För en konditionsutövare verkar dock styrketräning i många fall kunna underlätta.

För en löpare är det fördelaktigt att hålla sig till löpnära övningar, det vill säga övningar som liknar och/eller gynnar löpningen. För en löpare är det också fördelaktigt att bygga upp en god styrka i mage och rygg, den så kallade bålen. En stark bål underlättar nämligen löpningen på så sätt att man orkar hålla uppe överkroppen bättre, även när man är trött.

Att styrketräna medför också en ökad kroppsmedvetenhet, genom att man lär känna kroppen och få bättre kontakt med olika muskler och kroppsdelar. Detta är mycket fördelaktigt i förebyggandet mot skador. Personer som inte kombinerar sin konditionsträning med styrketräning har ofta lättare att få ont i knän, höfter, vader och ländrygg.

Att komplettera sin konditionsträning och bygga upp de muskler man använder ofta kan alltså både leda till förbättrad teknik och till att skaderisken reduceras. För maximal utveckling av koordination är det bäst att träna styrka med fria vikter. För nybörjaren kan det dock vara lämpligt att ta hjälp av maskiner för att man ska lära sig tekniken ordentligt. Tycker man inte om att träna på gym kan man använda sin egen kroppsvikt som motstånd i övningarna, men för maximal styrkeutveckling är det fördelaktigt att lägga till ytterligare vikt till övningarna.

Förslag på produkter

 
Core BCAA Powder
 
Core Whey Protein

Övningar

För den konditionstränande finns en lång rad övningar som kan vara gynnsamma för att utvecklas styrke- och koordinationsmässigt. Nedan har vi listat ett urval av dem. Just dessa övningar är speciellt användbara för löpare som vill få bättre kroppskontroll och öka sin styrka i bål och rygg i syfte att förbättra kroppshållningen under löparpassen.

  • Knäböj: alternera mellan att köra på ett och två ben.
  • Knäböj med axelpress
  • Utfallssteg: stillastående och gång
  • Spänsthopp
  • Höftlyft
  • Plankan
  • TRX-rodd
  • Burpees
  • Mountain climbers
  • Rygglyft
  • Benpress
  • Rodd
  • Marklyft
  • Armhävningar
  • Chins

Referenser

[1] Garcia-Pallarés J, Izquierdo M. Strategies to optimize concurrent training of strength and aerobic fitness for rowing and canoeing. Sports Med. 2011 Apr;41(4):329-43

[2] Nader GA. Concurrent Strength and Endurance Training: From Molecules to Man. Med Sci Sports Exerc. 2006 Nov;38(11):1965-70

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Lär dig mer

 
Kondition: Kom igång med träningen

Kondition: Kom igång med träningen

Förbättra din kondition och ta del av de positiva effekterna.
 
Bästa träningsformen för fettförbränning

Bästa träningsformen för fettförbränning

Bränn fett med rätt träning. Vilken träningsform är egentligen bäst?
 
Undvik skador vid styrketräning - del 1

Undvik skador vid styrketräning - del 1

Viktiga tips för hur du undviker skador vid styrketräning med Louise Cederblad.
 
Träningsschema för 3 dagar i veckan

Träningsschema för 3 dagar i veckan

Från nybörjare är det nu dags att ta nästa steg, träning 3-dagar i veckan.
 
Kondition: Så gör du uppladdning inför lopp

Kondition: Så gör du uppladdning inför lopp

Ladda upp rätt inför konditionsinriktad tävling och prestera på topp.
 
Träningsschema för 5 dagar i veckan

Träningsschema för 5 dagar i veckan

Kör igenom hela kroppen med vårt program för 5 dagar.
 
Träningsschema för 4 dagar i veckan

Träningsschema för 4 dagar i veckan

Komplett träningsupplägg för dig som tränar 4 dagar i veckan.
 
Kondition: Optimera din träning och kost

Kondition: Optimera din träning och kost

Optimera din kosthållning och träning för att förbättra din kondition.
 
Så får du bättre kondition med kosttillskott

Så får du bättre kondition med kosttillskott

Optimera din konditionsträning med rätt kosttillskott, för maximala resultat.
 
4 tips för styrketräning i sommar

4 tips för styrketräning i sommar

Tips för sommarträningen och svar på en vanlig fråga!
 
Styrka utan muskeltillväxt

Styrka utan muskeltillväxt

Starkare men utan större muskler.
 
Undvik skador vid styrketräning - del 2

Undvik skador vid styrketräning - del 2

Louise Cederblad delar med sig av sin kunskap för att hålla sig skadefri.
 
Träningsschema för 2 dagar i veckan

Träningsschema för 2 dagar i veckan

Kom igång! Träningsprogram för 2 dagar i veckan.
 
Vässa sommarformen - Styrka under deff

Vässa sommarformen - Styrka under deff

Tips från ambassadören för att inte tappa muskelmassa och styrka under deff.
 
Så kan du träna styrka hemma

Så kan du träna styrka hemma

Läs våra bästa tips på hur du tränar tungt & jobbigt även utan redskap.
 
Det här är högintensiv intervallträning (HIIT)

Det här är högintensiv intervallträning (HIIT)

Högintensiv intervallträning är en tidseffektiv träningsform med många fördelar.
 
Skivstångsrodd (barbell bent-over row)

Skivstångsrodd (barbell bent-over row)

Basövning där större delen av ryggmusklerna tränas samtidigt.
 
Nå Beachformen - Träningsschema del 1

Nå Beachformen - Träningsschema del 1

Träningsprogram för att bygga upp muskelmassan. Detta är del 1 i tema Beachform!
 
Hemmaträning styrka

Hemmaträning styrka

Detta passet fokuserar på styrka och övningarna utförs med 20 reps x 4 set.
 
Calisthenics - Styrka och uthållighet med kroppsvikt

Calisthenics - Styrka och uthållighet med kroppsvikt

Upptäck träningsformen där du använder kroppen som motstånd!