Så bra är MCT-fett
MCT-fett, eller medellånga fettsyror som det betyder, är en sällsynt men mycket fördelaktig fettsort. MCT förekommer i kokosolja och palmolja, och kan användas av så väl hälsosamma skäl som i syfte att gå ner i vikt eller öka sin uthållighet.
- Vad är MCT-fett?
- MCT för uthållighet
- MCT för fettförbränning
MCT-fett
Vad är MCT-fett?
MCT står för Medium Chain Triglycerides, som på svenska betyder medellånga fettsyror. MCT har en rad unika egenskaper som gör det fördelaktigt gentemot vanligt mättat och omättat fett. MCT är fast i normal rumstemperatur och blir flytande först vid 24 grader. Oljan är mycket stabil och klarar även höga grader, upp till 160 grader och kan därför användas i matlagning utan att försämras. MCT är sällsynt och förekommer naturligt i störst mängd i kokosfett och palmolja, och med tanke på kokosoljans övriga hälsosamma innehåll av laurinsyra är den att föredra av de båda för dig som är ute efter att leva sunt.
Kokosolja
MCT för uthållighet
Tack vare sin kemiska struktur kan MCT absorberas i snabbare takt än vanligt fett och kan närmare liknas vid kolhydraters upptag. MCT tas nämligen upp direkt till levern och kan förbrukas som energi i högre grad istället för att lägga sig i fettväven. MCT kan därmed användas som en snabb energikälla för den som är i stort behov energi, exempelvis uthållighetsidrottare. Du får energi direkt som kan användas av musklerna, prova att använda både före passet och under långa pass för att snabbt återfå energi.
Vill du öka din uthållighet eller energiintag med hjälp av MCT-fett, kan du välja en kost rik på kokosfett eller ett tillskott med rent MCT-fett. Du behöver äta ungefär sex matskedar kokosolja för att få i dig samma mängd MCT som en matsked ren MCT-olja.
MCT för fettförbränning
Vid sidan av att MCT förbrukas som energi istället för att lägga sig som fettreserv i kroppen har det även andra fördelar för dig som vill bränna fett. En kost med hög halt MCT-fett främjar kroppens bildning av ketoner. Ketoner bildas i kroppen när vi äter en mycket liten andel kolhydrater, och signalerar till kroppen att använda sig av fettreserverna som energi istället för att förbruka muskelmassan. I detta tillstånd minskas även aptiten, eftersträvansvärt för dig som vill bränna fett. Dessutom ger MCT ungefär 10 % färre kalorier än vanligt fett, ca 8,3 kcal per gram istället för det traditionella 9 kcal per gram fett.
Studier (1) har visat att vår aptit minskas när vi äter en MCT-rik kost. I ett försök lät man sex friska män med liknande kroppshydda äta exakt samma kost, enligt en roterande meny med både MCT-fett och LCT-fett (långa fettsyror). Förhållandet mellan fettsyrorna var 1:2, 1:1 och 2:1 och deltagarna studerades tre gånger dagligen under 14 dagar. Resultatet visade att energiintaget för deltagarna minskade markant vid en MCT-rik kost, med viktminskning till följd.
Försöker du gå ner i vikt eller bränna fett, kan du ta hjälp av MCT-fett. Byt ut ditt vanliga smör eller margarin mot kokosolja, till smörgåsen och i stekpannan, så här du automatiskt reducerat en del av det sämre energiintaget. Fyll sedan på med MCT-fett efter behov genom att lägga i en klick kokosolja i smoothies eller med hjälp av tillskott av MCT. Väljer du ett rent MCT-fett är runt 40 gram per dag lagom och för magens skull bör inte mer än 5 gram per timme konsumeras.
Referenser:
1. Covert manipulation of the ratio of medium- to long-chain triglycerides in isoenergetically dense diets: effect on food intake in ad libitum feeding men. RJ Stubbs, CG Harbron. 1996.
2. Medium Chain Triglycerides (MCTs), W. Dean, J. English. 2013