Aktuella artiklar | Kost & kosttillskott | Träning & målsättning | Recept | Ambassadörer

Allt om bikini fitness - från förberedelser till tävling

Bikini fitness är en kategori inom bodybuilding, även kallat kroppsbyggning, en tävlingsform som kombinerar styrka, estetik och en rejäl dos självdisciplin. För att lyckas i sporten krävs noggrant balanserad träning och kosthållning, för att bygga och forma en fysik med symmetri och definition. Linnea Flink, svensk och nordisk vinnare i bikini fitness, berättar vad som krävs, vad du ska tänka på inför och under tävling, och även hur livet efter tävling kan se ut.

Bild på bikini fitnessatleter på scen.Artikel skriven av Linnea Flink, svensk och nordisk mästare i bikini fitness, baserat på sin egen resa och erfarenheter med tips för att lyckas inom sporten.

Vad är bikini fitness?

Bikini fitness är en tävlingskategori inom bodybuilding där deltagarna bedöms utifrån en kombination av muskler, symmetri och estetiskt tilltalande fysik. Bikini fitness fokuserar inte på extrem muskelmassa med en krispig fysik där synliga muskelfibrer och blodådror poppar. Här eftersträvas en kvinnlig, mjukare och välbalanserad kropp med tydlig X-form – smal midja och väldefinierad rumpa och axlar. För mycket muskelmassa eller en alltför hård fysik kan leda till sämre placering, då domarna premierar en mer feminin och proportionerlig fysik.

Inom kroppsbyggning för damer finns det en trappa av olika grenar. Efter bikini fitness är det naturliga steget upp till wellness fitness, där det krävs mer muskelmassa, specifikt på ben och rumpa. Efter wellness fitness kommer body fitness/women’s figure som kräver ännu mer hårdhet och större muskler på rygg och axlar. Body fitness har även annan posering än wellness och bikini. Sedan finns grenarna women’s physique samt women's bodybuilding. Vilken gren du passar bäst för är inte alltid den du kanske tycker är roligast eller häftigast. Utan här spelar mängden muskler men även genetik en stor roll. Har du genetiskt breda axlar och muskulösa ben, är kanske bikini fitness inte grenen för dig.

Hur tävlar man i bikini fitness?

För att tävla i bikini fitness är det viktigt att förstå vad det innebär och vad du ger dig in på. Du behöver ge 100 % till träning, kost, återhämtning och posering. Beroende på din startpunkt och hur mycket du behöver gå ned i vikt inför tävling, kommer du att behöva lägga flera månader på strikt diet. Detta kräver uppoffringar, men det handlar om att hitta en balans som fungerar för dig. Dieten består av noggrant planerad kost, där fokus ligger på att minska kroppsfett samtidigt som du bevarar muskelmassa. Det betyder att du kommer behöva offra dina favoritbullar, ditt favoritsnacks, dina favoritmackor eller den där goda rätten du brukar äta när du är ute på restaurang. Det kan också komma att kännas utmanande att i samband med detta delta i sociala sammanhang, men det går, om du vill. Det handlar inte om att avstå från att vara med utan om att vara förberedd och göra smarta val – du kan delta även om du inte äter samma sak som de andra. Alla hanterar sin diet på olika sätt, och det är viktigt att hitta sätt som låter dig leva så normalt som möjligt.

Positivt mindset tar dig framåt

Ett positivt mindset kommer göra din diet roligare och lättare, vilket kan behövas då det kommer vara utmanande. Det är viktigt att vara förberedd på de tuffare dagarna som alltid dyker upp någon gång under dieten – dagar då du tvivlar på dig själv, ifrågasätter det du gör eller känner att du inte kommer klara det, dagar då du kanske vill strunta i dieten helt och hållet. Det är då din mentala styrka blir avgörande för att fortsätta framåt och för att kunna se målet tydligt framför dig.

Det är disciplinen som tar dig framåt, inte motivationen.

