Så fungerar synefrin i samband med fettförbränning
Synefrin som ofta beskrivs som effektfull fettförbrännare är populärt som tillskott för just fettförbränning. Men vad är då synefrin, var kommer det ifrån och vilka egenskaper har ämnet?
I sammanhang där man pratar om fettförbränning och viktnedgång kan man ibland höra ordet synefrin. Ämnet som växt sig populärt genom åren och är ett helt naturligt ämne och förekommer i tillskott där målet ofta är att just öka sin fettförbränning vid deff eller annan typ av viktnedgång.
I denna artikel kan du läsa om:
Vad är synefrin?
Synefrin, eller Synephrine som det heter på engelska, används vanligen i kosttillskott som marknadsförs mot fettförbränning och viktminskning. Synefrin finns naturligt i pomeransskal, även kallat Citrus aurantium. Under tiden då frukten är omogen används skalet till att utvinna ämnet. Vi får i oss synefrin när vi äter citrusskal i exempelvis marmelad med skalbitar, men det är då inte i några anmärkningsvärda mängder.
Synefrin är ett populärt tillskott vid träning och fettförbränning.
HUR FUNGERAR SYNEFRIN?
Synefrin anses påverka det centrala nervsystemet och räknas därför till stimulantia. Dess egenskaper har liknats vid effekterna från det kroppsegna ämnet adrenalin. Adrenalin utsöndras vid hård träning eller när vi blir stressade och dess nytta går tillbaka till urminnes tider då stress och hotfulla situationer innebar att vi var tvungna att förbereda oss på kamp eller flykt för att överleva. Tillståndet gör oss pigga och alerta och dessutom ökar kroppstemperaturen medan hungerkänslorna minskar för att vi ska kunna fokusera på vår uppgift. Dessa egenskaper är naturligtvis en tiopoängare när det kommer till fettförbränning: en ökad kroppstemperatur som medför en högre energiförbrukning till värme, minskade hungerkänslor som gör dieten uthärdlig och dessutom en pigghet som gör att vi orkar träna ännu hårdare. Exakt hur synefrin fungerar i kroppen behövs det dock fler studier för att kunna anta med säkerhet. Även om många upplever en uppiggande känsla efter att ha provat synefrin, så är det inte en lika direktstimulerande effekt som exempelvis koffein. Synefrin upplevs ofta som mjukare med en vakenhet som istället varar längre över tid.
Synefrin och liknande tillskott
Studier har även visat att synefrin kan ha effekt vid styrketräning. I en studie* deltog 12 friska unga män, där de delades in i 3 grupper. Testet gick ut på att genomföra 10 repetitioner benböj i 6 set, med 80 % av maxkapacitet och 2 minuters vila mellan set. Den ena gruppen fick 100 mg synefrin före passet, den andra gruppen fick 100 mg synefrin plus 100 mg koffein och den tredje gruppen fick placebo. Alla grupper fick testa varje preparat i tre dagar, med en veckas mellanrum mellan de olika preparaten för att de inte skulle påverka varandra. Man mätte sedan styrka och hastighet på övningen, mjölksyra samt upplevd ansträngning. Resultatet visade påtagligt högre volymbelastning, samt en högre medelhastighet vid användning av synefrin och synefrin plus koffein, i jämförelse med placebogruppen. Dessutom rapporterades inga biverkningar av preparaten. Slutsatsen blev att ett tillskott med synefrin kan gynna den som styrketränar.
Visste du att: Synefrin är ett snällare alternativ för magen - jämfört med andra stimulantias såsom chili.
Synefrin säljs idag som kosttillskott med dosering kring 40 mg per dag. Synefrin kan kombineras med koffein för den som vill ha en extra effekt, men färdiga kosttillskott innehåller inte dessa två ämnen tillsammans.
Biverkningar av synefrin
Alla upplever synefrin olika, vissa känner sig väldigt speedad av synefrin, medan andra har svårt att känna effekt. Vid mycket höga doser kan det dock ge upphov till förhöjt blodtryck, hög puls och sömnsvårigheter. Det bästa är därför att alltid hålla sig till rekommenderad dos och börja försiktigt för att testa sin toleransnivå.
Referenser:
The effects of supplementation with P-Synephrine alone and in combination with caffeine on resistance exercise performance. NA Ratamess, JA Bush, J Kang, WJ Kraemer, SJ Stohs, VG Nocera, MD Leise, KB Diamond, AD Faigenbaum. 2015.