Den näringsrika Brännässlan
Att äta brännässlor eller använda dem som skönhetsprodukt låter inte speciellt lockande. Den brännande effekten försvinner dock när nässlorna upphettas eller torkas och faktum är att de är riktiga näringsbomber som kan användas både på huden och i matlagning.
- Nässlans egenskaper
- Näringsinnehåll
- Så använder du nässlor
Nässlans egenskaper
De flesta är väl bekanta med brännässlor (Urtica dioica), tyvärr är det dock de otrevliga brännhåren man stiftat bekantskap med. Brännhåren innehåller ett nässelgift och sitter längs bladens kanter och på stjälken. Det är detta gift som ger upphov till den stickande och brännande smärta man känner om man råkar bränna sig. Bladens mitt är helt fria från brännhår och när man plockar nässlor är det därför i mitten av bladen man ska ta. Naturligtvis är det också bra att ha på sig handskar när man plockar nässlor.
Ett annat tips för nässelplockare är att undvika de nässlor som vuxit i skugga, eftersom dessa innehåller större mängd nitrater. Vid upphettning kan nitrater omvandlas till nitriter, vilket i större mängder kan vara skadligt för vår kropp. Och eftersom nässlor vanligtvis upphettas innan förtäring kan det således vara bra att undvika nässlor med hög halt nitrater.
Nässlor har använts ända sedan medeltiden och med tanke på ogräsets näringstäta innehåll är det föga förvånande. När nässlor torkas, upphettas eller kokas förstörs giftet så man behöver inte vara orolig för att bränna sig när man äter dem.
Näringsinnehåll
Brännässlor är mycket rika på näring och är speciellt rika på klorofyll (växternas gröna pigment), vitaminer och mineraler. Traditionellt har brännässlor använts som läkeväxt, bland annat vid influensa, för att underlätta matsmältning och som vätskedrivande medel. Även idag används nässlor flitigt för sina hälsosamma egenskaper.
Nässlor innehåller rikligt med vitamin B, C och K samt mineraler som kisel, kalium, magnesium och järn. Det höga järninnehållet gör att nässlor passar speciellt bra för vegetarianer som inte får i sig järn från kött. För att vara en grönsak innehåller nässlor förhållandevis hög halt protein (ca 8 g/100 g) och precis som andra grönsaker är de även mycket rika på fibrer.
Så använder du nässlor
Nässlor har oerhört många användningsområden och de sträcker sig från matlagning till hudvård. Nässelsoppa är en klassiker som görs av de späda nässelbladen som kommer på vårkanten. Nässlor kan generellt sett plockas från tidig vår till sen höst och kan förvällas för att användas som ingrediens i maträtter eller torkas till nässelpulver eller te. Nässelpulver kan med fördel blandas i smoothies, juicer, havregrynsgröt eller användas som en spännande ingrediens i bröd eller havregrynsgröt.
Brännässla
Brännässlor kan även användas som hud- och hårvårdsprodukt. Nässlor har renande och lugnande egenskaper och ska dessutom verka antibakteriellt. Dessa egenskaper gör att brännässlor passar speciellt bra för personer med akne eller eksem. Ett tips är att blanda ett par teskedar nässelpulver med ett par matskedar yoghurt och använda som ansiktsmask.
Har man problem med mjäll kan man prova att använda ett nässelschampo som verkar lugnande för hårbotten.