Mina sidor
Mina sidor
Aktuella artiklar | Kost & kosttillskott | Träning & målsättning | Recept | Ambassadörer

Hybridträning - balans mellan styrka och uthållighet

Har du någonsin sett en hybridatlet? Ena dagen kör de tunga vikter med skivstången, nästa dag flyger de fram på löpbandet innan de ska köra burpees följt av stakmaskin. Hybridträning kombinerar styrka och uthållighet i ett och samma upplägg – en utmanande träningsform som kräver styrka, kondition och skalle. Men hur fungerar det egentligen, och kan man verkligen bli starkare och uthålligare samtidigt?

Vad är hybridträning?

Hybridträning innebär att kombinera olika träningsformer för att utveckla både styrka och kondition. Syftet är att förbättra muskelstyrka och kardiovaskulär prestation samtidigt, utan att den ena träningsformen sker på bekostnad av den andra. Medan en styrkelyftare undviker långdistanslöpning och en maratonlöpare kanske ryggar tillbaka vid tanken av tunga bänkpressar, strävar en hybridatlet istället efter att bli bra på båda delar. Träningen kan bestå av en kombination av löpning, cykling, tyngdlyftning, simning, gymnastik eller andra discipliner.

Att inte satsa helhjärtat på en enda disciplin kan ha sina utmaningar – du kommer kanske inte ha det tyngsta maxlyftet i exempelvis marklyft eller den snabbaste sprinten men du blir stark och uthållig på ett sätt som gör dig mångsidig, så att du kan prestera bra i båda delar. Målet med hybridträning är att bygga upp en bred fysisk kapacitet – oavsett om du tävlar, tränar för hälsan eller bara vill vara mer allsidig i din fysiska prestation.

CrossFit och Hyrox - populära hybrida träningsformer

Hybridträning har vuxit stort de senaste åren och allt fler börjar mixa fler träningsformer i sina rutiner, mycket tack vare CrossFit och Hyrox. CrossFit kombinerar tyngdlyftning, gymnastik och kondition i högintensiva träningspass, medan Hyrox är en strukturerad tävlingsform där löpning varvas med funktionell styrketräning. Båda är exempel på hur hybridträning kan användas både för prestation och för att bygga en balanserad fysik.

Att välja mellan CrossFit och hybridträning handlar mest om personliga preferenser och träningsmål. Om man trivs och drivs i en tävlingsinriktad miljö samt uppskattar en stark gemenskap är nog CrossFit rätt, men om man istället föredrar en mer individanpassad träningsstil kanske man snarare väljer hybridträning.

Styrketräning vs. uthållighetsträning

Styrketräning är träning som syftar till att öka muskelstyrka genom att arbeta mot ett yttre motstånd. Det är främst anaeroba energiprocesser, vilket betyder att den inte är beroende av syre. Effekterna av styrketräning är ökad muskelmassa, styrka och explosivitet.

Uthållighetsträning förbättrar kroppens förmåga att utföra långvarigt fysiskt arbete med hjälp av aeroba energiprocesser, det är alltså en syrekrävande träningsform. Effekterna av uthållighetsträning är ökad syreupptagningsförmåga (VO2max), bättre mjölksyratröskel och mer energieffektiv rörelse.

Tips! Läs mer om aerob och anaerob träning – skillnader och fördelar.

För vem passar hybridträning?

Hybridträning är för alla, inte bara elitatleter. Det passar dig som:

  • Vill bygga en allsidig fysik som klarar av det mesta
  • Vill bygga styrka utan att förlora uthållighet
  • Är löpare och vill bygga styrka för skadeprevention
  • Utövar en sport som kräver både explosivitet och kondition (t.ex. fotboll, kampsport)

Fördelar med hybridträning

  1. Bättre allsidig fysik: Du utvecklar både styrka och uthållighet. Även om man inte kan träna för allt samtidigt, ger kombinationen av styrketräning och uthållighetsträning dig en stark bas. Du blir redo för alla typer av träning och får en högre nivå av fysisk förmåga, vilket gör att du både kan lyfta tungt och springa längre distanser med självsäkerhet.
  2. Förbättrad kroppssammansättning: genom att kombinera tung styrka och intensiva konditionspass kan du få en bättre energiförbrukning.
  3. Lägre skaderisk: styrketräningen stärker dina muskler och leder, vilket kan bidra till att du blir mer hållbar i konditionsträningen. Genom att variera intensitet och belastning kan du öka din motståndskraft och skydda kroppen mot skador.
  4. Rolig variation: genom att ständigt utmana dig på olika sätt kan risken för stagnation bli mindre och istället ge dig lite mer motivation.