Poseringsträning är avgörande

Utöver kost och träning är poseringsträning en av de viktigaste sakerna du kommer att ägna dig åt. Det handlar om att lära dig hur du bäst framhäver din fysik på scenen och utstråla ett självförtroende som fångar domarnas uppmärksamhet. Dessutom är valet av tävlingsbikini, smink och frisyr viktiga detaljer som kommer att skapa en helhetslook som domarna sedan kommer att bedöma. Varje detalj räknas och inget går obemärkt förbi – det gäller att sätta allt!

Bild på bikini fitnessatlet som gör en backpose.Alla detaljer ska sitta innan du ska upp på scen – allt från hur bikinitrosan sitter till hur du håller fingrarna.

Bikini fitness är en bedömningssport

Att det är en bedömningssport innebär att det inte handlar om att vara snabbast, lyfta tyngst, göra flest reps eller liknande. I bikini fitness är det domare som avgör och bedömer din fysik. Om du får en dålig placering i en tävling är det viktigt att inte ta det personligt, en domare dömer inte din personlighet, utan bara ditt skal: din kropp och utseende. Du ska därför inte nedvärdera dig själv vid dålig placering. Se alla dina tävlingar som lärdomar och ta med dig dina erfarenheter till nästa, oavsett resultat. Alla som tävlar är där för att vinna, det kommer därför alltid att finnas de som blir missnöjda med sin placering. Ibland kanske domarna vill ha någon som har en genetiskt smalare midja, en mer symmetrisk ram eller mer välutvecklade glutes.

I och med att det är en bedömningssport måste du kunna distansera dig från domarnas beslut för att klara av sporten. Du kan visa upp din bästa fysik någonsin men ändå inte få en bra placering. Ibland kan du visa upp en mindre bra fysik och placera dig jättebra. Allt beror på standarden på dina konkurrenter. Att vinna är en otrolig känsla, men försök fokusera på att göra ditt bästa under dieten – för att visa upp ditt bästa ger dig de bästa förutsättningarna för att vinna.

Fokusera inte på att bli den bästa, fokusera på att bli den bästa på att bli bättre hela tiden.

Måste man ha en coach för att tävla i bikini fitness?

Nej, du behöver inte ha en coach inför tävling. Men det kräver att du har kunskap och disciplin om du ska coacha dig själv, eller har någon i din närhet som du kan ta hjälp av för att bolla tankar och idéer med. Det är lättare om du har tidigare erfarenhet inom fitness och tävlingar. För nybörjare kan det däremot vara värdefullt med en coach, för stöd och kunskap.

Fördelar med att coacha sig själv:

Du sparar pengar: Att ha en coach kan vara dyrt. Här får du känna efter hur mycket kunskap du har och hur bra du kan se på dig själv objektivt när det gäller din fysik. Har du möjligtvis någon i din närhet som tidigare tävlat som du kan ha som bollplank?

Flexibilitet och kontroll: Genom att coacha dig själv kommer du lära dig jättemycket om din kropp, hur den svarar på olika dieter och träningsprogram, vilket kan ge dig flexibilitet att justera efter just dina behov.

Kunskap: Du kommer lära dig alla detaljer kring kost, träning och posering, vilket är värdefullt både för din tävlingssatsning och framtida träning. Men tänk på att det kan bli “trial and error”, att du experimenterar och får lära dig av dina misstag på vägen, vilket kan skapa en stress när du är mitt i en tävlingssatsning.

Fördelar med att ha en coach:

Expertis och erfarenhet: En coach har stor erfarenhet och kan enkelt hjälpa dig identifiera och förbättra dina svagheter.

Objektivitet: En coach ger dig objektiv feedback, något som kan vara svårt att ge sig själv, speciellt ju längre fram du kommer i din diet. Du kommer få vägledning när du behöver göra nödvändiga justeringar som du själv kanske inte ser. Under en diet kan man nämligen lätt bli hemmablind. När energin är låg och hjärnspöken tar över är det ovärderligt att ha någon som ser saker med klara ögon och som hjälper dig hålla kursen framåt.

