Så fungerar äggprotein
Äggprotein är ett mycket potent och relativt snabbupptagligt protein som passar de flesta. Det är inte lika omtalat som sina motparter och i denna artikel får du veta mer om vad det är och vilka olika varianter som finns.
- Vad är äggprotein?
- Tillskott
Vad är äggprotein?
Att ägg innehåller fullt av protein kan knappast ha undgått någon och vi är många som dagligen äter både kokt och rått ägg för dess rikliga innehåll av högvärdigt protein. Äggvita innehåller naturligt få kalorier och väldigt lite kolhydrater och fett, och likaså gäller förstås för äggproteinpulver. Äggproteinpulver är ett relativt snabbupptagligt protein och består vanligtvis av bara äggvita separerad från äggulan.
Du vet säkert att man brukar benämna protein med ett biologiskt värde, som indikerar hur mycket essentiella aminosyror som ingår. Ägg har ett komplett innehåll av essentiella aminosyror med BV 100 och fungerar som referenstal för övriga proteinrika livsmedel. Mycket av dagens forskning pekar på att ett protein som tas upp snabbt och dessutom har ett stort innehåll av aminosyran leucin, påverkar proteinsyntesen i betydligt högre utsträckning än protein med långsam upptagningsförmåga eller lägre biologiskt värde.
Laktosintoleranta och mjölkproteinallergiker har speciellt god användning av äggprotein men alla kan använda det efter träning eller mellan måltider för att fylla på lagren av protein. Även om många upplever att smaken på vassleprotein är mer angenäm, så har äggprotein en stor fördel med att innehålla så extremt lite fett och kolhydrater, samt är helt fritt från laktos.
Tillskott
Äggproteinpulver är i jämförelse med vassle en något tjockare och krämigare variant. Det är lite dyrare, men den som är redo att betala några kronor extra har ett par varianter att välja bland.
Äggproteinisolat är en koncentrerad form av äggpulver med minimal mängd fett och kolhydrater. Isolat är den vanligaste formen av äggprotein. En annan vanlig term som anges på förpackningarna är äggalbumin, som är ett annat namn för äggvita.
Trefasprotein innehåller äggprotein som ett av tre proteiner med olika snabb upptagningsförmåga. Vassleprotein ingår som den snabbaste varianten och ger direkt proteinförsörjning till musklerna, äggprotein är medelsnabbt och kasein långsamt. Det passar bra vid diet, före nattsömn eller vid tillfällen då det dröjer länge mellan måltider.
Heläggspulver består som hörs på namnet av hela ägget. Det är ett mycket proteinrikt pulver men innehåller även mer fett från äggulan. Heläggspulver är bra för dig som behöver mer energi men ändå vill ha mestadels protein.
Produkttips
Äggprotein är med andra ord ett mycket potent protein som passar de flesta. Vill du veta mer om andra proteinpulver, kan du läsa om vassleprotein och kasein.