Krillolja: stor guide om bra fetter
Krillolja används precis som fiskolja som källa till omega-3-fettsyror. Krillen lever i Antarktis kalla och rena vatten och innehåller mindre gifter än många andra fiskar. Detta i kombination med ett snabbare och mer effektivt upptag i kroppen har gjort att krillolja blivit allt mer populärt som omega-3-tillskott.
- Vad är krillolja?
- Vad innehåller krillolja?
- Näringsinnehåll i krillolja
Krillolja
Vad är krillolja?
Krillolja utvinns från krill, ett kräftdjur som finns i stora mängder i haven runt Antarktis. Krillen har alger som basföda och är därför en renare källa till nyttiga fetter. Detta beror på att den inte lagrar tungmetaller i kroppen, något som fiskar längre upp i näringskedjan gör. När en fisk äter en annan fisk får den i sig de tungmetaller som bytet har lagrat i sin kropp. När en ännu större fisk sedan äter upp denna fisk ackumuleras de lagrade metallerna från två fiskar i fiskens kropp. Ju längre upp i näringskedjan, desto fler metaller finns alltså lagrade i fiskens kropp. Att krillen är "vegetarian" innebär att den inte samlar på sig tungmetaller som andra fiskar och detta har gjort att den blivit mycket populär att använda för framställning av tillskott.
Krillolja framställs, precis som fiskolja, från krillens kött. Detta kan jämföras med fiskleverolja som utvinns från fiskens lever. Eftersom levern fungerar som fiskens reningsorgan och även ackumulationsplats för bland annat tungmetaller blir fiskleveroljan betydligt mer oren än fiskolja.
Krill bidrar till normal funktion av hjärnan, hjärtat, lever och ögon.
Vad innehåller krillolja?
Till skillnad från annan fisk består inte krillen av triglycerider utan av fosfolipider. Fosfolipiderna är mer lättillgängliga än triglyceriderna, vilket gör att krill har en högre biotillgänglighet än många andra fiskar. Att nedbrytningsprocessen i mag-tarmsystemet är mycket snabb gör att även absorptionen blir mycket snabb och därmed tas innehållet snabbt upp i våra kroppar.
Till fosfolipiderna finns omega-3-fettsyrorna DHA och EPA bundna. Krillolja används, precis som traditionell fiskolja, som källa till just omega-3 och fördelen med krillolja är att upptaget av omega-3 sker snabbare än med vanlig fiskolja. En annan fördel med innehållet av fosfolipider är att de har två ändar, där den ena är fettlöslig och den andra är vattenlöslig. Att lipiderna är vattenlösliga gör att de lättare löser sig i magen. Vanlig fiskolja är inte vattenlöslig och lägger sig därför som en hinna överst i magsäcken. Detta gör att det lätt bildas reflux med fisksmak, men eftersom krilloljan blandas med magsäckens övriga innehåll fås ingen reflux med bismak av fisk. Läs mer om omega-3.
Krilloljan innehåller även astaxhantin, ett naturligt konserveringsmedel som förhindrar att omega-3-fettsyrorna härsknar. Fleromättade fettsyror är annars väldigt känsliga och härsknar lätt om de inte innehåller någon form av konserveringsmedel. Krilloljan innehåller alltså naturligt konserveringsmedel, vilket är fördelaktigt om man vill undvika syntetiska tillsatser.
Näringsinnehåll i krillolja
När det gäller näringsinnehållet är innehållet av omega-3 högre i krillolja än i fiskleverolja. Man har även sett att krilloljan är effektivare än fiskoljan, vilket gör att det krävs lägre doser av krilloljan. Med andra ord kan man använda mindre kapslar som dessutom är lättare att svälja. Krillolja är relativt nytt på marknaden, men det blir hela tiden mer och mer populärt. Nedan sammanfattar vi de viktigaste egenskaperna hos krilloljan.
- Snabbt upptag i kroppen
- En ren källa - krillen är långt ner i näringskedjan och lever av alger. Mycket liten inlagring av tungmetaller.
- Innehåller naturligt konserveringsmedel
- Från Antarktis kalla och rena vatten
- Mindre doser krävs