Minskad stress: Du kommer kunna frigöra mental energi, så att du kan fokusera på att sköta det praktiska, som att fixa matlådor och balansera träning med vardagslivet.

Mentalt stöd: En erfaren coach vet vad som krävs för att förbereda dig både mentalt och fysiskt inför tävling. Du kan få tips på allt från tävlingsbikini, var du ska köpa den och vilken som passar dig bäst (ja, det kan vara en djungel att hitta den rätta bikinin för just dig), till smink och hur du ska hantera nerverna och energinivån under tävlingsdagen.

Skadeförebyggande: En coach kan hjälpa dig att undvika skador och kan identifiera när du behöver vila eller göra justeringar i din träning för att skydda kroppen. Ett exempel är om vikten stannar upp, då kanske du själv automatiskt tänker att du måste öka cardion, sänka maten eller göra något annat drastiskt, men i själva verket kan det vara att kroppen bara behöver vila.

Motivation och ansvar: Med en coach kan det bli så att du känner dig mer ansvarig för att faktiskt hålla dig till planen. Coachen är någon du skickar uppdateringar till varje vecka, för att se att allt går åt rätt håll. Men här fungerar vi alla olika, du kanske faktiskt inte fuskar mot dig själv heller?

Hur äter en bikini fitnessatlet?

Kosten är en central del av tävlingssatsningen. Det finns inte ett rätt sätt att äta på under en tävlingssatsning. Det går inte att säga “så här äter man för att tävla i bikini fitness”, tänk så enkelt det vore då! Alla har olika kroppar som fungerar på olika sätt. Vissa atleter föredrar att äta mindre och undvika cardio, medan andra väljer att äta mer och kompensera med högre aktivitetsnivå. Vissa kan äta stora mängder utan att behöva mycket extra träning, medan andra fokuserar på att hålla sina steg uppe under dagen för att hålla energiförbrukningen igång. Det finns alltså inte ett sätt som fungerar för alla. Därför är det bra att innan man går in i en tävlingssatsning, tillsammans med en coach identifiera ditt kaloribehov och hur din kropp reagerar på olika mängder mat och träning.

En stor nyckel till framgång är att ha en tydlig förståelse för hur din kropp fungerar under en diet och att hitta den rätta balansen mellan näring och träning för just dig.

Diettips!

  • Pepsi Max var min räddare under diet, bubblorna mättar och det smakar gott! Perfekt när du bara är sötsugen.
  • Gör mat med mycket volym. Sallad och gurka har mycket volym men lite kalorier. Krydda och det kommer att smaka gott!
  • Romantisera vardagen! Tänker du att saker är jobbiga kommer de automatiskt att bli det. Ändra tankesättet och försök romantisera det du gör.
  • Detta kan låta knäppt, men det funkade för mig: att lukta och känna på saker du tycker om. Det kan ge en känsla av tillfredsställelse.

Hur ser dagen innan tävling ut?

Dagarna innan tävling, beroende på vad du kör för tävling och hur många tävlande det är, börjar med inregistrering av alla atleter. Under inregistreringen får du mäta dig för att veta vilken längdklass du tävlar i samt får din nummerlapp. Denna nummerlapp kommer sedan att fästas på bikinitrosan när du ska tävla. Detta nummer är viktigt att du memorerar, då det är detta domarna kommer att ropa upp när du är på scen, och inte ditt namn.

