Allt om superfrukten Acai
Acaibär är näringsrika blåbärsliknande bär som växer i Amazonas och som på senare år fått stor uppmärksamhet även här i Norden. Bären är speciellt rika på antioxidanter, vitaminer och mineraler och bärens nyttiga egenskaper kan tas till vara på både i form av pulver och kapslar.
- Näringsvärde
- Så använder du acaibär
Acai är ett blålila bär som växer på Acaizeiropalmer i Amazonas djungler. På senare år har bäret kommit att bli mycket populärt, även i vår del av världen. Eftersom bären växer så långt härifrån är det vanligast att man i Sverige köper bären i pulver- eller kapselform. Anledningen till att det svåruttalade bäret blivit så populärt är att det är otroligt näringsrikt, så näringsrikt att det till och med räknas som superfood. Superfood är livsmedel som anses vara extra hälsosamma och som har speciellt högt näringsinnehåll. Just acai är speciellt rikt på vitaminer, mineraler, fettsyror och antioxidanter. För den som funderar över namnet så uttalas det ah-sigh-ee, och inte ah-kaj som många tror.
Näringsvärde
Eftersom acaibär klassas som superfood är det vedertaget att de är näringsrika och hälsosamma, men vad innehåller de egentligen? Acaibär innehåller stora mängder antioxidanter, upp mot 6 gånger så mycket som blåbär och 30 gånger så mycket som rödvin. Antioxidanter finns i flera olika former och det är framför allt antioxidanter av typen polyfenoler som förekommer i acaibär.
Att antioxidanter är så intressanta beror på att de bidrar till att skydda kroppens celler mot fria radikaler. Fria radikaler är mycket reaktiva föreningar som bildas naturligt i kroppen, men som i för stora mängder kan skada våra celler och få dem att åldras i förtid. Stress, rökning, överdriven solning och dåliga matvanor kan öka produktionen av fria radikaler i kroppen. När antalet fria radikaler ökar krävs också en ökad mängd antioxidanter för att ta hand om de fria radikalerna. Antioxidanter fångar nämligen upp radikalerna och förhindrar att de reagerar med cellernas membran och av denna anledning är det viktigt att få i sig tillräckligt med antioxidanter.
Förutom antioxidanter innehåller acaibär rikligt med vitaminer och mineraler, framför allt vitamin A och E samt mineralerna kalium, kalcium och järn. Utöver det är acaibären även rika på fibrer, vilka ju bidrar till att hålla igång mag- och tarmsystemet. Eftersom fibrer även sväller vid kontakt med vätska kan de bidra till att vi håller oss mätta under en längre period.
Sist men inte minst innehåller de blålila bären även rikligt med fett, där en relativt stor andel utgörs av omättade fettsyror i form av omega-6 och omega-9. Det är också fettsyrorna som bidrar med energiinnehållet i acaipulvret. Eftersom acai inte innehåller i stort sett något socker alls passar det perfekt att använda även vid lågkolhydratkost och dieter av olika slag. Ett mer exakt näringsinnehåll kan fås i tabellen nedan.
Näringsvärde | Per 100 g acaipulver |
Energi | 370 kcal |
Protein | 7 g |
Kolhydrater | 4 g |
Fett | 22 g |
- Varav omega-6 | 3 g |
- Varav omega-9 | 13 g |
Fibrer | 62 g |
Vitamin A | 374 µg |
Vitamin E | 30,3 mg |
Järn | 100 mg |
Kalium | 530 mg |
Kalcium | 156 mg |
Så använder du acaibär
I Sverige finns acaibär att köpa i form av pulver eller som kapslar. Acaipulver kan blandas i smoothies, yoghurt eller chiapuddingar för att tillföra både extra näring och smak. Smakmässigt påminner acai om en blandning mellan blåbär och choklad, vilket gör det användbart som just smaksättare i smoothies och liknande.
Om man vill ta del av acaibärets nyttigheter men inte dricker smoothies till vardags kan man även välja att äta det i kapselform. Acaipulver tillverkas genom att acaibär frystorkas och sedan mals till pulver. På samma sätt tillverkar man det acaipulver som säljs i kapselform. I kapslarna är koncentrationen acai ofta hög, vilket gör att man kan ta del av acaibärets nyttigheter även om man inte vill använda sig av acaipulver.