Stor guide: allt om D-vitamin
Nästan 300 år efter erkännande för sin betydelse för att förhindra rakit, så har D-vitamin till slut fått erkännande som essentiellt ämne för optimal hälsa. Faktum är att D-vitaminbrist faktiskt är en av de vanligaste bristerna världen över. I ett land som Sverige där solen lyser med sin frånvaro, så är ett fullgott intag av D-vitamin extra viktigt.
Du kommer i denna artikel att få följande frågor besvarade:
- Vilken funktion har D-vitamin?
- Hur får du i dig D-vitamin?
- Hur mycket D-vitamin behöver du?
Rekommenderade produkter
Mer än bara friskt skelett
De senaste tio åren, så har åtskilliga studier gjorts på D-vitamin och dess roll för vår hälsa. Även om forskningen framförallt fokuserat på dess betydelse för vårt skelett, så har en rad övriga funktioner med tiden utkristalliserat sig. I senare studier har ökad exponering för solljus, ökat intag av D-vitamin och ökad nivåer av D-vitamin i blodet visat sig reducera risken för olika infektionssjukdomar, åtminstone 20 cancertyper, både bakterie- och virusinfektioner samt både typ 1 diabetes och typ 2 diabetes.
Nödvändigt för alla celler
D-vitamin har en central roll för regleringen av kalcium i alla celler. Kalciumkoncentrationen i cellen är av största vikt för att cellen ska kunna fungera normalt.
Starkt och friskt skelett
Både kalcium och D-vitamin krävs för normal bildning av skelett. D-vitaminbrist kan bl.a. orsaka rakit där symtomen är mjukt och missformat skelett. I studier på kvinnor inom militären, så har D-vitamin dessutom visat sig reducera risken för stressfrakturer.
D-vitamin verkar dessutom ha en roll när det gäller styrka. Tillskott av D-vitamin till personer med D-vitaminbrist har visat sig medföra en styrkeökning både hos äldre och yngre individer.
Metabola sjukdomar
Antalet människor med diabetes typ 2 ökar ständigt hos både barn och vuxna. De främsta riskfaktorerna är dålig kost och övervikt, men även D-vitamin verkar ha en roll. Faktum är att D-vitamin främjar insulinkänsligheten och insulinutsöndringen hos både djur och människor. I långtidsstudier har även D-vitaminstatusen visat sig vara en prediktor för diabetes typ 2.
Håll dig frisk
En måhända rätt oväntad fördel med en fullgod D-vitaminstatus är reducerad risk för både bakterie- och virusinfektioner. Detta sker dels genom att D-vitamin stimulerar vita blodkroppar att producera olika anti-mikrobiella ämnen.
Utöver denna effekt, så reducerar D-vitamin risken för influensa. En teori som börjar få allt mer stöd är att brist på solljus och således D-vitaminbrist är orsaken till att antalet fall av influensa ökar drastiskt under vinterhalvåret.
Hur mycket D-vitamin behöver du?
Du får som nämnts i dig D-vitamin dels via kosten och dels via solljuset. Idag är rekommendationen 7,5 mikrogram per dag. Ibland anges D-vitaminmängden även i internationella enheter (IE), som är ett mått på den biologiska aktiviteten. När det gäller D-vitamin så motsvarar 1 mikrogram D-vitamin 40 IE.
D-vitamintillskott
Källor
D-vitamin finns framförallt i fet fisk såsom lax, mjölk, margarin, kött och ägg.
Sammanfattning
- D-vitamin har i ett fleratal studier visat sig ha betydelse för vår hälsa på många olika sätt.
- D-vitamin reglerar kalciumupptag, påverkar benvävnad och reducerar risk för bakterie- och virusinfektioner
- Bra D-vitaminkällor, förutom solen, är fet fisk, mjölk, kött och ägg
- Du bör få i dig åtminstone 7,5 mikrogram D-vitamin per dag
Vidareläsning
Läs mer om » D-vitamin.