Stjärnbacken Eddie Larsson: "Så håller jag mig i form året om"
Eddie Larsson har vunnit SM-guld med Växjö och spelat tio säsonger i SHL. Nu gör han sin andra säsong i Leksands IF. Hur tränar han för att hålla sig i toppform året runt och vad är viktigast under offseasonperioden?
Eddie Larsson i Leksands IF: "Fysträning är en extremt stor del av sporten."
Eddie Larsson har spelat hockey i flera av Sveriges största klubbar och debuterade i elitserien redan som 18-åring. Nu spelar han sin andra säsong i Leksands IF.
– Det känns kul, det är en förening som är på uppgång. De hade några tuffa säsonger men de senaste åren har kurvan gått åt rätt håll. Det var det som lockade mig och det har bara känts positivt hittills.
Offseasonträning vs träning under säsong
Hockeysäsongen sträcker sig från september till april och däremellan har spelarna ett stort ansvar för sin egen träning. För att kunna prestera på elitnivå måste man vara fysiskt redo, menar Eddie Larsson.
– Alla spelare är extremt bra tränade och det går riktigt fort på isen nu mot vad det gjorde när jag var ung. Alla är så mycket snabbare och mer explosiva och är man inte i toppform klarar man inte av att hänga med. Det krävs mycket arbete runt omkring för att kunna prestera på den nivå vi är nu och fysträning är en extremt stor del av det.
Under somrarna tränar Eddie Larsson med sin PT hemma i Mariestad. Han har samtidigt tät kontakt med fystränarna och laget brukar träffas på kortare träningsläger några gånger under offseasonperioden. Efter 15 år som proffsspelare är Eddie Larsson fortfarande nyfiken på att hitta nya sätt att optimera sin träning.
– När man är yngre kanske man är mer intresserad av att spela match, men ju längre man håller på desto mer kunskap får man med sig. Jag tycker att fysträning är en extremt rolig del av hockeyn. I min tidiga karriär tränade jag mer standardiserat men nu tränar jag väldigt specifikt.
Grunda med lågintensiv träning
Under sommarperioden är det mindre isträning och mer fokus på off ice och styrketräning, något som Eddie Larsson tar till vara på. Han har sparat alla scheman och styrkepass som han fått under åren för att kunna justera och optimera träningspassen.
– När säsongen är igång har vi upp till tre matcher i veckan och då blir det mycket rena återhämtningspass där emellan. Det finns inte utrymme att utveckla så mycket under den perioden, utan då är fokus på spelet och skickligheten på isen. På sommaren kör vi mellan fem till sju pass i veckan, vissa dagar är det dubbelpass och andra veckor lördagspass, men träningsdosen brukar ligga på mellan två och tre timmars effektiv träning om dagen.
Leksands IF lägger upp en stor del av träningen kring pulszoner som avgör belastning och intensitet på passen. Zon 1 och 2 är lågintensiv träning, zon 3 är konditionsträning på lägre nivå, zon 4 är konditionsträning på högre nivå och zon 5 är högintensitetsträning. I början av sommaren ligger många av passen i zon 2, vilket innebär lågintensiv träning där man tränar på omkring 60-70 % av sin maxpuls.
– Lågintensiv träning är nyttigt. Jag har kört så mycket extrem toppträning genom åren och känslan när man lägger sig på golvet när man är klar är riktigt skön. Men håller man sig på konditionsträning i zon 2 under de första tre till fyra veckorna känner man sig fräsch även senare på sommaren.
Träningsschema | |
Måndag | Rörlighetsträning och aktivering av muskelgrupper. Change of direction-träning. Styrkepass. Konditionsträning i zon 2. |
Tisdag | Konditionsbaserat pass, fortfarande mycket aktivering och mobilitet i början. Konditionsträning i zon 2. |
Onsdag | Rörlighetsbaserad träning, t.ex. 1 timme yoga. Cykelpass i zon 2 |
Torsdag | Styrketräningspass med tyngre styrka. |
Fredag | Styrka/kondition i zon 2. |
Lördag | Ev. styrkepass |
Söndag | Vila |
“Jag kör tyngre styrka i början. Sedan ökar konditionsträningen i intensitet ju längre sommaren går till att bli kortare och mer intervallbaserad. Senare flyttar jag ett pass till lördagen för att vara fräschare när jag kör intervaller.”
Regelbundna tester och smart träning
Spelarna testas regelbundet i styrka och kondition för att ligga i fas. För Eddie Larsson har det hänt några gånger under karriären att resultatet på fystestet inte alls blivit som han väntade sig.
– Någon gång har jag fått dåligt resultat utan att förstå varför. Jag har kanske känt mig i bra form men så blir testerna katastrof. Då har det visat sig att jag istället tränat för hårt och blivit övertränad och då är det också förgäves.
Nu är Eddie Larsson inne på sitt 15:e år i elithockeyn. Han betonar vikten av mental styrka och att hitta motivation även på de tuffaste träningsdagarna.
– Vissa dagar när man kommer på morgonen är man inte där man borde vara mentalt men efter tio minuters uppvärmning brukar jag hitta in i det. Det är inte alltid det roligaste men det gäller att hitta små saker under passen som gör att du orkar ta dig igenom det. Har du inte tränat ordentligt offseason kan en hel vinter bli förstörd. Då kommer du att vara som sämst under högsäsongen.
Om du fick möjlighet att ändra på något i din träning som ung - vad hade det varit?
– Jag hade aldrig lyft så tungt som jag gjorde på den tiden. Då ville man lyfta mer och tyngre för att visa att man blev starkare. Kanske hade det varit bättre om man vid en viss nivå hade sagt stopp. Det får man sota för nu i senare år. Nu får man träna smartare för att vara hel.
5 snabba med Eddie Larsson
Position: Back.
Nummer på tröjan: 33. Jag hade nummer 53 sedan 16-årsåldern men fick byta nu då numren inte fick gå över 40. Man blir ganska fäst vid sitt nummer. Men det är en trea med i alla fall.
Bästa matchminnet: SM-guld med Växjö år 2015 är svårslaget. Men att ha fått spela tre landskamper för Sverige är kanske större på det personliga planet.
Favoritövning: Frivändning.
Det bästa med offseasonträning: Det är en riktigt skön känsla när formen börjar komma och man känner sig pigg, fräsch och stark.