Allt om: Antioxidanter
Du har säkert hört att frukt och grönt innehåller fullt av antioxidanter och att det är viktigt för oss att få i oss, men varför är det så viktigt och vad gör antioxidanterna i kroppen?
- Antioxidanternas funktion
- ORAC-värde
- Livsmedel med mycket antioxidanter
Antioxidanter i kosttillskott
Antioxidanternas funktion
Hela tiden pågår en nedbrytningsprocess i kroppen som kallas oxidativ stress. Det sker när syre omsätts i kroppen, något som självklart måste ske för att vi ska kunna leva. Fria radikaler frisätts och bryter ner kroppens celler och föråldrar dem i förtid.
För att motverka detta har vi naturliga motpoler som förhindrar de fria radikalernas frammarsch, vilket också är fullständigt nödvändigt för att vi ska överleva. Flera hormon och enzymer har dessa egenskaper, men även ämnen från maten vi äter så som i frukt och grönt.
När oxidativ stress uppstår, betyder det att de fria radikalernas skadeverkan är högre än den antioxidanta processen. Det sker när vi exempelvis röker, äter bränd mat, solar eller utsätts för miljöföroreningar. Även när vi tränar hårt ökar denna process i kroppen och det är då extra viktigt att vi får i oss antioxidanter.
ORAC-värde
ORAC är ett sätt att rangordna och värdera olika livsmedel utefter hur mycket antioxidanter det innehåller. ORAC står för Oxygen Radical Absorbance Capacity (kapacitet att absorbera syreradikaler). Ju högre värdet är, desto mer antioxidanter innehåller det. Nedan följer en tabell på utvalda frukter och grönsaker, för att gestalta en jämförelse av dess näringsinnehåll. Tabellen är räknad med ett ca-värde på 100 gram råvara.
Chaga | >100 000 |
Kakao | 26 000 |
Gojibär | 25 000 |
Granatäpple | 10 500 |
Blåbär | 4 500 |
Grönt te | 2 700 |
Spenat | 1 250 |
Rödbetor | 850 |
Majs | 400 |
Gurka | 60 |
Livsmedel med antioxidanter
Forskare har lyckats identifiera tusentals olika antioxidanter i livsmedel, och många av dem är sådana som vi även klassificerar som vitaminer och mineraler. Nedan följer några av våra vanliga antioxidanter och i vilka livsmedel vi hittar dem.
Vitamin C är ett av våra mest allmänt kända vitamin som även fungerar som en antioxidant. Vitamin C kan vi inte tillverka själva, utan är beroende av den från maten i äter. C-vitamin är vattenlösligt och finns i de flesta frukter och grönsaker, med en extra hög koncentration i citrusfrukter och bär.
Vitamin E, eller tokoferoler, är fettlösliga vitamin som transporteras via levern vidare till vävnader där det skyddar celler och fleromättat fett. Tack vare dessa egenskaper används E-vitamin även som tillsatsämne i fettrika produkter för att motverka härskning, exempelvis i fiskoljetillskott. E-vitamin förekommer i vegetabiliska fettkällor så som avokado och nötter.
Polyfenoler är en grupp antioxidanter, med exempelvis flavonoider som finns i kakao och catechiner som finns i grönt te. Alla dessa ämnen verkar aktivt antioxidanta i kroppen.
Karotenoider, som är det orangeröda färgämnet i frukt och grönt, fungerar som antioxidanter. Karotenoider kan sedan delas in vidare i exempelvis betakaroten, astaxantin och lutein. Betakaroten hittar du rikligt i morötter och lutein är en välkänd komponent i blåbär. Karotenoidernas främsta funktion är att skydda mot fria radikaler i bland annat ögat.
Klorofyll är det gröna färgämnet i grönsaker, där det bland annat ansvarar för växtens syre- och näringsupptag. Hos oss har ämnet en kraftfull antioxidant verkan. Vi hittar rikligt med klorofyll i mörkgröna bladgrönsaker och alger.
Antioxidantrika livsmedel
När du väljer livsmedel och vill fånga in så mycket antioxidanter som möjligt, kan du gå efter hur stark färg livsmedlet har. Blåbär, rödbeta och spenat har exempelvis starka färger, och innehåller också mycket antioxidanter. För att få med olika typer av antioxidanter bör du också se till att välja grönsaker med olika färgskalor. Livsmedelsverket rekommenderar ett intag på ca 500 gram frukt och grönt varje dag för att få i sig viktiga näringsämnen. I genomsnitt kan man räkna att försöka få i sig antioxidanter för ett värde av 3000 ORAC per dag.