Hur bra är sojaprotein?
Sojaprotein brukar ses som en motsvarighet till vassleprotein för de som av någon anledning inte vill ha protein från mjölk. Trots sojaproteinets höga kvalitet har det länge förföljts av myter och blivit ett omtvistat proteintillskott i träningsvärlden. Glöm nu vad du tidigare hört, sojaprotein förtjänar en plats i en hårt tränandes skafferi, läs mer om detta nedan.
- Hur fungerar sojaprotein?
- Skillnad mellan vassle och soja
- Tillskott med sojaprotein
Sojaprotein
Hur fungerar sojaprotein?
Det finns numer inget tvivel om att sojaprotein är en högkvalitativ proteinkälla, med ett innehåll på alla essentiella aminosyror. Proteinet framställs ur sojabönan och är således helt vegetabiliskt. Sojaprotein tas upp snabbt i kroppen och ses därför som en motsvarighet till vassleproteinet och lämpar sig väl när du vill ha direkt påfyllning av protein till musklerna. Sojaprotein har en något tjockare och mjöligare konsistens än andra proteinpulver, som kan vara både tilltalande och ofördelaktig beroende på tycke.
Sojabönan innehåller fytoöstrogener, ett ämne som liknar det kvinnliga könshormonet östrogen. Myten säger att män av den anledningen bör hålla sig borta från sojaprotein. Fytoöstrogen har dock inte samma verkan i kroppen som östrogen, utan sojabönan kan istället verka anti-östrogent. Proteinpulver gjort av soja är renade från fytoöstrogener och kan användas av både män och kvinnor.
Tillskott
Utbudet av sojaprotein är inte lika brett som vassleprotein, men sortimentet har ökat inte bara på bredden utan även med smakvarianter de senaste åren.
Sojaproteinisolat är den vanligast förekommande varianten av sojaprotein. Det är en isolerad form av sojaproteiner, vilket innebär att den är renad från både fett och fytoöstrogener. Sojaproteinpulver är ett perfekt alternativ för dig som inte vill eller kan äta vassleprotein.
Sojagainer är den vegetabiliska varianten jämte traditionell gainer med vassleprotein. Sojagainer innehåller förutom sojaprotein även snabba kolhydrater och är avsedd för återhämtning efter träning. Du kan enkelt blanda din egen sojagainer med 1 portion sojaprotein och ca 1 dl kolhydrater.
Proteintillskott riktade till tjejer innehåller ofta sojaprotein i kombination med andra proteinkällor. Här är det också isolat som används.
Skillnad mellan vassle och soja?
Sojaprotein har länge setts som en sämre variant av mjölkprotein i kroppsbyggarsällskap och många studier har gjorts för att se hur stor skillnad det är mellan de båda proteinvarianterna.
När det kommer till att bygga muskler är balansen mellan proteinsyntesen och muskelnedbrytningen viktig. Vid sidan av styrketräning är vår proteinkonsumtion en avgörande faktor för hur mycket muskler vi kan bygga. Forskning har visat att vassleprotein stödjer proteinsyntesen bättre än sojaprotein, och skillnaderna verkar ligga i hur snabbt kroppen kan bryta ner proteinet och hur mycket av aminosyran leucin det innehåller (1). Leucin är den aminosyra som stimulerar proteinsyntesen i högst grad.
I ett försök (2) att testa skillnaderna mellan de båda proteinvarianterna fick tre grupper friska individer träna styrketräning för att sedan inta 10 gram av respektive proteinkälla: vassle, soja och det långsamma kaseinproteinet. Testpersonerna fick även prova att äta proteinet i vila. Resultatet visade att vassleproteinet ökade aminosyratillgängligheten i blodet, och speciellt leucinkoncentrationer, i jämförselse med sojaproteinet. Konsekvensen blev att proteinsyntesen efter träning ökade med 31% mer i vassleproteingruppen än sojaproteingruppen och 18% högre i vila. Föga förvånande visade det sig att kaseinet låg långt efter de andra två i detta hänseende.
Frågan är om det över huvud taget finns någon fördel med sojaprotein gentemot vassle? Du som är laktosintolerant, allergisk mot mjölkprotein, vegetarian eller för den delen får magproblem av mjölkprotein kommer ha stor nytta av sojaproteinet. Det ger nästintill lika goda resultat. Vad som väger tyngst för att nå just dina mål är upp till dig själv att avgöra.
Referenser:
The role of milk- and soy-based protein in support of muscle protein synthesis and muscle protein accretion in young and elderly persons. Phillips, Tang, Moore. 2009.
Ingestion of whey hydrolysate, casein, or soy protein isolate: effects on mixed muscle protein synthesis at rest and following resistance exercise in young men. Tang, Moore, Kujbida, Tarnopolsky, Phillips. 2009.
Casein and soy protein meals differentially affect whole-body and splanchnic protein metabolism in healthy humans.Luiking, Deutz, Jäkel, Soeters. 2005.