Bristande motivation? Vi hjälper dig hitta ditt varför!
Ena dagen känns träningen lika självklar som amen i kyrkan, nästa som en punktering i skärselden. Så, hur skapar vi hållbara och återkommande vanor? Du vet, sådana som får oss packa träningsväskan och prestera även när träningsglöden falnat? Här följer tipsen som blåser liv i motivationen och hjälper dig hitta just ditt varför.
Strunta kort i bekantskapskretsens träningsgeist och fokusera på varför du värdesätter en aktiv livsstil. Först då kommer dina sunda vanor och beteenden hålla i längden.
MÅ-Bra-Hormoner
Studier har i årtionden visat att motion ökar vår kroppsegna produktion av ämnen som endorfin, dopamin och serotonin. Hormoner som kanske låter mumbojumbo-aktiga, men i själva verket är direkt sammanlänkade med vår psykiska hälsa. Så, magrutor och flexade överarmar i all ära. Men när motivationen dippar – testa att promenera, lyfta, bodypumpa eller springa för ett lyckligare liv. Då, men först då, kommer dina hälsosamma vanor hålla i längden.
Stressreducerande effekter
Återkommande fysisk aktivitet förbereder kroppen för att klara av, hantera och balansera såväl stress som stressrelaterade situationer. I klarspråk – om vi fysiskt aktiverar kroppen med jämna mellanrum kommer den utveckla ett mer effektivt förhållningssätt mot naturlig trötthet. Något som i sin tur lättare får våra inbyggda system att nonchalera yttre faktorer och minimera deras upplevda påverkan.
Men det är inte allt. Motion minskar även kroppens hormonella mängder av adrenalin och kortisol, något som rustar oss för att bättre parera påslaget av stress – om den, trots dina svettfyllda träningspass, ändå skulle välja att knacka på dörren.
Ökad minneskapacitet
För såväl springsugna barn som bingetittande vuxna stimuleras funktionerna kring inlärning och minneskapacitet av mängden arbete vi utsätter kroppens muskulatur, nervsystem och naturliga rörelsemönster för. Detta exemplifieras ofta i skolmiljö för att främja ungdomsidrott – men är alltså precis lika applicerbart bland vuxna.
En av förklaringarna bakom fenomenet är ökningen av hjärncellernas nybildningar i hippocampus, något som går hand i hand med ökad ”nyfikenhet” bland olika stimulansområden och därmed ökar vår läromässiga kapacitet.
Fortfarande skeptisk? Kom då ihåg att många av våra mest framgångsrika affärsledare, idrottsmän och författare knatar runt som levande bevis för tesen. Inte minst med tanke på att majoriteten av dem hävdar att motion varit en avgörande faktor för att orka prestera på topp – samtidigt som de tvingats komma ihåg födelsedagar, var de förlagt glasögonen och parkerat bilen.