Ätardag - Bra eller dåligt?
Slarva med maten - för figurens skull. Ätardagar eller cheat days som det även kallas, är det bra eller dåligt? PT-Thomas reder nu ut detta! Uteblivna resultat trots tuff träning och ensidiga dieter? Då kan buffébordets mindre nyttiga, men ack så goda, frestelser knuffa förbränningen i rätt riktning.
En vanlig orsak till stagnerad fettförbränning kan återfinnas i kroppens förmåga att aktivera sitt uråldriga stenålders-mode för att undvika svält. Något du effektivt kan undvika med glupsk aptit och strukturerat ”fusk”.
Lösningen stavas ”fuskdag”
Hos många kanske ovanstående underrubrik ringer en vag klocka. Men exakt vad innebär metoden?
Vi håller det enkelt. En fuskdag, ätardag eller ”cheat day” som fenomenet ofta kallas med korrekt gym-lingo, är exakt vad det låter som – en dag där du medvetet slarvar med kosthållningen för att ge fettförbränningen en rejäl knuff i rätt riktning.
För bra för att vara sant?
Trots att metoden må låta tagen ur en sockerstinn dröm bottnar stavelserna i ren och skär sanning. Kroppens fettförbränning påverkas nämligen av ett hormon som benämns Leptin, något som i folkmun är mer känt som ”anti-svält hormonet”.
Som du säkert inser kommer våra smarta kroppar aldrig välja något så ”oviktigt” som maximerad fettförbränning före överlevnad. Något som innebär att för lite energi kommer leda till en kropp som ogärna släpper sina dyrbara- och skyddande fettlager.
Om din strikta kosthållning innebär återkommande kaloriunderskott kommer en av de långvariga effekterna resultera i en fysiologisk övertro om att svält väntar runt hörnet, något som automatiskt och omedvetet tvingar hormonerna till överlevnadsinriktad omprogrammering.
Genom att ”överäta” en dag höjs däremot kroppens leptinnivåer på nytt och kroppen inser att den inte löper risk för svält. En insikt som får systemet att våga släppa ifrån sig fett och tillåta den fortsatta fettförbränningsmekanismen.
Hur ofta kan jag fuska?
Innan du intervallspringer till närmaste 7-eleven för att förlorar dig själv i glassdisken behövs några rekommenderbara grundregler.
För det första, en fuskdag bör endast användas om du dagligen erhåller en strikt kosthållning innefattande större kaloriunderskott. Visst, du kan självklart använda upplägget även under perioder kroppen inte utsätts för någon diet – men då riskerar metodens medföljande kaloriöverskott lättare leda till onödig fettinlagring.
Det finns dessutom en direkt koppling mellan leptinnivåerna och rådande kroppsvikt. Något som i klarspråk innebär att du som besitter stora mängder kroppsfett inte behöver någon kostmässig fuskdag, åtminstone inte just nu.
Låt storleken på fusket regleras av din nuvarande fysiska nivå, men känn inga gränser kring ”vad” du stoppar i dig. Tillåt fantasin flöda fritt bland pizza, bufféer, chips och glass, även om det inledningsvis kan kännas fel. På sista raden kommer formtoppningen tacka dig för den såväl delikata som effektfulla omruskningen!
Produkter som hjälper sommarformen
Thomas Skoglund | 2019-06-10