Vetenskapen bakom hybridträning

Tidigare har man alltid trott att styrketräning och konditionsträning motverkar varandras effekter. Många äldre studier visade på en “interferenseffekt”, där den ena träningsformen skulle försämra effekten av den andra. I detta fall att konditionsträning skulle försämra ökningen av styrka och muskelmassa som du får av styrketräning, och tvärtom. Men nyare forskning visar dock att det faktiskt går att kombinera och att de kan komplettera varandra - förutsatt att träningen programmeras noggrant och på rätt sätt, exempelvis genom att separera passen med flera timmar eller variera träningsintensiteten. I en studie kunde man se att hybridträning kunde leda till både styrke- och uthållighetsförbättringar, men med viss kompromiss i maximal styrka jämfört med ren styrketräning (1).

Idag visar hybridatleter att det är möjligt att utveckla både styrka och uthållighet samtidigt. Vi ser exempel på atleter som sätter personbästa i både tyngdlyftning och långdistanslöpning på samma dag – och det tydligaste beviset på att det faktiskt går att göra båda är crossfitatleter.

Hur planerar man sin hybridträning?

Planering är avgörande för att lyckas med hybridträning. Det viktigaste för en hybridatlet är att minimera trötthet, eftersom träningsvolymen är hög. Passen behöver därför schemaläggas strategiskt så att återhämtning sker mellan passen – om inte målet är att träna under trötthet för att utveckla uthållighet och mental styrka.

En typisk vecka för en hybridatlet kombinerar flera discipliner i ett träningspass, till exempel styrketräning och konditionsträning, för att förbättra styrka och uthållighet samtidigt. Det är viktigt att vara realistisk kring den tid du kan lägga på träning och prioritera dina mål. Om du tränar för ett 10 km-lopp kommer du vilja prioritera uthållighetsträning i ditt program, men om ditt fokus är att förbättra ditt maxlyft i specifika övningar, kommer du istället vilja prioritera styrketräning. Därför är det viktigt att först komma på vad du har för mål med din träning.

Kom fram till dina mål med hybridträning

  1. Vad vill du bli bättre på?

    Utveckla styrkan, bli mer uthållig eller kanske både och? Utveckla explosivitet, smidighet eller mental uthållighet?

  2. Vilka är dina långsiktiga mål?

    Exempelvis tävla på en specifik tävling eller event, som ett maraton, styrkelyftstävling eller en hyroxtävling? Eller bara övergripande förbättring av din fysiska förmåga?

  3. Vilken nivå är du på?

    Är du nybörjare eller har du erfarenhet från vissa områden? Hur kan du i så fall anpassa din hybridträning så att du kan maximera dina resultat baserat på din nuvarande nivå? Har du områden där du känner dig svag eller obalanserad?

  4. Vilken träningsbelastning kan du hantera just nu?

    Hur mycket tid kan och vill du investera i din träning? Vill du träna intensivt flera gånger i veckan eller föredrar du att dela upp passen.

  5. Vilka resurser har du tillgång till?

    Har du tillgång till gymutrustning, fria vikter, löpband eller roddmaskin? Hur kan du använda dina resurser för att nå ditt mål?

Exempel på en träningsvecka för en hybridatlet

Måndag – benpass + Hyrox WOD

AMRAP 15 min (as many reps as possible - utför så många varv du kan på 15 minuter):
500 m stakmaskin
10 burpees
20 gående utfall


Tisdag

Långdistanslöpning i lagom tempo (anpassa efter din egen nivå, 7-16 km)


Onsdag – överkropp + Hyrox WOD

Intervall-WOD
21, 15, 9 kalorier på roddmaskin och stakmaskin. (Utför 21 kalorier på roddmaskinen och sedan 21 kalorier på stakmaskinen. Därefter gör du samma sak med 15 kalorier per maskin och avslutar med 9 kalorier per maskin.)

Vila? Den enda vilan du får är tiden det tar att förflytta dig mellan maskinerna. Hitta därför ett tempo du kan hålla genom hela passet!


Torsdag – vila

Aktiv vilodag med stretching och promenad


Fredag – intervaller

Alternativ 1 (fokus snabbhet och power)

Löpning 10 x 30 sekunder sprint - 60 sekunder vila (löpningen kan bytas till assault bike, roddmaskin, cykel, stakmaskin)

  • Spring så snabbt du kan i 30 sekunder
  • Gå eller jogga lätt i 60 sekunder
  • Upprepa 10 gånger

Alternativ 2 (fokus uthållighet)

Löpning 400 metersintervaller - 6-8 x 400 meter, 90 sekunders vila (löpningen kan bytas till assault bike, roddmaskin, cykel, stakmaskin)

  • Spring 400 meter i hög fart
  • Vila i 90 sekunder
  • Upprepa 6-8 gånger

Lördag – Kondition Hyroxinspirerat

Alternativ 1

På tid:

  • 200 meter löpning
  • 20 wall balls
  • 400 meter stakmaskin
  • 30 burpees
  • 600 meter roddmaskin
  • 40 gående utfall (med eller utan vikt)
  • 800 meter löpning
  • 40 gående utfall (med eller utan vikt)
  • 600 meter roddmaskin
  • 30 burpees
  • 400 meter stakmaskin
  • 20 wall balls
  • 200 meter löpning

Alternativ 2:

AMRAP (as many reps as possible) 30 minuter

Gör så många rundor du kan på 30 minuter. Hitta ett tempo som du kan hålla under hela tiden, vila när du behöver:

Alternativ 3:

På tid:

  • 1000 meter rodd
  • 1000 mter SkiErg
  • 500 meter löpning

Söndag – vila

Full vila eller lättare aktivitet som promenad eller stretching.

