Omega-3
Omega-3 räknas till de hälsosamma fettsyrorna, med ämnena EPA och DHA som bidrar till hjärtats normala funktion. DHA bidrar även till hjärnans normala funktion. Omega-3 utvinns från fiskolja, krillolja och algolja bland annat. Här hittar du kvalitativa kosttillskott med omega-3 från fisk och från vegetabiliska källor.
Varför är omega-3 bra?
Du har förmodligen hört talas om att det finns många fördelar med att äta fet fisk ett par gånger i veckan, men vet du varför? Ämnet som alla pratar om och som finns i bland annat lax och makrill är omega-3, och mer specifikt de nyttiga fettsyrorna i omega-3 som har en rad hälsofördelar.
- Vad är omega 3-fettsyror?
- Vilken effekt har de på vår hälsa?
- Hur mycket omega-3 bör man få i sig dagligen?
Omega-3 innehåller livsnödvändiga fettsyror
Det finns två fettsyror som är viktiga för att din kropp ska fungera, men som kroppen inte själv kan producera: omega-3 och omega-6. Därför är det viktigt att få i sig dem via kosten så att fettsyrorna bland annat kan hjälpa till att bygga upp kroppens celler. Omega-3 bidrar dessutom till att minska blodets förmåga att levra sig, vilket gör att det också minskar risken för en blodpropp (1).
Omega-3 finns i bland annat fet fisk och olja.
omega-3 genom kosten
Omega-3 kan du som tidigare konstaterat få i dig via fet fisk, men även genom olja, nötter och alger. Det är viktigt att få i sig en lagom ratio mellan omega-3 och omega-6, eftersom en för hög dos av omega-6 kan dämpa effekten av omega-3. Exakt vilken ratio som fungerar bäst är hittills inte känt, men däremot har undersökningar visat att den västerländska kosten innehåller lite för hög halt av omega-6 och för låg halt omega-3. Det skulle kunna bero på att vi äter mindre mängd fet fisk jämfört med tidigare.
Ett exempel på ett livsmedel som är en bra källa till båda fetterna är rapsolja. Är det svårt att få i sig omega-3 genom kosten kan det vara bra att komplettera med ett omega-3-tillskott, just eftersom fettsyrorna som omega-3 innehåller har så många hälsofördelar.
Omega-3 hälsofördelar och hjärt- och kärlsjukdomar
Fettsyrorna i omega-3 har förmågan att sänka blodfetter genom att sänka nivån av triglycerider (2). Andra hälsofördelar med omega-3 är bland annat att det visat sig kunna öka HDL-kolesterolet (även känt som det goda kolesterolet), minska LDL-kolesterolet (det dåliga kolesterolet), sänker blodtrycket samt reducerar risken för hjärtrytmrubbningar.
fettförbränning med omega-3
Att ta tillskott av omega 3-fettsyror i samband med viktnedgångsprogram har visat sig hjälpa till att reducera kroppens nivåer av insulin, glukos och triglycerider. Alla dessa är effekter som gynnar din fettförbränning.
Hur mycket omega-3 behöver du?
Det kan kännas svårt att veta hur mycket omega-3 som är lagom att få i sig, men det finns rekommendationer från Livsmedelsverket som är bra att följa. Enligt dessa rekommendationer bör du äta 2,5-3 gram omega-3 per dag, vilket motsvarar ungefär en portion lax eller två omega-3-kapslar om dagen (1). Det är viktigt att tänka på att få i sig både omega-3 och omega-6 eftersom båda två innehåller fettsyror som kroppen behöver.
Format: | Kapsel | Kapsel |
Portion | 1 kaps | 3 kaps |
Ursprung: | Fiskolja med 60 % omega-3 | Fiskolja med 35 % omega-3 |
Omega-3 | 1000 mg | 3000 mg |
EPA | 330 mg | 540 mg |
DHA | 220 | 360 mg |
Vitamin E | 2 mg | 4 mg |
Astaxanthin | - | - |
Övriga omega-3-fettsyror | 50 mg | 150 mg |
Övriga fettsyror | - | - |
Biverkningar Omega-3
Fet fisk som fångas vild kan innehålla en viss grad av skadliga ämnen såsom dioxiner och PCB, men odlad fisk (till exempel odlad lax) innehåller mycket sällan några höga halter av dessa. I omega-3-tillskott renas oljan från toxiner. För att inte fettsyrorna i omega-3-tillskott ska härskna tillsätts ofta vitamin E, så det kan vara bra att hålla utkik efter E-vitamin i innehållsförteckningen.
Eftersom omega-3 kan minska blodets koaguleringsförmåga varnas det ibland för att detta ger en ökad risk för blödningar. Hur stor denna effekt är hos människor är inte klarlagd, men vid de undersökningar som gjorts har höga halter av omega-3 inte påverkat koaguleringsförmågan negativt.
Referenser
- Livsmedelsverket, Fleromättat fett, omega-3, omega-6
- Safi U Khan, Ahmad N Lone. 2021. Effect of omega-3 fatty acids on cardiovascular outcomes: A systematic review and meta-analysis.