Så påverkas kroppen av fruktos
Fruktos är en enkel sockerart som ofta används i gainers, sportdryck och bars. Det florerar många rykten kring fruktos, och här reder vi ut vad det egentligen gör i kroppen och slår även hål på en myt eller två.
- Vad är fruktos?
- Tillskott
- Användningsområden
Vad är fruktos?
Fruktos är en enkel sockerart och är alltså precis som glukos den minsta beståndsdelen i en kolhydrat, monosackarid. Det är därför lättillgängligt för kroppen att ta upp. Upptaget av fruktos skiljer sig dock från glukos. Fruktos kan nämligen bara tas upp via levern för att sedan omvandlas till glukos (blodsocker). Det går sedan via blodet och används direkt som energi eller lagras som glykogen. Eftersom det måste omvandlas till glukos först, får vi en mindre påverkan på blodsockret som höjs långsammare av fruktos än glukos.
Om kroppen redan har tillräckligt mycket kolhydrater i kroppen, kan fruktos gå en annan väg och istället bidra till fettbildning. Det sker bara om vi äter mat och samtidigt får ett för stort fruktosintag, som exempelvis när vi dricker läsk till maten. Ungefär hälften av fruktoset vi får i oss används som energi direkt och runt 40 % lagras som glykogen. Det är alltså knappt 10 % av fruktoset som kan bidra till fettbildning.
Tillskott
Fruktos ger inget eller minimalt utslag på blodsockret och används ofta och med fördel i tillskott som riktar sig till återhämtning, så som gainers, sportdrycker och bars.
Det förekommer sällan ensamt, utan tillsammans med andra kolhydrater som maltodextrin och dextros. Det har visat sig att en blandning av dessa troligtvis kan ge en bättre återhämtning, då fruktoset tas upp långsammare och lagrar glykogen i levern så att kroppen kan fokusera på att ladda de övriga energiförråden (muskler, hjärna och övriga organ) med de övriga kolhydraterna. Viktigt är dock att fruktos är den kolhydrat som det förkekommer minst av i din återhämtningsdryck/ sportdryck/ gainer för att den ska göra nytta, se därför till att den ligger efter övriga kolhydrater i ingrediensförteckningen.
Fruktos har även historiskt förekommit i vissa viktminskningsprodukter, om än mer sällen, i dessa gör de däremot ingen nytta, undvik viktminskningsprodukter med hög mängd fruktos!
Användningsområden
Förutom i tillskott används fruktos ofta som tillsats i livsmedel, där det framför allt bidrar med en söt och god smak. Det marknadsförs ofta som ett naturligare alternativ till socker och artificiella sötningsmedel, men har på senare år fått dåligt rykte som en orsak till övervikt. Detta beror på att fruktoset alltså kan bidra till fettinlagring. En överdriven konsumtion av fruktos bör undvikas som tillsats i livsmedel, och bör istället konsumeras i mindre mängder eller i samband med träning där det kan utnyttjas som energi direkt utan att bilda fett. Du som tvekar på att äta frukt på grund av dess innehåll av fruktos, kan tänka om. Frukt innehåller mest vatten och dessutom mycket vitaminer, så den lilla fruktosmängd som tillkommer kan kroppen lätt använda som energi. Att man skulle bli överviktig av frukt hör hemma bland skrönorna.
Låt inte myter om livsmedel hindra dig från energi till din träning!