Mina sidor
Mina sidor
Aktuella artiklar | Kost & kosttillskott | Träning & målsättning | Recept | Ambassadörer

Därför snackar alla om: Chiafrön

Chiafrön har länge varit en doldis i våra svenska kök men har på senare tid vunnit stor mark som hälsosam ingrediens och näringstillskott. Chiafrön har en bred näringsprofil och en intressant historia.

  • Varför ska vi äta chiafrön?
  • Chiafrön i maten
  • Chiafrönens historia

Varför ska vi äta chiafrön?

Chiafrön har en utomordentlig näringsprofil med ett balanserat innehåll av det vi ofta eftersöker i vår kost: högvärdigt protein, essentiella fettsyror och kostfibrer.

CheckHögvärdigt protein18 av 20 aminosyror, 20 % protein
CheckLösliga kostfibrerMat till goda bakterier, verkar kolesterolsänkande
CheckOmega-31 gram omega-3/matsked, positivt för hjärta och hjärna

Högvärdigt protein kännetecknas av att så många aminsoyror som möjligt ska ingå i källan. För det mesta är det animaliska proteinkällor som har breda aminosyraprofiler, men chiafrön är ett exempel på en vegetabilisk motsvarighet. Chiafrön består av ca 20 % protein, med hela 18 av 20 aminosyror.

Lösliga kostfibrer utgör en annan stor del av chiafrön, med en rad hälsofrämjande effekter. Lösliga kostfibrer fungerar som mat till goda bakterier i vår naturliga tarmflora, och hjälper därigenom till med ett normalt fungerande immunsystem. Lösliga kostfibrer har även förmågan att föra med sig gallsalter ut ur kroppen, vilket i sin tur medför minskade kolesterolnivåer, eftersom återupptaget av gallsalter minskar och nya gallsalter tvingas produceras genom att bryta ner mer kolesterol.

Omega-3, den essentiella fettsyran som vi vanligtvis får höra förekommer i fet fisk, finns även i höga doser i chiafrön. Omega-3 är en viktig del för vårt allmäna häsotillstånd och medverkar till en rad positiva effekter på hjärta och kärl, samt till hjärnans normala funktion och utveckling. En matsked chiafrön innehåller 1 gram omega-3, vilket ungefär motsvarar 75 gram lax.

Chiafrön i maten

Chiafrön i matlagning har många användningsområden där bara fantasin sätter gränserna. Förutom att addera näring till din måltid, är chiafröna även en tacksam konsistensgivare. Fröna sväller nämligen i vätska och bildar ett slags geléskal runt sig,och ger en tjockare konsistens. Dess naturella smak gör att det passar det mesta; gröt, dryck och till och med desserter.

Den svällande effekten bidrar även till en ökad och mer långvarig mättnadskänsla, perfekt för en stadig frukost. Prova att boosta frukostmyslin eller blanda i smoothien. Kom ihåg att ju mer du tuggar på fröna desto lättare har kroppen att tillgodogöra sig alla näringsämnen.

Chiafrön

 
Chiafrön EKO

Chiafrönens historia

Chiafrönen kommer ursprungligen från Mexiko där de växer på höga bergskedjor. Fröna har i tusentals år använts av aztekerna som en hälsokost för deras välbefinnande. Även Tarahumaraindianerna, som är kända för sin långdistanslöpning, sägs använda chiafrön som en kraftkälla inför sin löpning. Indianerna låter fröna ligga i vätska och svälla, och dricker sedan den törstsläckande drycken Chia fresca.

Laga något gott med chiafrön du också och hämta krafter, testa Chiapudding med kiwi.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Lär dig mer

 
Därför är psylliumfrön bra för magen

Därför är psylliumfrön bra för magen

Psylliumfrön är rika på fiber och används vid magproblem och viktminskning.
 
Därför behöver kroppen fibrer

Därför behöver kroppen fibrer

Lär dig vad fibrer är och vad det har för funktion.
 
Därför pratar alla om spirulina

Därför pratar alla om spirulina

Spirulina är en av de mest näringsrika växterna man känner till.
 
Därför är linfröolja bra

Därför är linfröolja bra

Linfröolja är rikt på omega-3-fettet ALA och vitamin E!
 
Stor guide: Därför är kolhydrater viktiga

Stor guide: Därför är kolhydrater viktiga

Lär dig vad kolhydrater är och hur de fungerar.
 
Livsmedel som sänker kolesterolet

Livsmedel som sänker kolesterolet

Här får du tips på ämnen och livsmedel som är bra för kolesterolet.
 
Därför är fiskolja bra för oss

Därför är fiskolja bra för oss

Fiskolja innehåller fett som bidrar till hjärtat och hjärnans normala funktion.
 
Kost: Därför är fett viktigt för dig som tränar

Kost: Därför är fett viktigt för dig som tränar

Därför behöver du fett när du tränar.
 
Recept: Chiagröt

Recept: Chiagröt

Chiagröt är gott och ger en kraftfull start på dagen.
 
Stor guide: Därför behöver vi vitaminer

Stor guide: Därför behöver vi vitaminer

Varför behöver vi vitaminer och vad gör de i kroppen?
 
Recept: Proteinrik kycklingsallad

Recept: Proteinrik kycklingsallad

En mättande och proteinrik sallad med kyckling. Perfekt i matlådan!
 
Därför är aminosyror bra för din träning

Därför är aminosyror bra för din träning

Enskilda aminosyrorna en rad viktiga biologiska funktioner i kroppen.
 
Superprodukten alla pratar om: Kokosolja

Superprodukten alla pratar om: Kokosolja

Kokosfett är ett MCT-fett som enkelt används som energikälla av kroppen.
 
Recept: Lussebullar med protein och fibrer

Recept: Lussebullar med protein och fibrer

Goda och nyttiga lussebullar i jultider som dessutom är låga på gluten.
 
Chiapudding med juliga smaker

Chiapudding med juliga smaker

Chiapudding med juliga pepparkakskryddor. En nyttigare jul!
 
Guide: Välj rätt kosttillskott

Guide: Välj rätt kosttillskott

En enkel guide för dig som undrar vilket kosttillskott som passar just dig.
 
Nudelsallad med asiatiska smaker

Nudelsallad med asiatiska smaker

En kall nudelsallad med asiatiska smaker som passar perfekt till lunchlådan.
 
Recept: Overnight oats

Recept: Overnight oats

Overnight Oats är en trendig, enkel och näringsrik frukost.
 
Så fungerar betaglukaner

Så fungerar betaglukaner

Betaglukaner är en typ av fiber som har flera positiva effekter på kroppen.
 
Därför är mjölkprotein bra

Därför är mjölkprotein bra

Mjölkprotein är en av vår vanligsate proteinkällor.