Du kan utgå från passen ovan men ta bort eller lägga till övningar så det passar dig, din vardag och den tid du vill lägga på din träning. Kondition och styrka kan läggas på olika tillfällen på dagen om man har den möjligheten.

Det är fullt möjligt att bygga styrka och förbättra uthålligheten samtidigt. Genom att planera hybridträningen strategiskt kan du bli starkare, uthålligare och mer allsidig. Nyckeln är progression, återhämtning och att anpassa träningen efter dina individuella mål. Genom att testa olika upplägg kan du hitta den träningsform som fungerar bäst för dig – och kanske till och med upptäcka att du har större kapacitet än du trodde!

Tillbehör och kosttillskott

 
Core Creatine
 
Core Whey Protein
 
EcoBottle
 
Core PWO Power
 
Extreme Creatine
 
Creatine Caps Pro
 
Core Clear Whey 90
 
Lifting Straps
 
Bodybuildingbälte
 
RAW Extreme EAA
 
Core Protein Bar 2.0
 
Proteingröt


Referenser

  1. Jacob M Wilson et. al. 2012. Concurrent training: a meta-analysis examining interference of aerobic and resistance exercises. (Hämtad 2025-01-30)
Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Lär dig mer

 
Så övar du upp din greppstyrka

Så övar du upp din greppstyrka

Genom att stärka underarmarna kan du lyfta tyngre och förbättra din prestation.
 
Träna din mentala styrka och nå dina träningsmål

Träna din mentala styrka och nå dina träningsmål

Kan du lita på motivation? Bygg mental styrka och lyckas i din träning!
 
Calisthenics - Styrka och uthållighet med kroppsvikt

Calisthenics - Styrka och uthållighet med kroppsvikt

Upptäck träningsformen där du använder kroppen som motstånd!
 
Vad är elektrolyter?

Vad är elektrolyter?

Så kan elektrolyter optimera din träningsprestation.
 
Styrka utan muskeltillväxt

Styrka utan muskeltillväxt

Starkare men utan större muskler.
 
Rödbeta: Så påverkar den din uthållighet

Rödbeta: Så påverkar den din uthållighet

Rödbetor är fulla av nitrater, gynnsamt för dig som tränar uthållighetssport.
 
Stor guide: Allt om magnesium

Stor guide: Allt om magnesium

Magnesium behövs för att över 300 av kroppens enzymer ska kunna fungera.
 
Vässa sommarformen - Styrka under deff

Vässa sommarformen - Styrka under deff

Tips från ambassadören för att inte tappa muskelmassa och styrka under deff.
 
Påverka din prestation och uthållighet med PWO

Påverka din prestation och uthållighet med PWO

Välj rätt PWO med hjälp av PWO guiden!
 
Nyårslöftet: Bygga muskler

Nyårslöftet: Bygga muskler

Få inspiration kring kost och träning för muskelbyggning i vårt nyårslöfte!
 
Så tränar du löpning - sprint

Så tränar du löpning - sprint

Lär dig hur du bör äta och träna för att utvecklas som sprinter.
 
Så behåller du energin under Vasaloppet

Så behåller du energin under Vasaloppet

Ladda upp på rätt sätt och behåll energin under hela Vasaloppet med dessa tips!
 
Så fungerar taurin

Så fungerar taurin

Taurin är en aminosyra som ofta används för ökad muskelpump och uthållighet.
 
Så kan du träna styrka hemma

Så kan du träna styrka hemma

Läs våra bästa tips på hur du tränar tungt & jobbigt även utan redskap.
 
Aerob och anaerob träning: skillnader och fördelar

Aerob och anaerob träning: skillnader och fördelar

Lär dig skillnaden mellan aerob och anaerob träning!
 
Hyrox - vad är det och hur tävlar man?

Hyrox - vad är det och hur tävlar man?

Hyrox kombinerar styrka och uthållgihet.
 
Hemmaträning styrka

Hemmaträning styrka

Detta passet fokuserar på styrka och övningarna utförs med 20 reps x 4 set.
 
Träning och kosttillskott för armbrytning

Träning och kosttillskott för armbrytning

Läs om träning och kostillskott som passar vid kraftsporter såsom armbrytning.
 
Kondition: Kom igång med träningen

Kondition: Kom igång med träningen

Förbättra din kondition och ta del av de positiva effekterna.
 
Träna ben: basövningar

Träna ben: basövningar

Bröst, biceps och lite mage men glöm inte benen!