Träningsprestation och D-ribos - hur fungerar det?
D-ribos har länge använts som kosttillskott för träningsprestation men har även intressanta fördelar för personer som besväras av långvarig trötthet och orkeslöshet. D-ribos är lätt att använda och har visat sig ha potentiella fördelar tillsammans med kreatin och NAD+. Lär dig mer här!
- Vad är D-ribos?
- Hur fungerar D-ribos i kroppen?
- D-ribos som kosttillskott vid träning
- Hur använder man D-ribos?
- D-ribos i kombination med kreatin och NAD+
D-ribos är ett populärt tillskott bland träningsentusiaster.
Vad är D-ribos?
D-ribos är en naturlig sockerart som spelar en stor roll i kroppens energiproduktion. D-ribos är en byggsten i ATP, cellernas energihantering, där det har en avgörande roll för energiinlagringen. Det är även en komponent i DNA och RNA (nukleotider och nukleinsyror) vilket gör det till en viktig del av kroppens funktioner.
Hur fungerar D-ribos i kroppen?
Strukturen hos ATP (adenosintrifosfat) består av adenin (kvävebas), D-ribos samt tre fosfatgrupper, där D-ribos fungerar som en koppling mellan de andra två delarna. När cellerna behöver energi så bryts ATP ner, vilket frigör energi som kan driva viktiga processer i kroppen. D-ribos är viktig i detta sammanhang eftersom det stabiliserar adenin och fosfatgrupperna i ATP-molekylen. Utan D-ribos skulle de flesta av kroppens energikrävande processer inte fungera.
D-ribos som kosttillskott vid träning
D-ribos är ett populärt tillskott bland träningsentusiaster som vill förbättra energinivåerna och därmed maximera träningsresultaten. Förutom att stödja energiomsättningen hos idrottare har D-ribos också visat sig vara intressant för personer som känner sig trötta och orkeslösa i vardagen. Även om det behövs mer forskning för att klart fastställa de specifika effekterna av D-ribos, pekar en del studier och användares erfarenheter på att det kan minska känslan av utmattning och ge bättre mental skärpa (2). Dessutom rapporterar vissa användare att deras sömnkvalitet förbättras, vilket i sin tur kan bidra till att främja bättre återhämtning.
Hur används D-ribos?
D-ribos förekommer oftast som pulver, och den vanliga dosen är cirka 5 gram per dag, om inte annat rekommenderas av en läkare. Healthwell D-ribos består av 100 % D-ribos och kan blandas med valfri mat eller dryck och intas när som helst under dagen. Det kan dock dröja några veckor med dagligt intag innan man märker av eventuella fördelar. Personer som tar medicin, har hälsoproblem, är gravida eller ammande bör alltid rådgöra med en läkare innan de använder D-ribos.
D-ribos i kombination med kreatin och NAD+
Eftersom D-ribos arbetar i samma biokemiska processer som både kreatin och NAD+/NADH, kan det vara effektivt att kombinera dessa för att maximera deras fördelar. Dessa ämnen bidrar på olika sätt till kroppens energiomsättning och fungerar tillsammans på ett synergistiskt sätt. D-ribos är en del av strukturen i ATP, medan kreatin hjälper till att återskapa ATP, och NAD+ underlättar ATP-produktionen i mitokondrierna där energibytet sker.
Sammanfattningsvis är D-ribos en viktig komponent för kroppens funktioner, eftersom den spelar en avgörande roll i cellernas energiomsättning. Både de som vill förbättra sina träningsresultat och de som känner sig energifattiga i vardagen kan dra nytta av att inkludera D-ribos i sin kost. En rekommenderad daglig dos är 5 gram, och för att optimera effekterna kan D-ribos kombineras med kreatin och NAD+.
Produkttips:
Referenser:
- Diane E Mahoney, John B Hiebert, Amanda Thimmesch, John T Pierce, James L Vacek, Richard L Clancy, Andrew J Sauer, Janet D Pierce. 2018. Understanding D-Ribose and Mitochondrial Function. (Hämtad: 2025-01-22)
- D F Pauly, C J Pepine. 2000. D-Ribose as a supplement for cardiac energy metabolism. (Hämtad: 2025-01-22)
- Kathryn J Krueger, Faith K Rahman, Qiuhua Shen, James Vacek, John B Hiebert, Janet D Pierce. 2021. Mitochondrial bioenergetics and D-ribose in HFpEF: a brief narrative review. (Hämtad: 2025-01-22)
- Jacob E Teitelbaum, Clarence Johnson, John St Cyr. 2006. The use of D-ribose in chronic fatigue syndrome and fibromyalgia: a pilot study. (Hämtad: 2025-01-22)