Så fungerar gurkmeja (curcumin)
Gurkmeja tillhör familjen ingefärsväxter, och är en vanlig krydda i det indiska köket. Gurkmejan känns igen på sin starkt gula färg, som kommer från det aktiva ämnet curcumin. Man tror att curcumin har flera positiva hälsoeffekter, där allt bottnar i den kraftfulla antioxidativa effekt det besitter.
- Vad är gurkmeja?
- Curcumin som aktivt ämne
- Kosttillskott med curcumin
Vad är gurkmeja?
Gurkmeja, Curcuma longa, hör till ingefärsväxterna och är en uppskattad smaksättare i framförallt det indiska köket. Den tropiska örten kan bli nästan en meter hög och växer både vilt och på odlingar runt om i Asien. Det är växtens jordstam som används för att torkas och malas till krydda. Gukmeja har i århundranden dessutom används som naturmedel för bland annat matsmältning, mot hudåkommor och rörlighet.
Tillskott med curcumin
Curcumin som aktivt ämne
Gurkmeja består till ca 5 % av curcumin, som anses vara det aktiva ämnet i gurkmeja. Det är detta ämne som färgar gurkmejan gul och fungerar dessutom som en kraftfull antioxidant, hela tio gånger starkare än vitaminer.
Det har gjorts flera framgångsrika studier på curcumin på allt från övervikt och diabetes till ledproblem och matsmältning. De flesta studier grundar sig dock på samma kärna, nämligen den kraftfulla antioxidativa effekten.
Oxidativ stress är en naturlig reaktion i kroppen när syreföreningar, alltså fri radikaler, bryter ner cellerna i kroppen. Fria radikaler frigörs hela tiden och ökar vid exempelvis dålig kost, rökning och solning. Antioxidanter från vitaminrik kost motverkar denna process. Oxidativ stress är definierad som störning i balansen mellan fria radikaler och antioxidanter, där de fria radikalerna tar överhanden. Omfattande forskning har visat att ihållande oxidativ stress kan leda till kroniska inflammatoriska problem.
Enligt en studie* har curcumin visat sig ha terapeutisk potential för olika inflammatoriska besvär, varav de flesta varit förknippade med oxidativ stress. Curcumin som kraftfull antioxidant har då studerats för sin inverkan på inflammationer, och har bland annat blivit intressant vid behandling av reumatism och ledproblem. Curcuminet vore då en skonsam behandlingsform utan bieffekter. Många fler studier har bedrivits på gurkmeja med positiva resultat, men fler behövs för att kunna säkerställa dess effekter.
Kosttillskott med curcumin
För att få effekt av gurkmeja krävs ett intag på en matsked om dagen, exempelvis utblandat i vatten. Tänk dock på att curcumin kan vara svårt för kroppen att ta upp, men svartpeppar, piperin, ökar upptagningsförmågan. Du kan bland annat blanda gurkmejapulver i både mat och smoothie.
För att underlätta intaget finns även ren curcumin utvunnet från extrakt av gurkmeja i kosttillskott. På så vis kan du ta del av de positiva effekterna direkt, utan att behöva äta gurkmejan.
För att säkert veta om curcumin har effekt hos dig gör du bäst i att testa. Prova ett kosttillskott eller använd ren gurkmeja dagligen under en period för att avgöra skillnaden.
* Referenser: Curcumin, Inflammation, and Chronic Diseases: How Are They Linked? Yan He, Yuan Yue, Xi Zheng, Kun Zhang, Shaohua Chen, Zhiyun Du, 2015