Ketodieten
Ketodieten är en strikt lågkolhydratdiet som har blivit mycket populär de senaste åren. Läs mer om ketodieten, hur mduäter vid en ketogen diet och ta reda på om den kan passa dig.
- Vad är ketodieten?
- Kost vid ketodieten
- Vilka livsmedel kan man äta?
- Passar ketodieten alla?
Tips på produkter:
Vad är ketodieten?
Ketodieten är en typ av lågkolhydratdiet där mängden kolhydrater i kosten begränsas kraftigt. Ketodieten har mycket gemensamt med andra populära lågkolhydratdieter som till exempel LCHF och Atkins, med skillnaden att i ketodieten begränsas förutom kolhydrater även andelen protein. Detta gör att ketodieten är särskilt effektiv när det gället att hamna i ketos, ett tillstånd där kroppen använder fett som bränsle istället för kolhydrater. Ofta används dieten i syfte att gå ner i vikt, men många vittnar om fler hälsofördelar med en ketogen diet. Exempelvis upplever många att de får mer energi, lugnare mage, bättre hy och minskat sötsug.
Lax, avokado, frön och nötter är en hälsosam fettkälla vid en ketogen diet.
Så fungerar ketos
Vanligtvis bryter kroppen ner kolhydraterna vi äter till glukos, som sedan blir till blodsocker. När vi begränsar intaget av kolhydrater behöver kroppen en annan källa för att kunna få energi. Ketodieten går ut på att ersätta kolhydraterna mot fett som primär energikälla - det är därför viktigt att se till att du får i dig tillräckligt med fett vid en ketogen diet. Fettet i kosten omvandlas till ketoner (eller ketonkroppar) som används istället för glukos för att förse kroppen och hjärnan med energi. Det är detta tillstånd som kallas ketos. Det finns vissa tecken på att man har hamnat i ketos, till exempel att man blir torr i munnen och att man får en andedräkt som påminner om aceton. Urinen kan också bli rikligare samt få en annorlunda färg och lukt. Dessa symtom är vanligtvis övergående och försvinner när kroppen ställt om till att bränna fett istället för kolhydrater.
Tips! Det finns tillskott som kan underlätta vid övergången till ketos, till exempel Better You Keto Boost.
Kost vid ketodieten
För att hamna i ketos behöver du äta livsmedel som har en hög andel fett, måttlig mängd protein samt mycket låg andel kolhydrater. I ketodieten är fördelningen ungefär 75-80 % fett, 15-20 % protein och 0-5 % kolhydrater. Många kan tycka att det känns konstigt att äta så pass mycket fett, men för att kroppen ska fungera optimalt och för att undvika att man känner sig hungrig och trött vid en ketogen diet är det viktigt att öka på fettmängden rejält. Det är dessutom fritt fram att lägga till grönsaker som växer ovan jord för en fräsch känsla.
Vilka livsmedel kan man äta?
Vid ketodieten ska du undvika stärkelserika livsmedel som till exempel pasta, potatis, bröd och rent socker. Frukt och rotsaker bör också undvikas då de innehåller relativt mycket kolhydrater. Mejeriprodukter bör ätas sparsamt, och då gärna fullfeta alternativ. Lightprodukter bör undvikas helt, eftersom den lägre fettmängden ofta innebär en högre mängd socker. Livsmedel som går bra att äta rikligt av är exempelvis ägg, fet fisk, kött, naturligt fett samt grönsaker som växer ovan jord.
Fördelningen kan se ut som följande:
Kolhydrater (0-5 %): Ovanjordgrönsaker som bladspenat, sallad, gurka, broccoli, blomkål, zucchini, sparris och vitkål.
Protein (15-20 %): Kyckling, kött, fisk och skaldjur, ägg.
Fett (75-80 %): Smör, avokado, kokosolja, olivolja, nötter (i måttlig mängd). En stor del av fettet får du också i dig naturligt via andra källor som t.ex. kött, fisk och ägg.
Passar ketodieten alla?
Ketodieten passar de flesta som är friska i övrigt. Människan har historiskt sett haft kolhydratbrist i perioder och då naturligt varit i ketos. Om du är diabetiker, ammar, har högt blodtryck eller tränar mycket hårt bör du dock rådfråga en läkare innan du börjar på en ketogen diet.