Därför snackar alla om: Chiafrön
Chiafrön har länge varit en doldis i våra svenska kök men har på senare tid vunnit stor mark som hälsosam ingrediens och näringstillskott. Chiafrön har en bred näringsprofil och en intressant historia.
- Varför ska vi äta chiafrön?
- Chiafrön i maten
- Chiafrönens historia
Varför ska vi äta chiafrön?
Chiafrön har en utomordentlig näringsprofil med ett balanserat innehåll av det vi ofta eftersöker i vår kost: högvärdigt protein, essentiella fettsyror och kostfibrer.
Högvärdigt protein | 18 av 20 aminosyror, 20 % protein | |
Lösliga kostfibrer | Mat till goda bakterier, verkar kolesterolsänkande | |
Omega-3 | 1 gram omega-3/matsked, positivt för hjärta och hjärna |
Högvärdigt protein kännetecknas av att så många aminsoyror som möjligt ska ingå i källan. För det mesta är det animaliska proteinkällor som har breda aminosyraprofiler, men chiafrön är ett exempel på en vegetabilisk motsvarighet. Chiafrön består av ca 20 % protein, med hela 18 av 20 aminosyror.
Lösliga kostfibrer utgör en annan stor del av chiafrön, med en rad hälsofrämjande effekter. Lösliga kostfibrer fungerar som mat till goda bakterier i vår naturliga tarmflora, och hjälper därigenom till med ett normalt fungerande immunsystem. Lösliga kostfibrer har även förmågan att föra med sig gallsalter ut ur kroppen, vilket i sin tur medför minskade kolesterolnivåer, eftersom återupptaget av gallsalter minskar och nya gallsalter tvingas produceras genom att bryta ner mer kolesterol.
Omega-3, den essentiella fettsyran som vi vanligtvis får höra förekommer i fet fisk, finns även i höga doser i chiafrön. Omega-3 är en viktig del för vårt allmäna häsotillstånd och medverkar till en rad positiva effekter på hjärta och kärl, samt till hjärnans normala funktion och utveckling. En matsked chiafrön innehåller 1 gram omega-3, vilket ungefär motsvarar 75 gram lax.
Chiafrön i maten
Chiafrön i matlagning har många användningsområden där bara fantasin sätter gränserna. Förutom att addera näring till din måltid, är chiafröna även en tacksam konsistensgivare. Fröna sväller nämligen i vätska och bildar ett slags geléskal runt sig,och ger en tjockare konsistens. Dess naturella smak gör att det passar det mesta; gröt, dryck och till och med desserter.
Den svällande effekten bidrar även till en ökad och mer långvarig mättnadskänsla, perfekt för en stadig frukost. Prova att boosta frukostmyslin eller blanda i smoothien. Kom ihåg att ju mer du tuggar på fröna desto lättare har kroppen att tillgodogöra sig alla näringsämnen.
Chiafrön
Chiafrönens historia
Chiafrönen kommer ursprungligen från Mexiko där de växer på höga bergskedjor. Fröna har i tusentals år använts av aztekerna som en hälsokost för deras välbefinnande. Även Tarahumaraindianerna, som är kända för sin långdistanslöpning, sägs använda chiafrön som en kraftkälla inför sin löpning. Indianerna låter fröna ligga i vätska och svälla, och dricker sedan den törstsläckande drycken Chia fresca.
Laga något gott med chiafrön du också och hämta krafter, testa Chiapudding med kiwi.