Dagen innan tävlingen får du ditt första lager med spraytan. Doften av spraytan är otrolig, den är så starkt förknippad med tävlingsdagen och skapar en unik känsla av förväntan och pirr. Redan vid din andra tävling kommer den här känslan att kännas välbekant. Inför ditt första lager med spraytan finns det några viktiga saker att tänka på:

  1. Boka i tid: Boka din spraytan i god tid, dels för att slippa tänka på det men du kan också spara pengar genom att boka i god tid. Man kan även lägga på färg själv om man vill. Men det kan då finnas en risk att färgen blir antingen för ljus eller för mörk, jämfört med resterande tävlande.
  2. Raka hela kroppen: Hela kroppen ska rakas inför spraytan. Testa gärna att raka hela kroppen ca 2 veckor innan tävling för att se hur din hud reagerar. Raka sedan hela kroppen igen 1-2 dagar innan du ska sprayas, beroende på hur snabbt ditt hår växer.
  3. Skrubba kroppen: Använd gärna en body scrub eller skrubbhandske och skrubba hela kroppen, gärna dagligen en vecka innan tävling. Tänk på att inte skrubba för hårt, då det kan skada huden och ge fula utslag. Glöm inte ryggen! Ta hjälp av någon om du har svårt att komma åt, samma sak med rakningen.

I spraytanbåset kommer du att vara naken, något som kan kännas ovant eller märkligt första gången. Men det är inte något konstigt och de som sprayar är erfarna och professionella. De jobbar med detta och är både avslappnade och skickliga, vilket hjälper dig att känna dig bekväm. Om du tycker det känns jobbigt finns det så kallade “spraytan covers”, för att täcka över känsliga områden.

Precis innan du ska upp på scenen appliceras glaze – som ger den bruna färgen glans och framhäver kroppen ytterligare.

Hur ser tävlingsdagen ut?

Tävlingsdagen är dagen vi alla atleter längtar efter, redan från den dagen man börjar tänka på att eventuellt tävla. Det är dagen då du får visa upp det du jobbat så hårt för, den dagen du visualiserat framför dig, dagen som du tänkt på under dina tuffaste dietdagar. Det är nu du ska visa upp din fysik och glänsa som den stjärna du är. En dag fylld av förväntningar, nerver och adrenalin. Denna dag gäller det att hålla både kropp och huvud i balans.

Dagen börjar ofta väldigt tidigt med förberedelser som hår, smink och ännu ett lager av spraytan. Sedan följer det oftast en del väntan backstage. Då är det skönt att ha med sig filt, liggunderlag och varma kläder då det ofta kan vara ganska kallt. Hörlurar är också trevligt att ha med sig för att bara kunna vara i din bubbla. Packlista inför tävlingen hittar du längre ner!

Backstage brukar det också finnas ett område för att pumpa upp musklerna, samt speglar där du kan se hur allt sitter och öva dina kvartsvändningar. Något som många ser fram emot är även borden som brukar vara fyllda med godsaker som donuts, kakor, godis, riskakor, allt för att atleterna ska kunna njuta efter sin show.

Hur bedöms bikini fitness?

I bikini fitness bedöms du inför domare utifrån flera kriterier. Domarna tittar på din fysik: musklernas form, symmetri och balans, men även ditt framträdande och hur du visar upp dig själv. Domarna bedömer allt, och det från att du tar ditt första steg in på scenen. Här gäller det att leverera ett helhetsintryck där allt är inräknat: din fysik i kombination med scenframträdande, hår och smink. Nedan ser du de viktigaste punkterna att tänka på.

  1. Fysik: Din fysik ska vara välbalanserad och proportionerlig, med tonade muskler. Det ska inte vara överdrivet muskulöst och du ska inte ha en för hård fysik (för synliga separationer i musklerna). Det ska vara en fin symmetri mellan över- och underkropp. Det du vill eftersträva är en smal midja tillsammans med välformade axlar, rumpa och ben, för att kunna skapa en illusion av X-form.
  2. Posering och presentation: Du bedöms från ditt första steg upp på scenen och hur du rör dig och poserar är en stor del av bedömningen. Utstrålning, självförtroende och hur väl du presenterar din kropp påverkar poängen. Viktigt att tänka på är att alltid titta på domarna, vare sig du står på linen längst fram på scenen och gör kvartsvändningar eller om du står bakom linen och väntar på att göra dina kvartsvändningar. Domarna har alltid sina ögon på dig. Visa dem att du kan, att du har roligt och att du vet vad du gör. Framträdandet ska vara graciöst och visa upp din kropps bästa sidor, på ett feminint sätt. En bra fysik gör inte automatiskt att du vinner. En sämre fysik som kan presentera sig och röra sig exemplariskt på scen har då en bättre chans. Att öva posering är därför extremt viktigt och kan inte göras för mycket!
  3. Hår, smink och overall look: I bedömningen värderas helheltsintrycket vilket betyder att frisyr, smink, bikini och accessoarer spelar en stor roll. Din look ska framhäva din fysik på ett elegant och feminint sätt.

