Allt du inte visste om vitamin E
Vitamin E är en antioxidant som skyddar kroppen mot fria radikaler. Det är ett fettlösligt vitamin som finns naturligt i till exempel nötter och avokado. E-vitamin hjälper bland annat till att förbättra musklernas syreupptagning.
- Vad är vitamin E?
- Vad gör vitamin E i kroppen?
- Var finns vitamin E naturligt?
- Hur mycket vitamin E ska man ta?
- Kan man ta för mycket vitamin E?
Vitamin E är ett fettlösligt vitamin. Fettlösliga vitaminer är bundna till en fettsyra och för att vi ska kunna tillgodogöra oss vitaminet krävs det att vi också får i oss fett. Därför bör tillskott med vitamin E intas i samband med måltid.
Vad är vitamin E?
Vitamin E är ett fettlösligt vitamin och en nyttig antioxidantsom återfinns i fettrika växtprodukter. Det är egentligen ett samlingsnamn för åtta olika ämnen av tokoferoler och tokotrienoler som fungerar som antioxidanter. Antioxidanter skyddar kroppens celler från fria radikaler som annars påskyndar cellernas åldrande. Att det är ett fettlösligt vitamin innebär att det är bundet till en fettsyra, så för att vi ska kunna tillgodogöra oss vitaminet krävs det att vi även får i oss fett.
Vad gör vitamin E i kroppen?
E-vitaminets främsta egenskap är dess antioxidativa verkan. När de fria radikalerna reagerar med kroppens olika celler uppstår oxidativ stress och E-vitamin ger ett skydd mot dessa syreradikaler. Det hjälper också till att förbättra syreupptagningen till muskelmassan, vilket är viktigt när man tränar och vill bygga muskler.
Tips! I multivitamintillskott ingår vitamin E samtidigt som du får i dig andra nyttiga vitaminer.
Var finns vitamin E naturligt?
Det finns gott om Vitamin E i fettrika växtprodukter, såsom frön och nötter, vegetabiliska oljor, röd paprika, gröna bladväxter, fullkornsprodukter, ägg och avokado.
Hur mycket vitamin E ska man ta?
E-vitamin mäts i alfa-tokoferolekvivalenter (alfa-TE) och varierar beroende på kön och ålder. De nordiska näringsrekommendationerna anger endast ett tillräckligt intag, AI, för E-vitamin, vilket används när det vetenskapliga underlaget är för osäkert för att kunna fastställa ett säkert rekommenderat intag, RI. Men ett riktmärke kan vara ungefär 10 alfa-TE för kvinnor respektive 11 alfa-TE för män och gravida. Undersökningar har visat att många av oss får i oss för lite E-vitamin, så ett tillskott kan vara ett alternativ för dig som vill säkerställa ditt dagliga intag. Vitamin E ingår oftast i multivitaminer, och tillsätts även i fettsyretillskott såsom fiskolja, eftersom det har egenskaper som förhindrar att oljan härsknar.
Kan man ta för mycket vitamin E?
Eftersom E-vitamin är fettlösligt, kan det också lagras i kroppen. Till stor del lagras det i fettvävnaden och i fettmolekylerna i blodet. Musklerna, hjärtat, levern, lungorna och binjurarna innehåller alla mycket vitamin E och sammanlagt kan vi lagra omkring 1 gram. Det krävs extremt stora mängder för att överdosera vitamin E, och håller man sig till rekommenderad dos finns det ingen risk för detta.