Så fungerar naturligt sötningsmedel: Björksocker och xylitol
Xylitol
Björksocker är ett naturligt sötningsmedel från björkar och kallas även xylitol. Det tycks ha många fördelar i jämförelse med både socker och artificiella sötningsmedel, men används trots det mest i dryck och tuggummin. Idag finns möjligheten att köpa det rent för att används på egen hand i matlagning och bakning.
- Vad är björksocker?
- Användning
- Biverkningar
Vad är björksocker?
Björksocker, som sedan årtionden mest varit bekant som xylitol, är en sockeralkohol utvunnet ur björkar. Det var under andra världskrigets Finland då sockerproduktionen var bristande, som man började utvinna detta fiberämne från björkens sav. Sedan dess har den syntetiska framställningen av xylitol varit alltmer framträdande.
Björksocker
Björksocker både ser ut och smakar som vanligt socker, ett lättlöst och kristallint pulver. Trots det ger björksocker nästan 40 % färre kalorier än socker, med 2,4 kcal per gram. Vi har nämligen inte förmågan att bryta ner och ta upp all den mängd kolhydrater som björksockret innehåller.
Användning
I dagens industri används xylitol mest som sötningsmedel i dryck, tuggummin och tandkräm. Tack vare björksockrets kemiska struktur, kan munnens bakterier inte bruka det som näring och därmed förhindras att växa i munnen och ge upphov till plack och karies. Dessutom är det ett basiskt ämne som förhindrar syraangrepp. Detta har gjort att man sett xylitol både som en god smakgivare och som en aktiv ingrediens i tandkräm och tuggummin.
Björksocker säljs även enskilt som sötningsmedel till hemmen, och kan användas istället för socker i matlagning, bakning och söta drycker. Vill du själv testa björksocker är det enkelt att byta ut; björksocker har nästan en identisk sötma och vikt som strösocker. Det är enbart i jäsdegar som det kan bli problematiskt, och du kan behöva en liten mängd vanligt socker för att få en fluffig deg.
Biverkningar
Det finns flera studier som undersökt xylitolets påverkan på människan, och det har aldrig visat sig vara farligt. En hög konsumtion kan däremot ha en laxerande effekt, vilket framförallt kan vara besvärande för människor med magproblem, och medför en kraftig begränsning i användandet. Det räcker med runt 50 gram för att en känslig mage ska protestera, men att söta sitt kaffe eller en enstaka måltid med xylitol är för de flesta inga problem.
Värt att påpeka är även att björksocker är mycket giftigt för hundar och endast en liten mängd kan ge allvarliga symtom. Du bör därför aldrig dela med dig av dina bakverk till dina fyrfota vänner!
Björksocker är ett perfekt sötningsmedel för dig som vill ha naturlig sötning med sockersmak, men med färre kalorier.