Att få hår och smink fixat kan vara väl värt pengarna, dels för att slippa stress men också för att vara säker på att du får smink som passar för scenens starka ljus.

Två olika federationer: NPC och IFBB

Du kan tävla inom två olika federationer: NPC eller IFBB. De båda skiljer sig åt. Det är inte samma posering, inte samma bikini, inte samma klackar och de bedöms olika.

Bedömning NPC: I din första presentation går du till mitten av scenen, stannar och gör en frontpose, backpose och tillbaka till frontpose, för att sedan gå till sidan av scenen, medan resterande atleter i din klass gör sin presentation. När alla atleter i samma klass gjort sin första presentation tas de ut i mindre grupper där de hänvisas till att göra front- och backpose, för att domarna ska kunna jämföra de tävlande mot varandra.

Inom NPC är finalronden mer av en uppvisning, då den ofta inte bedöms, om det inte är väldigt jämnt mellan atleterna.

Bedömning IFBB: Inom IFBB är det först en förbedömning, eller elimineringsrond, där man utser vilka som kvalificerar sig till final, alternativt till nästa elimineringsrond, beroende på hur många tävlande det är. Det innebär att alla i samma klass går upp på scenen i nummerordning, samtliga ställs i en linje eller två, beroende på hur många det är. Man tar sedan fram max 10 atleter till mitten där de får göra sina kvartsvändningar, med start framsidan mot domarna, som följs av fyra kvartsvändningar: med vänster sida mot domarna, följt av baksidan mot domarna, höger sida mot domarna och till sist framsidan mot domarna igen.

I finalronden gör de 6 finalisterna sin I-walk, vilket innebär att man en och en går fram till scenens mitt, stannar och gör fyra poseringar enligt eget val. De 6 finalisterna placeras sedan i scenens mitt och alla får då göra kvartsvändningar igen, för att bedömas en sista gång.

Checklista packning till tävling:

  • Bikini, smycken och klackar
  • Filt, kudde och eventuellt liggunderlag
  • Tofflor/tjocka strumpor
  • Löst sittande kläder eller morgonrock
  • Kisstratt (inte nödvändigt men kan vara bra att ha om man inte vill riskera att färgen förstörs)
  • Varma kläder
  • Dietmat/laddningsmat
  • Hörlurar
  • Vattenflaska
  • Legitimation
  • Om du sover på hotell: lakan och handduk (då färgen kan färgas av och då kan du bli tvungen att betala hotellet för det).

Hur mycket kostar det att tävla i bikini fitness?

Kostnaden för att tävla i bikini fitness varierar beroende på flera faktorer. Här är några exempel på kostnader som du kan räkna med:

