Stor guide: Därför behöver vi vitaminer
Vitaminer är ämnen som är mycket viktiga för oss människor, och medverkar i diverse processer i kroppen. Vårt behov kan se lite olika ut beroende på vår ålder, aktivitetsgrad och kön samt om man är gravid eller ammar. Vitaminerna kan grovt delas in i två grupper; fettlösliga och vattenlösliga.
- Vitaminer, vad är det?
- Vitaminer för din hälsa
- Fettlösliga vitaminer
- Vattenlösliga vitaminer
Multivitaminer
Vitaminer, vad är det?
Vitaminer behövs för att vi ska må bra. De behövs inte i några stora mängder, men är ändå livsnödvändiga eftersom att vi människor inte kan producera dem själva. Det finns 13 ämnen som idag klassas som livsnödvändiga vitaminer. Detta antal har förändrats lite med åren i och med att definitionen av ett vitamin har ändrats. Vitaminerna delas grovt upp i två grupper efter deras löslighet och de fettlösliga vitaminerna är A, D, E och K. De andra vitaminerna är vattenlösliga.
Vitaminer behövs för att din kropp ska må bra och är livsnödvändiga då vi själva inte kan tillverka dem.
Vad som skiljer de två grupperna mest är deras egenskaper att kunna lagras i kroppen. De fettlösliga vitaminerna kan lagras i fettet i kroppen om man intar mer än vad kroppen behöver, medan de vattenlösliga vitaminerna inte kan lagras. Därför bör man tänka lite extra på att kontinuerligt tillföra de vattenlösliga vitaminerna till kroppen.
Vitaminer för din hälsa
Man skulle kunna se vitaminer lite som små delar i en motor, de kan ses som onödiga eftersom att de är så små men ändå fungerar inte motorn utan dem. Alla de olika vitaminerna bistår i olika processer i kroppen. Exempelvis ingår många av vitaminerna i enzymer som bidrar till kroppens metabolism och förbränning, och ett lågt intag skulle därför kunna påverka vår ork.
C vitamin och E vitamin är lite speciella då de bland annat fungerar som antioxidanter. Antioxidanter är ämnen som i kroppen bidrar till cellernas skydd mot oxidativ stress. Vitamin C är även av betydelse för ett normalt fungerande immunsystem och för bildningen av våra skelett. Förutom det är vitamin C av betydelse för järnupptaget, och ett godtyckligt vitamin C intag kan därför vara bra för kvinnor i fertil ålder i och med att det bidrar till ett förbättrat järnupptag. Läs mer och C vitamin.
D vitamin är ett vitamin som man lätt får i sig för lite av under vintern här i Sverige, om man inte äter mycket fet fisk. Det är nämligen så att ett av de sätt som vi kan få tillgång till D vitamin är genom huden, men för att huden ska kunna bilda vitaminet i dess aktiva form behövs solljus. Och som vi alla vet kan solljus vara en bristvara under vintern i Sverige. Eftersom att vi riskerar att få för lite D vitamin så är en del livsmedel i Sverige berikade med vitaminet. Exempel på berikade produkter är mini-, lätt- och mellanmjölk, margarin och matfettsblandningar. D vitamin bidrar bland annat till regleringen av kalciumbalansen i våra skelett och tänder. Läs vår stora guide om D vitamin.
Vitamin B12 och folsyra är viktiga för bildningen av röda blodkroppar, vilka hjälper till att förse kroppens alla delar med syre. De är även de som fraktar bort koldioxid från cellerna ut till våra lungor och utandningsluften. I och med detta har både vitamin B12 och folsyra en viss inverkan på vår kapacitet och ork. Om man har en mycket aktiv livsstil så kan det påverka vårt behov av vitaminer i och med att omsättningen av vitaminerna ökar.
Fettlösliga vitaminer
Vitamin | Vad gör det för mig? | Var finns det? |
---|---|---|
A | Bidrar till din syn, hud och slemhinnors normala funktion. Betydelse under den tidiga delen av graviditeten. | Inälvsmat, matfett, mjölk samt grönsaker och rotfrukter |
D | Bidrar till immunsystemets funktion samt reglering av kacliumbalansen i skelett och tänder. | Fet fisk och solens strålar |
E | Fungerar som antioxidant, skydd mot oxidativ stress. | Frön, avokado, vegetabilisk olja |
K | För blodets koagulering och bentätheten. | Gröna bladgrönsaker, kött, ägg |
Fettlösliga vitaminer
Vattenlösliga vitaminer
Vitamin | Vad gör det för mig? | Var finns det? |
---|---|---|
Tiamin, B1 | Bidrar till ämnesomsättning av kolhydrater och proteiner. | fläskkött, bönor, ärtor och spannmål |
Riboflavin, B2 | Behövs för nedbrytning av fett, kolhydrater och protein. | kött, fågel, ägg och mjölk. |
Niacin, B3 | För omsättning av fett, kolhydrater och protein. | Kyckling, fisk, kött, spannmål |
Pantotensyra, B5 | Bidrar till omsättning av kolhydrater och fett. | Kött, balväxter och fullkornsprodukter |
Pyridoxin, B6 | Viktig för proteinomsättningen. | Animaliska produkter och potatis samt spannmål |
Biotin, B7 | Del av viktiga enzymer och bidrar till fettsyraomsättningen. | Lever, havregryn, vetegryn, äggula |
Folsyra, B9 | För bildning av nya celler och röda blodkroppar. | Lever, mörkgröna bladgrönsaker, bönor, kikärtor |
Kobalamin, Vitamin B12 | Bidrar till bildningen av blodkroppar och till cellernas ämnesomsättning. | Fisk, kött, skaldjur, lever och mjölk |
Askorbinsyra, vitamin C | Fungerar som en antioxidant och bidrar till skydd mot oxidation samt till uppbyggnad av brosk. och benväv. | Citrusfrukter, bär, grönsaker |