  • Tävlingslicens: För att kunna tävla måste du först ansöka om tävlingslicens hos den federation du ska tävla i: NPC eller IFBB. Det kostar från 1000 kr.
  • Anmälningsavgift: Beroende på vilken tävling du ska köra, är det alltid en anmälningsavgift som kan ligga mellan 500-1500 kr.
  • Coach: Om du väljer att anlita en coach kan det kosta från 900 kr och uppåt.
  • Bikini och tillbehör: Bikini, skor och smycken kan köpas begagnat, vilket oftast är billigare och fortfarande i fint skick. Annars ligger en bikini på ungefär 2500 kr och uppåt. Skor kostar från ca 900 kr.
  • Resor: Resor och boende kostar om tävlingen är på annan ort än den du befinner dig på.
  • Spraytan: Om du vill ha professionell spraytan (som alltid finns att boka till tävling) kostar det 1000-1500 kr.
  • Smink och hår: Vill man ha professionell hjälp för att slippa tänka på hår och smink kan man boka det. Då vet du att du får smink som ser perfekt ut på scenen. Det kostar från 1500 kr och uppåt, beroende på om du vill ha hjälp med båda delar eller bara en del.

Totalt kan alltså kostnaderna för att tävla i bikini fitness variera från några tusenlappar upp till 20 000 kr, beroende på individuella val, hur mycket erfarenhet du har själv och vad du väljer att lägga pengar på.

Tiden på scenen går snabbt – se därför till att vara i nuet och njuta!

Stort community

Att tävla i bikini fitness kan ibland kännas som en ensam resa. Men sanningen är att många andra atleter går igenom exakt samma resa och utmaningar. Genom att interagera med andra atleter, exempelvis via sociala medier eller genom olika seminarier och träffar, kan du få ett ovärderligt stöd, samt vänner för livet. Att prata med likasinnade som delar samma mål och erfarenheter ger inte bara motivation, utan gör även att resan känns mer positiv, trots de hårda krav en tävlingssatsning innebär. Så var inte rädd för att ta kontakt med andra atleter!

Tiden efter tävling – en mental utmaning

En diet kan vara otroligt tuff, men tiden efter tävling kan vara minst lika tuff, om inte ännu tuffare mentalt. Inför tävling kommer du att gå ner i vikt, du kommer se dina muskler bli mer och mer definierade, ådror kommer att synas, magrutor kommer titta fram – saker som är fascinerande för någon som håller på med kroppsbyggning. Men det är en form som är just under tävling, inte en form som är året runt eller något som ska strävas efter året runt. Inte om du faktiskt vill känna dig stark, pigg, glad, kunna bygga muskler och ta i ordentligt på gymmet. Och ja, beroende på hur länge du tränat, kan du bygga en smula muskler under diet, men det blir långt ifrån en maximerad muskeltillväxt. Du ligger ju faktiskt på ett kaloriunderskott under en tävlingsdiet. Muskler kräver energi!

Under mina tävlingssatsningar fick jag ofta frågan från personer som undrade hur jag åt för att se ut som jag gjorde, för att jag hade deras drömkropp. De tänkte att samma kost automatiskt ger samma kropp. Det gjorde nästan lite ont i mig. Förstå mig rätt, inte ont, men jag ser inte ut så normalt. Jag skulle ju vara en levande trasdocka utan energi om jag gick runt så. Därför är det viktigt att skilja på en kost som är hälsosam och en kost som är strikt och extrem där du ska nå en extrem form.

Kroppen förändras efter tävling

Efter tävling förändras kroppen, vilket kan vara skrämmande. Det är både läskigt och nyttigt att släppa på den strikta formen och kunna acceptera att din kropp inte längre är i tävlingsform. För återigen, man går inte runt i tävlingsform året runt. I slutet på en tävlingsdiet kan det bli ganska extremt, och det här är så klart väldigt olika för alla, men hormoner kan rubbas eftersom man ligger på så låg fettprocent, vilket medför olika saker som sämre humör, sexlust, ork och att man tappar sin mens.

Därför är det extremt viktigt att när du väljer att tävla, har en stark skalle och vet vad du ger dig in på. För även om tävling är en otroligt häftig resa, så kan det få bakslag när du ska tillbaka till en mer normal form. Man kan få en ganska skev självbild där man ständigt jämför sig med sin tävlingsform, som är en extrem form att vara i, men något jag gjort väldigt mycket och fortfarande idag gör ibland. Därför är det viktigt att vara stark mentalt, så att du kan hantera övergången tillbaka till en mer hälsosam och hållbar form utan att drabbas av negativa tankemönster. Efter en diet är det bra att öka kosten successivt, genom att följa en reverse diet.

Vad är reverse diet?

Reverse diet är ett sätt att äta på efter avslutad diet där man successivt ökar kalorierna. Syftet med en reverse diet är att återställa metabolismen till en normal nivå och undvika att snabbt gå upp i vikt, något som kan hända efter en strikt diet. När du långsamt ökar mängden mat ger du kroppen tid att anpassa sig till det nya kaloriintaget utan att lagra onödigt fett. En strikt diet kan påverka hormoner som styr hunger, mättnad och energi. Med en reverse diet hjälper du kroppen att gradvis återfå en bättre hormonell balans. Du får tid till att justera både den fysiska och den mentala inställningen till mat.

Att känna sig trygg i sin kropp

Att vara trygg och känna sig självsäker i sin kropp handlar inte om att ha mest synliga muskler och ådror eller att ha, vad någon anser vara, idealkroppen. Livet är mer än så. Man blir inte lyckligare i en rippad kropp, men man får ett himla lyckorus av att känna sig stark, slå personbästa, att kunna ta i ordentligt på gymmet för att sedan fira med det man tycker är godast!

Vissa personer lever för denna sport, men ska man göra det krävs det att du kanske är en mer inrutad person som trivs med rutiner: liknande mat samma dag och samma tid, ett noga planerat träningsschema och en coach som du vecka för vecka skickar in uppdateringar till med mått, vikt och bilder. Även om du coachar dig själv kräver det regelbunden uppföljning av din form och dina resultat. För att lyckas långsiktigt i bikini fitness måste du vara beredd på att leva ett disciplinerat liv och vara mentalt stark nog att hantera både uppgångar och nedgångar.

En kropp formas och byggs inte på en dag, det kräver tålamod!

Vad krävs för att tävla på Olympia?

För att verkligen nå hela vägen till den prestigefyllda Olympiascenen krävs det en stark dedikation. Det handlar om att ha en beslutsamhet och att kunna ge allt, samt att vara villig att göra de nödvändiga uppoffringar som krävs för att nå sina mål. Olympia är den mest prestigefyllda och eftertraktade tävlingen inom bodybuilding. Den arrangeras årligen i USA och samlar de absolut bästa kroppsbyggarna från hela världen. För att delta måste du kvalificera dig och om du har som mål att ta dig hit, måste du vara beredd att investera tid och energi i din träning, kost, återhämtning och det mentala, både on och off season. Det krävs en helhetssyn på livet som atlet, där varje beslut och handling har ett syfte och en tanke för att kunna maximera din potential till att nå den absolut högsta nivån inom sporten.

Lärdomar från kroppsbyggandet

Det häftigaste med kroppsbyggning är att upptäcka vad din kropp faktiskt kan åstadkomma. Att känna hur stark den är och hur den kan förändras över tid är otroligt inspirerande. Du lär dig också mycket om kost och hur avgörande det är att äta balanserat – med både protein, kolhydrater och fett. Vi har alltid mötts av olika dieter, på TV, i tidningar och idag på sociala medier, där det utesluts olika näringsämnen, och visst kan det funka för vissa, men det behöver inte alltid vara så komplicerat.

Många vill ofta veta hur personer som tävlar äter och exakt hur stor mängd av allting. Men hur en atlet äter för att komma in i en extrem form, är inte samma sak som en hållbar livsstil för den som vill gå ner i vikt eller förbättra sin hälsa. I slutändan handlar det om att förstå vikten av kaloriunderskott och självdisciplin, om ditt mål är att minska i fettprocent. Och glöm inte att ha tålamod – med allt vad kroppsbyggning innebär. En kropp formas och byggs inte på en dag!

Skriven av: Linnea Flink

Bra att ha i skafferiet!

 
Core Clear Whey 90
 
Core Protein Pro
 
Core Electrolytes
 
Protein Pancakes
 
Core EAA Powder
 
Proteingröt
 
Core Creatine
 
Core Shiratakiris
 
Core ZMA
 
Core Whey Protein
 
Core Casein
 
Core Shirataki Nudlar
 
Core Omega-3+
 
Core PWO Zero
 
Vitamin D3 5000 IE+
 
Vitamin C 1000+
 
Core PWO Power
 
Core Magnesium Pro

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Lär dig mer

 
Stor fitness-guide: Så deffar du

Stor fitness-guide: Så deffar du

Kom i fitnessform genom att deffa - vi tipsar om bäst kost och träning.
 
Hur tillverkas kosttillskott?

Hur tillverkas kosttillskott?

Varifrån kommer tillskotten vi äter och hur tillverkas de?
 
Vilka kosttillskott kan ungdomar äta?

Vilka kosttillskott kan ungdomar äta?

Behöver ungdomar äta tillskott och i så fall - vad behöver de?
 
När ska jag ta mina kosttillskott?

När ska jag ta mina kosttillskott?

Olika kosttillskott passar att intas vid olika tidpunkter på dygnet.
 
Alltid trött? Så blir du piggare

Alltid trött? Så blir du piggare

Känner du dig trött och orkeslös? Här får du tips på hur du blir piggare!
 
Det här är högintensiv intervallträning (HIIT)

Det här är högintensiv intervallträning (HIIT)

Högintensiv intervallträning är en tidseffektiv träningsform med många fördelar.
 
Guide: Välj rätt kosttillskott

Guide: Välj rätt kosttillskott

En enkel guide för dig som undrar vilket kosttillskott som passar just dig.
 
Bästa kosttillskotten för hud, hår och naglar

Bästa kosttillskotten för hud, hår och naglar

Guide till vilka ämnen du kan prova för hår-, hud- och nagelkvalitet.
 
Stor guide: Allt om magnesium

Stor guide: Allt om magnesium

Magnesium behövs för att över 300 av kroppens enzymer ska kunna fungera.
 
Allt du behöver veta om EAA

Allt du behöver veta om EAA

EAA innehåller alla essentiella aminosyror och bidrar till muskeluppbyggnad.
 
Träningsschema för 5 dagar i veckan

Träningsschema för 5 dagar i veckan

Kör igenom hela kroppen med vårt program för 5 dagar.
 
Allt du vill veta om vassleprotein

Allt du vill veta om vassleprotein

I denna artikel går vi igenom kungen bland protein, vassleprotein!
 
Allt om: Råmjölk - colostrum

Allt om: Råmjölk - colostrum

Colostrum är en extra näringsrik råmjölk som produceras hos kon efter kalvning.
 
Kosttillskott för ökad lust

Kosttillskott för ökad lust

När lusten inte är på topp finns det flera ämnen som påstås kunna hjälpa.
 
Nå beachformen - Muskeltillväxt

Nå beachformen - Muskeltillväxt

Detta är del 3 i vår artikelserie Nå Beachformen. Få till muskeltillväxten!
 
Kosttillskott för ögon och synen

Kosttillskott för ögon och synen

Vad ska man äta för att ta hand om sina ögon och sin syn? Här får du svaret.
 
Träningsschema för 3 dagar i veckan

Träningsschema för 3 dagar i veckan

Från nybörjare är det nu dags att ta nästa steg, träning 3-dagar i veckan.
 
5 tips för ökad muskelmassa

5 tips för ökad muskelmassa

Fem viktiga och enkla tips för att öka muskelmassan
 
Allt om fettförbränning

Allt om fettförbränning

Läs vår snabbguide till hur du effektivt ökar din fettförbränning.
 
Guide: Välj rätt kreatintillskott

Guide: Välj rätt kreatintillskott

En guide som hjälper dig välja rätt kreatintillskott.